Δραματική φλυαρία, αριστερές απολύσεις, χωρίς παραγοντίσκους η ΔΕΗ
Πάει κι αυτό, έχουμε κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024. Στην συζήτηση στη Βουλή, έγιναν τα αναμενόμενα, δηλαδή αγορεύσεις με έντονο ύφος, καταγγελίες, «σκληρές» διαπιστώσεις, μια δραματική φλυαρία, τόσο που αν ήσουν απρόσεκτος, αν δεν θυμώσουν σε ποια χώρα βρίσκεται το κοινοβούλιο και η συζήτηση, θα νόμιζες ότι η κυβέρνηση που εισηγείται τον προϋπολογισμό καταρρέει, μερικούς μήνες μετά τις θριαμβευτικές εκλογές.
Βέβαια, από την κοφτερή σκέψη μου δεν ξέφυγε, η διαπίστωση ότι απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση «διαλέγει» στην πράξη, ποιος είναι αντιπολίτευση…
Ωστόσο η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί και για άλλες δραματικές εξελίξεις. Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το επόμενο Survivor, που μάλλον θα είναι στο αέρα στις 7 Ιανουαρίου που σημαίνει ότι λίγο μετά την πρωτοχρονιά θα εγκαταλείψουν την χώρα οι παίκτες κι ίσως συναντηθούν στο αεροδρόμιο με το ζεύγος Κασσελάκη – Μακμπέθ που θα επιστρέφει από τις διακοπές του.
Αριστερά Χριστούγεννα
Εβδομαδιαία παρουσία στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, (στο Κόκκινο) είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, όπου θα απαντούσε υποτίθεται ζωντανά, επί μια ώρα, σε ερωτήσεις οπαδών και μη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έκανε μια παρουσία αλλά μετά …τον έχασαν από τους ραδιοθαλάμους. Τώρα, ίσως εμφανισθεί πριν αναχωρήσει για Νέα Υόρκη για να πει τα χρόνια πολλά. Μετά θα πετάξει στο ανερχόμενο τα τελευταία χρόνια, Τέξας όπου βρίσκεται η οικογένειά του και στο Μισισιπή που είναι τα πεθερικά, οι γονείς του Τάιλερ. ΥΓ: Στον Σύριζα, υπάρχουν κάποιοι που ενοχλήθηκαν με τα όσα είπε για προσευχές σε τηλεοπτική εκπομπή και φοβούνται μην σε καμμιά εμφάνισή του στο κομματικό ραδιόφωνο πει για την γέννηση του Χριστού κλπ. Προβλήματα αριστεροσύνης.
Αριστερές απολύσεις
Μια και είμαι στα του Σύριζα, να σας πω ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν να δουν τι θα γίνει στο τέλος του χρόνου, με ορισμένους εργαζομένους στο κόμμα, που όμως έχουν «αποστατήσει» και έχουν πάει στην Νέα Αριστερά. Οι ίδιοι δεν φεύγουν, μια και όπως λένε, είναι εργαζόμενοι και περιμένουν, αν το κόμμα δεν τους χρειάζεται να τους απολύσει με αποζημίωση. Στην Κουμουνδούρου ήλπιζαν πως για λογούς ευθιξίας θα έφευγαν μόνοι τους. Τώρα όμως, ψάχνουν χρήματα για να κάνουν απολύσεις, αλλά το ταμείο είναι μείον….
Μπελέρης ευρωβουλευτής
Το «θέμα Μπελέρη» δεν πρόκειται να φύγει εύκολα από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει διαμηνύσει στην Αλβανική πλευρά πως η στάση της χώρας μας θα είναι ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στην Αλβανία, όσο το θέμα δεν ρυθμίζεται. Προτάσεις ακόμα και για «σκούπα» σε Αλβανούς που δεν έχουν άδεια παραμονής ή έχει λήξει η άδεια, προς το παρόν φαίνεται να μην γίνονται δέκτες, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από την νέα χρονιά. Υπάρχουν επίσης προτάσεις για ένταξη του Φρέντυ Μπελέρη σε Ευρωψηφοδελτιο, ώστε το θέμα να διεθνοποιηθεί, να γίνει και Ευρωπαϊκό. Το τελευταίο πάντως, δεν το βλέπω να υλοποιείται από την ΝΔ. Ίσως από άλλο κόμμα να γίνει κάτι τέτοιο…
Μην του μιλάτε
Υπουργός, κοντά στον πρωθυπουργό Κ Μητσοτάκη αλλά με στενές σχέσεις και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σκέφτοταν να κάνει ένα μικρό «πάρτι» σπίτι, τις μέρες των εορτών και να τους καλέσει και τους δυο. Τώρα, μετά την «κόντρα» για το θέμα της «αδείας εργασίας» στους μετανάστες, το σκέφτεται πάλι και μάλλον βλέπω αναβολή.
