Πρώτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ ο γάμος των ομόφυλων στην Ελλάδα
Είδηση πρώτου μεγέθους έγινε στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η χθεσινή (15/2) ψηφοφορία της Βουλής και τα 176 «ναι» έκαναν τον γύρο του κόσμου, αφού «η Ελλάδα είναι το πρώτο ορθόδοξο κράτος που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Guardian.
«Σε μια σπάνια επίδειξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης, 176 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου την Πέμπτη. Άλλοι 76 απέρριψαν τη μεταρρύθμιση, ενώ δύο απείχαν από την ψηφοφορία και 46 δεν ήταν παρόντες», είναι το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας.
Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, πολλοί μη μπορώντας να συγκρατήσουν τη συγκίνησή τους, παρακολούθησαν με αγωνία την ψηφοφορία: «Περιμέναμε χρόνια για αυτό», δήλωσε ομοφυλόφιλη ακτιβίστρια για τον νόμο που όχι μόνο θα επιτρέπει στα ζευγάρια του ιδίου φύλου να ανταλλάσσουν όρκους «αιώνιας αγάπης» σε πολιτικές τελετές, αλλά και να υιοθετούν παιδιά, αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το διεθνές ειδησεογραφικό Πρακτορείο Associated Press: «Η Ελλάδα έγινε την Πέμπτη η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποίησε τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, παρά την αντίθεση της ισχυρής και κοινωνικά συντηρητικής Ελληνικής Εκκλησίας.»
«Η διακομματική πλειοψηφία των 176 βουλευτών στο κοινοβούλιο των 300 εδρών ψήφισε αργά το βράδυ της Πέμπτης υπέρ του νομοσχεδίου-ορόσημο που συνέταξε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλοι 76 απέρριψαν τη μεταρρύθμιση, ενώ δύο απείχαν από την ψηφοφορία και 46 δεν ήταν παρόντες στη Βουλή», σχολίασε το Πρακτορείο.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη, τη νομιμοποίηση του γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, σε μια νίκη ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, καθιστώντας την την πρώτη πλειοψηφική ορθόδοξη χριστιανική χώρα που καθιερώνει την ισότητα του γάμου για όλους», γράφει το αμερικανικό CNN.
«Η απόφαση υποστηρίχθηκε από 176 σε σύνολο 300 βουλευτών και με 76 ψήφους κατά, ήταν αποτέλεσμα πολλών μηνών πολωμένου πολιτικού και δημόσιου διαλόγου και χαιρετίστηκε ως την πολυαναμενόμενη δικαίωση από τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια της χώρας», ανέφερε.
«Αυτό είναι ένα ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα - μια προοδευτική και δημοκρατική χώρα, παθιασμένα αφοσιωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση στο X μετά την ψηφοφορία.
«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου», λέει το Skynews, προσθέτοντας ότι: «Το νομοσχέδιο-ορόσημο πέρασε το βράδυ της Πέμπτης με διακομματική πλειοψηφία 176-76 ψήφων».
Το πνεύμα που κινείται η Washington Post δεν είναι διαφορετικό: «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλο», είναι ο τίτλος.
«Η Ελλάδα έγινε την Πέμπτη η πρώτη πλειοψηφικά ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου - μια κρίσιμη στιγμή για την κοινότητα LGBTQ της χώρας, η οποία αγωνίζεται εδώ και καιρό τα δικαιώματά της, στη σκιά της ελληνικής εκκλησίας που διαθέτει με μεγάλη επιρροή».
«Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά και παρέχει πλήρη γονικά δικαιώματα στους παντρεμένους συντρόφους, αν και δεν επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να γίνουν γονείς μέσω παρένθετης μητρότητας, ένας περιορισμός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ομάδες που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είναι το σχόλιο.