Είστε έτοιμοι για τη μαγειρίτσα; Συμβουλές από διαιτολόγο για την επιστροφή στις ζωικές τροφές
Ο διαιτολόγος Πάρης Παπαχρήστος εξηγεί τι να προσέξετε μετά τη νηστεία και πώς θα κάνετε τη μετάβαση στις ζωικές τροφές με τη μαγειρίτσα.

Η μαγειρίτσα, ως παραδοσιακό πιάτο της Ανάστασης, αποτελεί τη γευστική «γέφυρα» ανάμεσα στη νηστεία και στο πλούσιο πασχαλινό γεύμα της Κυριακής. Παρά τη σχετική της ελαφρότητα σε σχέση με άλλα κρέατα, περιέχει, ωστόσο, ζωικές πρωτεΐνες και λιπαρά (εντόσθια, συκώτι κ.ά.) που μπορεί να επιβαρύνουν έναν οργανισμό που τα έχει στερηθεί για εβδομάδες. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να προετοιμάσουμε σωστά το σώμα μας ώστε να απολαύσουμε το γιορτινό φαγητό χωρίς ενοχλήσεις;
Στη σημερινή μας συνέντευξη απευθυνόμαστε στον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Παρασκευά Παπαχρήστο, που μας δίνει χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για τη σταδιακή επανένταξη των ζωικών τροφών, την κατανάλωση υγρών, την επιλογή σωστών συνδυασμών και τη σημασία της ισορροπίας. Μικρές αλλαγές που μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά -και να μας επιτρέψουν να απολαύσουμε τη μαγειρίτσα… με μέτρο και χωρίς τύψεις.
Τι αλλαγές έχει υποστεί ο οργανισμός μας κατά τη διάρκεια της νηστείας;
Κατά τη διάρκεια της νηστείας, ο οργανισμός συνηθίζει σε μια διατροφή χαμηλότερη σε πρωτεΐνες και λιπαρά, ενώ αυξάνεται η κατανάλωση πηγών φυτικών ινών, όπως τα λαχανικά και τα όσπρια. Ο μεταβολισμός προσαρμόζεται, μειώνοντας τη δραστηριότητά του, και η πέψη βελτιώνεται, καθώς τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι γενικά πιο εύπεπτα. Επίσης, το πεπτικό σύστημα μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητο σε βαριά γεύματα.
Γιατί θεωρείται σημαντικό να γίνει σταδιακή επανένταξη ζωικών τροφών μετά τη νηστεία;
Η απότομη κατανάλωση ζωικών προϊόντων μετά από εβδομάδες νηστείας μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, δυσπεψία ή ακόμα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Η σταδιακή επανένταξη επιτρέπει στο γαστρεντερικό σύστημα να προσαρμοστεί ομαλά σε πιο «βαριά» τρόφιμα και να προλάβει τυχόν δυσανεξίες.
Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι το βράδυ της Ανάστασης;
Πολλοί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού πολύ γρήγορα και συνδυάζουν δύσπεπτα τρόφιμα με αλκοόλ, κάτι που επιβαρύνει σημαντικά το στομάχι. Άλλο λάθος είναι η υπερκατανάλωση λιπαρών και πρωτεϊνών μετά από ώρες αφαγίας, χωρίς να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό να προσαρμοστεί.
Υπάρχουν διατροφικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο ώστε να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας;
Τη Μ. Παρασκευή καλό είναι να τρώμε ελαφριά, με πολλά υγρά και εύπεπτα τρόφιμα, όπως σούπες, σαλάτες και βραστά λαχανικά. Το Μ. Σάββατο μπορούμε να καταναλώσουμε ισορροπημένα γεύματα και σνακ και να αποφύγουμε να μείνουμε ώρες νηστικοί, προκειμένου να φάμε το βράδυ μεγάλες ποσότητες φαγητού.
Είναι καλή ιδέα να ξεκινήσουμε με σούπες ή άλλα «ήπια» γεύματα πριν φτάσουμε στο πασχαλινό τραπέζι;
Απολύτως. Οι σούπες, όπως η παραδοσιακή μαγειρίτσα, είναι ιδανικές γιατί είναι πιο εύπεπτες, ενυδατώνουν τον οργανισμό και προετοιμάζουν το στομάχι για την πέψη πιο βαριών γευμάτων. Ξεκινώντας με κάτι ήπιο, μειώνεται και ο κίνδυνος για γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
Ποια είναι η σωστή ποσότητα για να καταναλώσουμε τη μαγειρίτσα χωρίς να επιβαρύνουμε το στομάχι μας;
Μια κανονική μερίδα, περίπου ένα βαθύ πιάτο, είναι αρκετή για να μας χορτάσει και να βοηθήσει τη μετάβαση στα πιο βαριά γεύματα της επόμενης μέρας. Καλό είναι να τρώμε αργά και να ακούμε το σώμα μας για να αποφύγουμε την υπερβολή.
Τι ρόλο παίζει ο συνδυασμός της μαγειρίτσας με άλλα φαγητά, όπως το ψωμί, το αυγό ή το κρασί;
Το ψωμί μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό για τη μαγειρίτσα, αλλά σε μικρή ποσότητα. Ο συνδυασμός της μαγειρίτσας με αυγό μπορεί να επιβαρύνει το στομάχι και να δυσκολέψει την πέψη. Το κρασί πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή, γιατί μπορεί να επιδεινώσει τη δυσπεψία.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τις πεπτικές ενοχλήσεις μετά την Ανάσταση;
Να τρώμε αργά, να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση και να μείνουμε όρθιοι ή να περπατήσουμε λίγο μετά το γεύμα. Ένα ήπιο ρόφημα, όπως το μαστιχόνερο ή το χαμομήλι, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καλύτερη πέψη. Το κλειδί είναι να σηκωνόμαστε από το τραπέζι χορτάτοι και όχι φουσκωμένοι.
Υπάρχουν τροφές ή ποτά που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε εκείνο το βράδυ;
Ναι, καλό είναι να αποφεύγουμε τα τηγανιτά, τα πολύ λιπαρά κρέατα, τα πολύ λιπαρά γλυκά και το υπερβολικό αλκοόλ. Αυτές οι τροφές δυσκολεύουν την πέψη και επιβαρύνουν το γαστρεντερικό σύστημα.