Economist: Κοντά στην κορυφή και το 2024 η ελληνική οικονομία - Έχασε την πρωτιά από την Ισπανία
Το χρυσό μετάλλιο που απένειμε πέρσι στην Ελλάδα ο Economist έγινε φέτος χάλκινο. Ωστόσο, οι ισχυρές οικονομίες της βόρειας Ευρώπης απογοητεύουν, με υποτονικές επιδόσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Την τρίτη θέση στην ετήσια κατάταξη του Economist για τις οικονομίες με τις ισχυρότερες επιδόσεις το 2024, κατέλαβε η Ελλάδα, ισοβαθμώντας με την Δανία. Το «χρυσό» και το «ασημένιο» κατέκτησαν η Ισπανία και η Ιρλανδία.
Πέρσι η Ελλάδα ήταν στην πρώτη θέση αλλά φέτος υποχώρησε στην τρίτη, κερδίζοντας την τιμητική διάκριση χάρη στους δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και τη μείωση ελλείμματος και χρέους.
Άνοδος για τις οικονομίες της Μεσογείου, απογοητεύει η βόρεια Ευρώπη
Το έγκριτο διεθνές ΜΜΕ με σχόλιό του επισημαίνει πως «μπορεί να υποτιμώνται από τους Ευρωπαίους του Βορρά, αλλά προς το παρόν, τουλάχιστον, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν να απολαύσουν για ακόμη ένα έτος την οικονομική τους ανάκαμψη. Τους αξίζει…».
Η άνοδος των οικονομιών της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με την Ισπανία σε ρόλο οδηγού ενώ η χώρα μας και η Ιταλία, που κάποτε ήταν γνωστές για τα οικονομικά προβλήματα τους, συνεχίζουν να ανακάμπτουν ισχυρά.
Η Ιρλανδία, που έχει προσελκύσει πολλές τεχνολογικές εταιρείες, και η Δανία, γνωστή για τη Novo Nordisk του φαρμάκου Ozempic, ολοκληρώνουν την πεντάδα.
Η Νότια Ευρώπη, που εξακολουθεί να πλήττεται από υψηλή ανεργία, έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο: η ανεργία στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών. Η Ιταλία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο, με την ανεργία να έχει μειωθεί κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή της χρονιάς.
Την ίδια ώρα, το δίδυμο της Βαλτικής, Λετονία και Εσθονία, βρίσκεται ξανά στο τέλος της λίστας, όπως και το 2022 ενώ οι ισχυρές οικονομίες της βόρειας Ευρώπης απογοητεύουν, με υποτονικές επιδόσεις. Στη Βρετανία, η αύξηση των μισθών συνεχίζει να πιέζει υψηλότερα το κόστος των υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξάνεται ανησυχητικά. Η Γερμανία αντιμετωπίζει παρόμοιες πιέσεις. Στην Αυστραλία η αύξηση του κόστους στέγασης είναι ένας από τους ένοχους. Αντίθετα, η Γαλλία και η Ελβετία κατάφεραν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις πιέσεις των τιμών, με τον πυρήνα του πληθωρισμού να είναι άνετα κάτω από το 2%.
Στην ανάλυσή του ο Economist επισημαίνει πως αν και τα επιτόκια βρίσκονται σε υψηλό δεκαετιών, υπάρχουν πόλεμοι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ενώ διεξήχθησαν εκλογές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, η παγκόσμια οικονομία παρουσίασε άλλη μια ισχυρή επίδοση το 2024. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2%.
Πώς προέκυψε η κατάταξη
Η κατάταξη προέκυψε από τη συλλογή δεδομένων από πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες (ΑΕΠ, απόδοση χρηματιστηρίων, βασικό πληθωρισμό, ανεργία και δημοσιονομικά ελλείμματα) και περιλαμβάνει 37, κυρίως πλούσιες, χώρες. Στη συνέχεια κατέταξε κάθε οικονομία βάσει της απόδοσής της σε αυτούς τους δείκτες για να δημιουργήσει μια συνδυασμένη βαθμολογία.