Δυσανεξία στη γλουτένη: Έτσι θα την αντιμετωπίσετε διατροφικά
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δυσανεξία στη γλουτένη και την κοιλιοκάκη με απλές διατροφικές αλλαγές.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που συναντάται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και, σε μικρότερη ποσότητα, στη βρώμη. Η αποφυγή της αποτελεί τον κύριο τρόπο αντιμετώπισης της κοιλιοκάκης. Αν και η βρώμη περιέχει ελάχιστη γλουτένη, υπάρχουν άτομα που δεν ανέχονται ούτε μια μερίδα ημερησίως, κάτι που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και έντονη εκδήλωση της νόσου, όπως εξηγεί ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος στο Metropolitan General.
Αν η κοιλιοκάκη δεν διαγνωστεί εγκαίρως, η χρόνια δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως απώλεια βάρους και αναιμία. Παρόλα αυτά, οι κίνδυνοι για την υγεία μειώνονται δραστικά ή και εξαλείφονται εντελώς όταν ακολουθείται αυστηρά μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Προσοχή! Αν υπάρχει υποψία δυσανεξίας στη γλουτένη, μην αλλάζετε τη διατροφή σας πριν από τη διάγνωση. Συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις απαραίτητες εξετάσεις. Δεν είναι σωστό να αποκλείεται μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων προληπτικά, ούτε να αφαιρείται εντελώς η γλουτένη από τη διατροφή λόγω περιστασιακών φουσκωμάτων ή γαστρεντερικών ενοχλήσεων.
Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης δεν είναι ίδια για όλους. Σε πολλούς ασθενείς – σχεδόν στο 50% – η νόσος δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, γεγονός που δυσκολεύει τη διάγνωση και καθυστερεί τη σωστή διατροφική διαχείριση.
Διαβάστε περισσότερα για τη δυσανεξία στη γλουτένη!