Έκθεση ΔΝΤ: Ανάπτυξη φέτος 2%, πληθωρισμός 2,7% - Καμπανάκι για Μέση Ανατολή
Ανάπτυξη 2% για φέτος και 1,9% για το 2025 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών μελών του (world economic outlook) που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η πρόβλεψη του Ταμείου είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για ανάπτυξη 2,3% φέτος και 2,5% το 2025, αλλά η απόσταση έχει μικρύνει σημαντικά μετά την αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης του προϋπολογισμού του 2024 για ανάπτυξη φέτος στο 2,9%.
Ωστόσο, είναι υπερδιπλάσια για φέτος και υψηλότερη για το 2025 από τις προβλέψεις του Ταμείου για την ευρωζώνη για ανάπτυξη 0,8% το 2024 και 1,5% τον επόμενο.
Συνεπώς, η Ελλάδα θα συνεχίζει να συγκλίνει σταθερά σε επίπεδο εισοδημάτων με την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις του Ταμείου βρίσκονται αρκετά κοντά σε αυτές της έκθεσης για την αξιολόγηση της Ελλάδα με βάση το άρθρο IV του καταστατικού που δημοσιοποίησε στο τέλος Ιανουαρίου. Τότε το Ταμείο προέβλεπε για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,1% φέτος και 1,6% το 2025.
Παράλληλα, το Ταμείο προβλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,7% φέτος και στο 2,1% το 2025. Οι προβλέψεις είναι οριακά καλύτερες από την πρόβλεψη για πληθωρισμό 2,8% και 2,2% αντίστοιχα που έκανε τρεις μήνες νωρίτερα στην έκθεση με βάση το άρθρο IV.
Όσον αφορά την ανεργία, το ΔΝΤ «βλέπει» επίσης υποχώρηση από 10,9% το 2023 σε 9,4% φέτος και 8,7% το 2025. Όπως επισημαίνει, πάντως, μπορεί οι δικές του προβλέψεις για την μείωση της ανεργίας να διαφέρουν από αυτές του κράτους- μέλους, εν προκειμένω της Ελλάδας.
Τέλος, για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, προβλέπει βελτίωση από το 6,9% του ΑΕΠ πέρυσι σε 6,5% φέτος και ακόμα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στο 5,3% το 2025.
Εξάλλου η έκθεση τονίζει ότι οι προβλέψεις αυτές υπόκεινται σε ένα σοβαρό κίνδυνο που εμπεριέχει μια νέα κλιμάκωση της Μέση Ανατολή, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει άνοδο των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και του μεταφορικού κόστους, οδηγώντας σε μια νέα περίοδο υψηλού πληθωρισμού .
Χατζηδάκης: «Την επόμενη διετία, η ανάπτυξη θα συνεχισθεί με υψηλότερους ρυθμούς»
«Παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Πιο συγκεκριμένα, και σε σχέση με τις προβλέψεις Οκτωβρίου 2023, αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% το 2024 στην Ελλάδα (έκτη υψηλότερη στην ευρωζώνη), παρά την σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για το σύνολο της ευρωζώνης (0,8%, έναντι 1,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο)» τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.
«Παράλληλα, και το 2025 η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,9% έναντι 1,5%). Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατα την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%», προσθέτει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
«Τέλος, στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας φέτος και του χρόνου (9,4% και 8,7%) αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,6% και 6,4% τα επόμενα δύο χρόνια). Επιπλέον, προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια», καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.