Δίκη για πλημμύρες στη Μάνδρα: Ποινές φυλάκισης από 14 έως 18 μήνες με 3ετή αναστολή - Οργή των συγγενών
Μόνο για το αδίκημα της πρόκλησης πλημμύρας κρίθηκαν ένοχοι οι τρεις καταδικασθέντες, μεταξύ των οποίων και η πρώην δήμαρχος.
Την ενοχή της πρώην δημάρχου Μάνδρας Ιωάννας Κριεκούκη, καθώς και του πρώην προϊσταμένου της πολεοδομίας Ελευσίνας και μιας υπαλλήλου της Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Αθηνών για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας της Μάνδρας.
Ωστόσο η απόφαση του δικαστηρίου αφορά μόνο το αδίκημα της πρόκλησης πλημμύρας και όχι αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, για το οποίο η απόφαση του δικαστηρίου ήταν απαλλακτική.
Για τους υπόλοιπους πέντε κατηγορουμένους, το δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή τους για όλα τα αδικήματα. Πρόκειται για την πρώην αντιπεριφερειάρχη, την πρώην δασάρχη Αιγάλεω και υπαλλήλους της περιφέρειας και του Δασαρχείου.
Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, όπως η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και δήμαρχοι όμορων περιοχών, είχαν απαλλαγεί από το πρωτόδικο δικαστήριο.
Ποινές φυλάκισης
Οι ποινές που αποφάσισε το δικαστήριο ήταν από 14 έως 18 μήνες:
- Στην πρώην δήμαρχο φυλάκιση 14 μηνών και στους άλλους δύο κατηγορούμενους φυλάκιση 18 μηνών.
- Και για τους τρεις κατηγορούμενους το δικαστήριο αποφάσισε η ποινή τους να έχει τριετή αναστολή.
- Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Κατά την εκφώνηση της απόφασης, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου έκανε λόγο για μια ανοχύρωτη πόλη η οποία υπήρξε έρμαιο μιας φυσικής καταστροφής, της βροχόπτωσης που ήταν η βασική αιτία του φαινομένου. Σημείωσε μάλιστα ότι η μετεωρολογική υπηρεσία αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τους πολίτες για τη νεροποντή που αναμενόταν. Παράλληλα, αστυνομία και τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών που βρίσκονταν στο δρόμο.
Μια απόφαση που πάντως υποδέχθηκαν με οργή οι συγγενείς των 25 θυμάτων, την ώρα που αναμένεται η ανακοίνωση των ποινών.
Οι θάνατοι των ανθρώπων στη Μάνδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε η «κακιά στιγμή»
Οι συγγενείς των θυμάτων μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν τη λανθασμένη και άδικη αυτή απόφαση ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν.
«Χάθηκαν όχι επειδή ήταν η κακιά στιγμή αλλά επειδή η αναποτελεσματικότητα, η προχειρότητα του κρατικού μηχανισμού δεν τους προστάτευσε», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι δικηγόροι των οικογενειών, Αθανάσιος Οικονόμου, Αθανάσιος Καβουρίνος, Κωνσταντίνος Φούσας, Δημήτριος Σκύφτας.