ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά σνακ για υψηλές συγκεντρώσεις καψαϊκίνης
Για την ανάκληση προϊόντος το οποίο διακινείται και στην ελληνική αγορά, καθώς περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις καψαϊκίνης ενημερώθηκε ο Ε.Φ.Ε.Τ. μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).
Πρόκειται για το σνακ με εμπορική ονομασία «Hot Chip Challenge» σε συσκευασία των 3 gr, ανεξαρτήτου παρτίδας, που παράγεται από την τσέχικη εταιρεία «Hot-Chip s.r.o.».
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. εποπτεύει την άμεση ανάκληση του ανωτέρω προϊόντος από την εσωτερική αγορά και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Τα υψηλά επίπεδο καψαϊκίνης μπορεί να έχουν συνέπειες για την υγεία, καθώς δύναται να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάψιμο στα μάτια και ερεθισμό στους βλεννογόνους. Ως εκ τούτου συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν.
Ο ΕΦΕΤ συστάθηκε με το Ν. 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999. Είναι Ν.Π.Δ.Δ. και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων είναι οι εξής:
Καθορίζει τις προδιαγραφές ποιότητας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα στην κατανάλωση τρόφιμα και οι πρώτες ή πρόσθετες ύλες που προορίζονται για προσθήκη σε τρόφιμα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της εξαπάτησης των καταναλωτών.
Καθορίζει τα πρότυπα και τις αρχές στις οποίες θα πρέπει να στηρίζεται η μελέτη και εφαρμογή των συστημάτων παραγωγής υγιεινών προϊόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις προδιαγραφές για τους επιστήμονες που θα ασχοληθούν με την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στις επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς και με το προσωπικό που θα εργαστεί στα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων που εγκαθίστανται στις επιχειρήσεις τροφίμων.
Καθορίζει ή επικυρώνει τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 και κάθε άλλο συναφή κανόνα διεθνούς και κοινοτικού δικαίου και ελέγχει την τήρηση των κανόνων αυτών. Η τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία κάθε επιχείρησης τροφίμων, Στο πλαίσιο αυτό καθορίζει τους υγειονομικούς όρους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για να είναι τα τρόφιμα ασφαλή και υγιεινά.
Τηρεί μητρώο επιχειρήσεων τροφίμων και καθορίζει τα προγράμματα ελέγχων που διενεργούνται από τις υπηρεσίες του ή από άλλες αρχές και υπηρεσίες