Έκλεψαν το γαλλικό «Εξκάλιμπερ» - Ήταν σφηνωμένο σε βράχο επί 1.300 χρόνια
Το ξίφος πιστεύεται ότι άνηκε στον ιππότη Ρόλαντ, που πολέμησε στο πλευρό του Καρλομάγνου, βασιλιά των Φράγκων τον 8ο αιώνα.
Μυστήριο πλανάται πίσω από την εξαφάνιση του θρυλικού ξίφους Ντιραντάλ (Durandal) στη Μεσαιωνική πόλη Ροκαμαντούρ (Rocamandour) στη Γαλλία.
Το ξίφος που βρισκόταν καρφωμένο επί 1.300 χρόνια στον βράχο, σε ύψος 30 μέτρων πάνω από το έδαφος παρομοιάζεται με το θρυλικό αντίστοιχο «Εξκάλιμπερ» του βασιλιά Αρθούρου. Αποτελούσε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αξιοθέατα της περιοχής.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, Γάλλοι αξιωματούχοι της κοινότητας στον νομό Λοτ, στη διοικητική περιοχή Οξιτανία, ξεκίνησαν έρευνα για την εξαφάνιση του ξίφους.
Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει πως και πότε οι επιτήδειοι κατάφεραν να το αφαιρέσουν.
Η ιστορία του Ντιραντάλ
Το ξίφος πιστεύεται ότι άνηκε στον θρυλικό ιππότη Ρόλαντ, που πολέμησε στο πλευρό του Καρλομάγνου, βασιλιά των Φράγκων τον 8ο αιώνα. Σύμφωνα με τον μύθο το Ντιραντάλ ήταν άφθαρτο και το πιο αιχμηρό σπαθί στον κόσμο, ικανό να κόψει την πέτρα με ένα μόνο χτύπημα.
Μετά το θάνατο του Ρολάντ, το ξίφος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά κοντά του κατά την ταφή του στην εκκλησία του Saint Romain de Blaye και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ροκαμαντούρ. Όταν ο Ερρίκος του Κουρ Μαντέλ λεηλάτησε την πόλη το 1183 και χρησιμοποίησε το ξίφος για να πληρώσει για τον στρατό του.
Σήμερα, το ξίφος που παρουσιάζεται ως το Ντιραντάλ είναι καρφωμένο στον βράχο του Ροκαμαντούρ κοντά στην οροφή του παρεκκλησιού Notre-Dame.
Η ονομασία του προέρχεται από το λατινικό «durus» και την παλιά γαλλική λέξη «dur» που σημαίνει ότι πρόκειται «δυνατός, ανθεκτικός». Σύμφωνα με τον Wido Bourel, η λέξη προέρχεται από τα Φλαμανδικά «το D(e)urandal μπορεί να διαβαστεί και να γίνει κατανοητό [...] όπως η φράση deur end al. Δηλαδή, μέσα από τα πάντα ή από τη μια πλευρά στην άλλη».
Το ξίφος, καθώς και η κλειδαριά του, ήταν αντικείμενο δεισιδαιμονιών που συνδέονταν με τον γάμο και τη γονιμότητα. Πολλοί άνθρωποι προσέρχονταν στο σημείο προσπαθώντας να το αγγίξουν.
Τον Ιανουάριο του 2011, το ξίφος αφαιρέθηκε από τον βράχο και δανείστηκε στο Μουσείο Cluny ως μέρος της έκθεσής του « The Sword. Χρήσεις, μύθοι και σύμβολα».