Έκκληση από τουρίστες και ακτιβιστές για τα γαϊδουράκια - ταξί στη Ρόδο
Για κακοποίηση ζώων μιλούν ακτιβιστές και φιλοζωικές οργανώσεις, την ώρα που εικόνες υπερφορτωμένων γαϊδουριών κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Εικόνες με υπερφορτωμένα ζώα να αγωνίζονται να μεταφέρουν τουρίστες σε ανηφορικά μονοπάτια -με πολύ υψηλές θερμοκρασίες- κάνουν τον γύρο του κόσμου σχεδόν κάθε χρόνο από τη χώρα μας. Για ακόμη μία φορά, ακτιβιστές και φιλοζωικές οργανώσεις απευθύνουν απελπισμένη έκκληση προκειμένου να σταματήσει αυτό το φρικτό βασανιστήριο των ζώων στα ελληνικά νησιά.
Δεκάδες γαϊδουράκια στο ειδυλλιακό νησί της Ρόδου υποφέρουν από την τουριστική βιομηχανία. Τα ζώα χρησιμοποιούνται ως ταξί για να μεταφέρουν παραθεριστές σε απότομες πλαγιές, την ώρα που ντόπιοι ακτιβιστές ζώων μοιράζονται τρομακτικές εικόνες από τις συνθήκες στις οποίες ζουν.
Η ομάδα ακτιβιστών για τα ζώα «Liber Life Rhodes» κάνει εκστρατεία για την ευημερία των γαϊδάρων στη Λίνδο τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και γενικότερα για την «κακοποίηση ζώων που συμβαίνει στο νησί της Ρόδου».
Οι οδυνηρές εικόνες που μοιράζει το «Liber Life» δείχνουν τα κακομεταχειρισμένα μουλάρια να αναγκάζονται να μεταφέρουν τουρίστες στο νησί της Ρόδου, ενώ άλλες φωτογραφίες δείχνουν γαϊδουράκια φορτωμένα με κορμούς δέντρων ή ακόμη και ένα ζώο να μεταφέρει ένα ψυγείο που είναι δεμένο στην πλάτη του.
Στην Ελλάδα, τα γαϊδούρια χρησιμοποιούνταν ιστορικά ως μέθοδος μεταφοράς εμπορευμάτων, καθώς και ως κύριο μέσο μεταφοράς των ανθρώπων στους στενούς και απότομους δρόμους των νησιών. Ωστόσο, όπως δείχνουν οι εικόνες, χρησιμοποιούνται και στον τουρισμό.
Η «Liber Life Rhodes» πιέζει για την εφαρμογή ορίων στη χρήση των γαϊδουριών, όπως τα ανώτατα όρια θερμοκρασίας και το βάρος των επιβατών.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν τις ηλιόλουστες παραλίες. Στην τουριστική βιομηχανία, τα γαϊδούρια έχουν γίνει ένα δημοφιλές αξιοθέατο, που χρησιμοποιούνται συχνά για να μεταφέρουν ανθρώπους και βαριές αποσκευές.
Η πόλη της Λίνδου στη Ρόδο, η οποία είναι χτισμένη γύρω από την αρχαία Ακρόπολη στην κορυφή ενός βουνού, βασίζεται στα τετράποδα εργατικά ζώα για να μεταφέρει τους παραθεριστές, οι οποίοι ίσως προτιμούν να φτάσουν στο ιστορικό ορόσημο με το «Lindos Taxis».
Παρουσιάζονται ως ειδυλλιακά, εμφανίζονται συχνά σε ταξιδιωτικά φυλλάδια και καρτ ποστάλ, αλλά υπάρχει μια σκοτεινή πραγματικότητα στα γαϊδουράκια - ταξί.
Μιλώντας στη Daily Mail για τον γαϊδουροτουρισμό του νησιού, η Alexandra Passaro από το «Liber Life» αναφέρθηκε στις συνθήκες που ζουν τα γαϊδούρια της Λίνδου, εξηγώντας ότι αναγκάζονται να φορούν βαριές σέλες για ώρες στον καυτό ήλιο: «Η καλύτερη λύση θα ήταν να μην τα χρησιμοποιήσουμε καθόλου για μεταφορά. Αρκετοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ντόπιων και τουριστών βλέπουν τα ζώα ως αντικείμενο και πιστεύουν ότι είναι εντάξει να τα χρησιμοποιήσουν για διασκέδαση ή μεταφορά».
Η «Liber Life» παρακολουθεί για τραυματισμούς στα ζώα και έχει εγκαταστήσει θερμόμετρα κοντά σε σταθμούς γαϊδουριών για να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες πότε η θερμοκρασία είναι απαγορευτική για να δουλέψουν τα γαϊδούρια, με το όριο να είναι οι 36 βαθμοί. Παράλληλα γίνεται εκστρατεία για σκίαστρα στους χώρους αναμονής των ζώων, καθώς και για άφθονο νερό. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για ζυγαριά ώστε να ζυγίζεται κάθε τουρίστας πριν ανέβει στο γαϊδουράκι, για να διασφαλιστεί ότι αυτά δεν σηκώνουν περισσότερο από το 30% του σωματικού τους βάρους.
Η ομάδα ακτιβισμού πρότεινε στην ένωση ιδιοκτητών να δημιουργήσει ένα καταφύγιο γαϊδάρων που θα μπορούν να πληρώσουν οι τουρίστες για να τα επισκεφτούν. Αντί να καβαλήσουν τα ζώα και να τα βάλουν στη δουλειά, μπορούν να τα χαϊδέψουν και να τα ταΐσουν. «Απλώς προσπαθούμε να δώσουμε στα γαϊδούρια όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία», είπε η Alexandra Passaro, η οποία εξήγησε ότι η κακοποίηση των γαϊδουριών είναι ένα ευρέως διαδεδομένο ζήτημα στα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα στη Ρόδο, τη Σαντορίνη και την Ύδρα.
Το 2019, παρουσιάστηκαν σοκαριστικά πλάνα με γαϊδούρια στη Σαντορίνη να μαστιγώνονται καθώς μετέφεραν τουρίστες στα σκαλιά μέσα στην αφόρητη ζέστη. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από την ομάδα ακτιβιστών PETA έδειξε γαϊδούρια και μουλάρια να χρησιμοποιούνται ως ταξί για να μεταφέρουν παραθεριστές στα γραφικά λιθόστρωτα του νησιού.
Το ανατριχιαστικό βίντεο των ζώων που κακοποιήθηκαν έδειχνε μύγες να σέρνονται πάνω από ανοιχτές πληγές που προκλήθηκαν από κακώς τοποθετημένες σέλες και έναν χειριστή να χτυπά ένα από τα ζώα με ένα ραβδί. Τα πλάνα έδειξαν επίσης ότι τα γαϊδούρια, τα οποία είναι στολισμένα με χάντρες σε έντονα χρώματα και κουδουνάκια, αν δεν κουνηθούν, μαστιγώνονται.