Έχω κι ένα κουΐζ, για υποψιασμένους: Ποιος υπουργός, από τους πιο δραστήριους στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και στα social media, προσπάθησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα να επικοινωνήσει με πρώην πρωθυπουργό, αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί το μεν κινητό δεν το σήκωνε, ενώ στο τηλέφωνο του σπιτιού του, του απαντούσαν ότι δεν είναι διαθέσιμος εκείνη την στιγμή….
Δεν τον ενημέρωσαν
Θα παρατηρήσατε πιθανόν, την προηγούμενη εβδομάδα, μία ας πούμε ένταση, γύρω από το Υπερταμείο, αλλά και εταιρείες που εποπτεύει. Φυσικά αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν μόνα τους, συνήθως, κάποιος τα προκαλεί. Όπως μου μετέφεραν αρμοδίως, τη φουρτούνα την προκάλεσε ο μη εκτελεστικός Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Δερδεμέζης, που «βλέπει» μπροστά του, ότι στη διαδικασία ανανέωσης της θητείας της διοίκησης του Υπερταμείου, ο ίδιος δεν θα συνεχίσει.
Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι ο ίδιος φρόντισε να διαρρεύσει σε «φιλικά» του ΜΜΕ (ναι, υπάρχουν και τέτοια!) τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι πληροφορήθηκε τα σχέδια για την εξέλιξη του Υπερταμείου και το νέο εθνικό fund, στην εκδήλωση του GrowthFund Summit, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως. Μετά υπήρξε και συνέχεια, με τη διασπορά πληροφοριών, για εταιρείες που εποπτεύει το Υπερταμείο, και μάλλον αποσκοπούσαν σε πρόσωπα και πράγματα, που θα έβλαπταν τη διοίκηση και τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Δεν ξέρω ένα αυτό ευσταθεί πλήρως, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα (αν και επισήμως η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει), είναι ότι ο κ. Δημητριάδης θα συνεχίσει, ενώ ο κ. Δερδεμέζης, όχι.
Είναι ο χειρότερος;
Τώρα για το πώς ο κ. Δερδεμέζης βρέθηκε στο Υπερταμείο, να σας ενημερώσω με όσα έμαθα χωρίς φιοριτούρες. Η απλή αλήθεια είναι ότι ο κ. Δερδεμέζης ήταν στέλεχος του ομίλου ΤΙΤΑΝ από τα στελέχη παλιάς γενιάς και είχε τοποθετηθεί επικεφαλής μικρής θυγατρικής σε Βαλκανική χώρα. Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου, για κάποιον λόγο δεν τον ήθελε ούτε στα Βαλκάνια ούτε βέβαια στην Αθήνα και παρακάλεσε τον φίλο που γνωρίζει από το Κολλέγιο και είχε γίνει στο μεταξύ πρωθυπουργός, να τον τοποθετήσει στο Υπερταμείο. Το αίτημα έγινε δεκτό (δεν είχε να χάσει και κάτι…) και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος απαλλάχθηκε. Κρίσιμο αλλά επίσης πραγματικό ερώτημα: Ο κ. Δερδεμέζης είναι πολύ χειρότερος από τους άλλους που ευδοκιμούν στο Υπερταμείο; Δεν είναι εύκολη η απάντηση.
Χωρίς παραγοντίσκους
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η έκτακτη Γ.Σ. της ΔΕΗ, με την οποία έγινε η τροποποίηση άρθρων του καταστατικού. Έτσι, η εταιρεία που έχει πλέον πολυσχιδή δραστηριότητα (όπως είδαμε και από την εξαγορά της Κωτσόβολος) μπορεί πλέον να δραστηριοποιηθεί σε νέους τομείς όπως η πώληση προϊόντων τεχνολογίας, η ίδρυση και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, η παροχή υπηρεσιών πληροφορικής. Επίσης παρέχονται αυξημένες αρμοδιότητες στον CEO, Γιώργο Στάσση.
Στα «ψιλά» για ευνόητους λόγους, πέρασε και το ότι πλέον δεν προβλέπεται εκπροσώπηση εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο. Η εταιρεία είναι πλέον αμιγώς ιδιωτική, έχει στόχους, αξιολογείται και έτσι πρέπει να λειτουργεί. Μήπως λοιπόν, επειδή και στην κυβέρνηση προβάλλουν το «μοντέλο ΔΕΗ», ως παράδειγμα και για τις υπόλοιπες εταιρείες του Δημοσίου, αυτός ο αναχρονιστικός θεσμός της εκπροσώπησης των εργαζομένων, σιγά – σιγά θα ήταν καλό να «τελειώνει» και από τους υπόλοιπους; Λέω τώρα... γιατί και τόσες δεκαετίες, ο συνδικαλιστικός «έλεγχος» δεν απέδωσε κάποια πρόοδο για τις εταιρείες του Δημοσίου. Μόνο παραγοντίσκους που το έπαιζαν υπεράνω και έκαναν ρουσφέτια…