Δυσφορία στο Μαξίμου: «Η δημοσιονομική πολιτική ασκείται από τον Πρωθυπουργό και όχι με δηλώσεις»
Οι δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για αυξήσεις και στα Σώματα Ασφαλείας προκάλεσαν έντονη δυσφορία στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν περίμενε τελικά την αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προκειμένου να τοποθετηθεί αναλυτικά για το θέμα των αυξήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις έπειτα από το «κίνημα υπέρ των αυξήσεων και στα Σώματα Ασφαλείας» που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ώρες εντός υπουργικού συμβουλίου αλλά και κοινοβουλευτικής ομάδας.
Κυβερνητικές πηγές αφού υπενθύμισαν ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι από κονδύλια που εξοικονομήθηκαν από το υπουργείο Άμυνας σε συνδυασμό με την εφαρμογή της λεγόμενης «ρήτρας διαφυγής» για δημοσιονομική ελαστικότητα στα κονδύλια Άμυνας, ξεκαθάριζαν προς κάθε κατεύθυνση:
«Συνολικά, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων».
Σημειώνεται πως στην κυριακάτικη ανάρτησή του νωρίτερα από το «κύμα» των δηλώσεων, ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει αναφορά μόνο στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στο νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ως προς τα Σώματα Ασφαλείας:
Ήδη έχουν νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κλπ).
Ηδη, με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Επιπλέον από την 1η Ιουλίου όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.
Είναι δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Ούτως ή άλλως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Άμυνας θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ.
Συνολικά, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων. Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.