Γιατί στη νηστεία μπορώ να φάω ελιές και όχι λάδι
Γιατί στη νηστεία μπορώ να φάω ελιές και όχι λάδι; Ποια είναι η έννοια της νηστείας; Γιατί νηστεύουμε το ελαιόλαδο και το ψάρι, ενώ μπορούμε και τρώμε ελιές, αυγοτάραχο ή ταραμά; Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη νηστεία ώστε να απαντήσουμε σε αυτό το εύλογο ερώτημα;
Υπάρχουν πολλοί που ειρωνεύονται τη νηστεία πατώντας πάνω σε αυτό το γεγονός. Όμως υπάρχει λόγος που η Εκκλησία έχει θεσπίσει στη νηστεία να γίνεται αυτό.
Πώς γινόταν παλαιότερα η νηστεία από τους χριστιανούς;
Η νηστεία δεν είναι τύπος. Είναι πάνω απ’ όλα ψυχική διάθεση και συνδυάζεται με τις αρετές όπως εγκράτεια, προσευχή, μετάνοια, ελεημοσύνη, ταπείνωση κ.α. και όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Η αξία της νηστείας δεν είναι μόνο η αποχή από το φαγητό, αλλά το να μπορεί ο άνθρωπος να απομακρύνεται από τις αμαρτίες. Και ο Μέγας Βασίλειος μας λέει: «Μην περιορίζεις το καλό της νηστείας μονάχα στην αποχή από τα φαγητά. Νηστεία αληθινή είναι η αποξένωση από τις κακίες».
Αρχικά, η νηστεία ήταν αυστηρή, με αποχή από τροφή ή ξηροφαγία. Σιγά σιγά, για λόγους ανθρωπιστικούς, εντάχθηκαν "νηστίσιμα" τρόφιμα, όπως καρποί, όσπρια, οστρακοειδή, κ.α. Η απαγόρευση του λαδιού εστίαζε κυρίως στα μαγειρεμένα φαγητά με λάδι, ενώ οι ελιές θεωρούνταν καρπός και επιτρεπόταν η κατανάλωσή τους.
Η διατροφική αξία της ελιάς
Οι ελιές, παρόλο που περιέχουν λίπος, προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, σημαντικά για την υγεία.
Σε περιόδους νηστείας, όπου η διατροφή στερείται ζωικών προϊόντων, οι ελιές αποτελούσαν μια πηγή υγιεινών λιπαρών και θρεπτικών συστατικών.