Δημογραφικό «καμπανάκι»: Υπαρκτός ο κίνδυνος ερήμωσης - Οι 3 άξονες για να αναστραφεί το φαινόμενο
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι και ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για την αναστροφή του φαινομένου.
Έχουμε όλο και περισσότερους θανάτους, λιγότερες γεννήσεις κι ένα μεταναστευτικό ισοζύγιο τα τελευταία 15 χρόνια που είναι αρνητικός κι επομένως σε εθνικό επίπεδο ο πληθυσμός μας μειώνεται, δήλωσε στο Action24 ο καθηγητής δημογραφίας Βύρωνας Κοτζαμάνης κληθείς να σχολιάσει το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Και συνέχισε:
«Σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις αφού ενώ σε εθνικό επίπεδο είναι 3% σε δήμους και κοινότητες η μείωση αγγίζει το 25-30%. Δηλαδή ενώ η αναλογία στη χώρα μας είναι για 1,8 θανάτους 1 γέννηση, υπάρχουν περιοχές που για μία γέννηση αναλογούν 4 θάνατοι. Εμείς το έχουμε θέσει το θέμα εδώ και δεκαετίες, έρχονται από βάθος χρόνου».
Οι 3 άξονες παρεμβάσεων για αναστροφή του φαινομένου
Όσο για το αν υπάρχει δυνατότητα αναστροφής του φαινομένου, ο επιστήμονας τόνισε ότι υπάρχουν τρεις άξονες για αυτό: Χρειάζονται μακροπρόθεσμες πολιτικές που δεν θα αλλάζουν με τις κυβερνήσεις. Και αυτές θα πρέπει να βοηθούν τα ζευγάρια να κάνουν τα παιδιά που επιθυμούν, γιατί τώρα κάνουν πολύ λιγότερα. Δηλαδή κάνουμε 1,4, πάνω κάτω και δεν το θέλουμε αυτό, θέλουμε να κάνουμε δύο. Το δεύτερο είναι να αναστρέψουμε τη φυγή των νέων που ακόμα φεύγουν και να δώσουμε κίνητρα να επιστρέψουν. Και το τρίτο θα πρέπει να ενσωματώσουμε κάποιους αλλοδαπούς που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία για τα κενά εργασίας.
Τα προβλήματα
Περιγράφοντας τα προβλήματα που εμποδίζουν τις γεννήσεις ο καθηγητής μίλησε για το κόστος έλευσης και μεγαλώματος ενός παιδιού, για τις ασυμβατότητες στην οικογενειακή και εργασιακή ζωή, τα χαμηλά εισοδήματα, το στεγαστικό και οι αβεβαιότητες των νέων για το μέλλον.
Επιβεβαίωσε ότι έχει αλλάξει η κουλτούρα των Ελλήνων για να κάνουν λιγότερα παιδιά γενικότερα, όχι όμως για να μην κάνουμ ετα δύο που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.