Αυτό είναι το μοναδικό μέρος στον πλανήτη που απαγορεύεται να... ταφείς!
Σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη, υπάρχει και μία περιοχή που αν τυχόν... πεθάνεις, ακολουθούν παράδοξες επιπλοκές.
Υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που αξίζει να ταξιδέψεις. Μεταξύ αυτών των εξωτικών τοποθεσιών είναι και μία συγκεκριμένη περιοχή την οποία συνοδεύει ένας αξιοσημείωτος αστερίσκος. Στην απευκταία περίπτωση που... πεθάνεις εκεί, δεν θα μπορείς να ταφείς κιόλας!
Όσο μακάβριος κι αν είναι ο παραπάνω πρόλογος, αποτελεί γεγονός πως είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει στο μυαλό του ένας ταξιδιώτης. «Κούφια η ώρα που τ’ ακούει, αν μείνω για... πάντα εκεί, τι γίνεται μετά;»
Σε τελική ανάλυση, μόνο να θυμηθούμε τις (δυστυχώς πολλές) περιπτώσεις τουριστών που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, είναι φυσιολογικό όσοι επιλέγουν να ταξιδέψουν σε μακρινούς προορισμούς να είναι έτοιμοι για όλα.
Τι θα γινόταν όμως αν το χειρότερο σενάριο συνέβαινε σε μια τοποθεσία που είναι γνωστή για τον παγωμένο της καιρό; Κι όμως, υπάρχει μία περιοχή στον πλανήτη, στην οποία ο καιρός είναι τόσο κρύος, που αν τυχόν σας συνέβαινε κάτι κακό, δεν θα μπορούσατε να ταφείτε εκεί!
Μακριά από τον πολιτισμό και τα... νεκροταφεία
Όπως αναφέρει άρθρο του LadBible, ο λόγος γίνεται για το Σβάλμπαρντ, ένα απομακρυσμένο νησί που απέχει περίπου 650 μίλια από τον Βόρειο Πόλο και 500 από την ηπειρωτική Νορβηγία.
Το Σβάλμπαρντ είναι γνωστό ως το βορειότερο μέρος στη Γη, ενώ ο μεγαλύτερος οικισμός του είναι η πόλη Longyearbyen, η οποία στο παρελθόν, έχει αναφερθεί λανθασμένα ότι είναι «παράνομο να πεθάνεις» εκεί.
Ωστόσο, δεν ισχύει ακριβώς αυτό, καθώς ο Terje Carlsen, ο οποίος είναι σύμβουλος επικοινωνίας του Κυβερνήτη του Σβάλμπαρντ, δήλωσε στο IFLScience ότι ενώ οι άνθρωποι πεθαίνουν κανονικά, όπως μπορεί να συμβεί παντού, δεν μπορείς να ταφείς εκεί.
Λόγος για αυτόν τον παράδοξο κανόνα είναι οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, οι οποίες κυμαίνονται (σε μέσους όρους) από τους -13 έως τους -20 °C. Και επειδή κάνει τόσο κρύο, τα θαμμένα σώματα δεν αποσυντίθενται λόγω του μόνιμου παγετού...
Ειδικότερα, το 1950 κατά τη διάρκεια εκταφής, διαπιστώθηκε ότι τα σώματα από το 1917 όσων είχαν πεθάνει από γρίπη δεν είχαν αποσυντεθεί.
Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να ανησυχούν ότι η γρίπη εξακολουθούσε να είναι ενεργή μέσα τους, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να επηρεάσει εκ νέου τον ζωντανό πληθυσμό, σε ένα σενάριο που θυμίζει ταινία θρίλερ.
Ευτυχώς, ο Carlsen λέει ότι στο Longyearbyen δεν ανησυχούν για ένα τέτοιο ξέσπασμα ενώ όσοι έχουν «ειδική σχέση ή ιστορία» με την πόλη μπορούν να αποτεφρωθούν και να καταλήξουν σε μια τεφροδόχο.
Όσοι όμως έχουν την ατυχή κατάληξη να φύγουν από τη ζωή στο Longyearbyen μεταφέρονται αεροπορικώς νοτιότερα σε περιοχές της Νορβηγίας έτσι ώστε να ταφούν χωρίς κάποιο φόβο...
Δύσκολες οι συνθήκες και για τις εγκύους
Υπάρχει επίσης και το θέμα της πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, καθώς ο Carlsen είπε ότι δεν έχουν τις εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων υγείας, ενώ το ίδιο ισχύει και για όλες τις εγκύους.
Όπως είχε αναφέρει μία κάτοικος της περιοχής το 2022 στο TikTok, ενώ το νησί διαθέτει νοσοκομείο, όσοι έχουν ανάγκες έκτακτης ανάγκης -όπως οι έγκυες- μεταβαίνουν στη Νορβηγία με αεροδιακομισή λόγω έλλειψης πόρων.
Εξήγησε επίσης ότι οι έγκυες πρέπει να κανονίζουν να φύγουν από το νησί ένα μήνα πριν από την ημερομηνία που περιμένουν να γεννήσουν έτσι ω΄στε να έχουν την απαιτούμενη φροντίδα. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsweek, «δεν υπάρχουν κατ' οίκον τοκετοί, καθώς αυτό δεν συνιστάται διότι θα έθετε σε κίνδυνο τη μητέρα και το παιδί».