Διαψεύδει ο Δούκας τα σενάρια περί «ανοιχτής γραμμής» με Τσίπρα και ««ένωσης» ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απάντησε στα «καρφιά» που δέχθηκε στο debate των «6».
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας, σχολιάζοντας το χθεσινό debate και την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Νομίζω ότι ήταν πολύ θετική η πρωτοβουλία. Είχε και απευθείας επικοινωνία μεταξύ μας, που είναι και αυτό μια θετική καινοτομία, την οποία είχα υποστηρίξει και εγώ από την αρχή. Έχω την αίσθηση ότι πλέον οι πολίτες έχουν ξεκάθαρη άποψη για τις θέσεις και τις προτάσεις της καθεμίας και του καθενός, και το διακύβευμα είναι να έρθουν μαζικά, να στηρίξουν τη διαδικασία στις 6 του Οκτώβρη. Έχουμε δείξει μέχρι τώρα ότι η διαδικασία έχει έναν πολιτικό πολιτισμό και υπάρχουν συγκρούσεις, αλλά είναι μόνο πολιτικές. Και νομίζω ότι, σε ό,τι με αφορά, η ενότητα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Εγώ είμαι συνέχεια ΠΑΣΟΚ, δεν έχω φύγει ποτέ, ήμουν πάντα στρατιώτης και έτσι θα συνεχίσω όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα. Θα είμαι στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη, στην πρώτη γραμμή, στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας».
Σχετικά με το αν μπορεί να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, ο δήμαρχος Αθηναίων που μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ξεκαθάρισε: «Είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν είναι όλοι οι ρόλοι αντιπαραθετικοί, αλλά συμπληρωματικοί, διότι συνδέεται το τοπικό με το εθνικό και το αντίστροφο. Πιστεύω πραγματικά σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο βασίζεται στο “εμείς”, στην αξιοποίηση όλων των στελεχών, στη δημιουργία ομάδων και στη συνδιαμόρφωση. Ξεκίνησε μία εκλογική διαδικασία, η οποία πιστεύω βαθιά ότι χρειάζεται να οδηγήσει σε μια πολύ μεγάλη αλλαγή κατεύθυνσης».
Σχολιάζοντας τους χθεσινούς χαρακτηρισμούς στο debate από τον κ. Ανδρουλάκη περί ευνοημένου, απάντησε: «Να θυμίσω ότι ήμουν γραμματέας του τομέα ενέργειας επί αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, στα πιο δύσκολα και κάναμε πολλή δουλειά. Και συνέχισα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, και παλέψαμε μέσα στον ενεργειακό πόλεμο. Στις 3 Αυγούστου, οπότε και ανακοίνωσα την υποψήφιότητά μου για την Αθήνα, το θεωρούσα μεγάλη μου τιμή, έστω και εάν μου προτάθηκε την τελευταία στιγμή. Στις συσκέψεις, έλεγαν “πώς θα του το πούμε και είναι τρελός για να το δεχτεί”. Και όμως το δέχτηκα, γιατί είμαι πάντα στρατιώτης και βγαίνω πάντα στην πρώτη γραμμή. Στις 3 Αυγούστου ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου, και τέλος Αυγούστου έπρεπε να παρουσιάσω τα ψηφοδέλτια. Και το λέω αυτό διότι τότε, πάρα πολύ κρύβονταν και έλεγαν πως είναι μία πολιτική αυτοκτονία. Και το λέω αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντικό, σε μια μεγάλη νίκη της δημοκρατικής παράταξης, μια μεγάλη ρωγμή στο σύστημα, να μη τη θολώνουμε και να μη θολώνουμε με το μήνυμά της, που ήταν ένα μήνυμα ελπίδας».
Για μετρό στα Εξάρχεια: «Δεν μπορεί να μένει για 10 χρόνια η πλατεία εργοτάξιο»
Απαντώντας στις χθεσινές αιχμές της κ. Διαμαντοπούλου για τις συμμαχίες και τις θέσεις στο δήμο της Αθήνας, τόνισε: «Να πούμε, καταρχάς, ότι ήμουν πάντα ΠΑΣΟΚ, δεν έφυγα ποτέ και ίσως μπερδεύεται η κ. Διαμαντοπούλου, γιατί είχε φύγει 10 χρόνια και είχε κάνει και άλλες πολιτικές κινήσεις. Θυμάστε και εσείς την “Ωρα Αποφάσεων”, με τον κ. Φλωρίδη και τον κ. Ραγκούση. Να πω, επίσης, ότι ποτέ δεν είπα ότι είμαι κατά του μετρό. Αντιθέτως, είμαι καθηγητής στο Πολυτεχνείο και πιστεύω ότι το μέτρο είναι φιλοπεριβαλλοντικό και φιλολαϊκό. Είπα όμως ότι πρέπει να μπορούμε να ενημερώνουμε τους πολίτες πότε, επιτέλους, οι πλατείες, που είναι αυτήν τη στιγμή εργοτάξιο και λαμαρίνες, θα αποδίδονται πίσω. Και νομίζω ότι αυτή είναι μία υποχρέωση του κράτους. Και επειδή σε όλες τις υπόλοιπες πρωτεύουσες, μετά από 6 μήνες παραδίδεται η πλατεία, ανεξαρτήτως πότε θα περάσει από κάτω μετροπόντικας, βεβαίως με μεγαλύτερο κόστος για τον εργολάβο, αυτό θα έπρεπε να γίνει και εδώ. Διότι, δεν μπορεί σε καμία πλατεία, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, να μένει για 10 χρόνια η πλατεία εργοτάξιο και ο κόσμος να μην ξέρει πότε θα παραδοθεί πίσω».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών, σχολίασε: «Οι τράπεζες ανακοίνωσαν 3 δισ. κέρδη, τα οποία θα προσεγγίσουν τα 6 δισ. στο τέλος του χρόνου. Και ανακοίνωσαν μερίσματα που μπορεί να φτάσουν και το 1 εκατομμύριο σε κάποια στελέχη, κάποιους τραπεζίτες. Και λέω το εξής: Αντί να δημιουργούν υπερκέρδη και να δίνουν μερίσματα, να χαμηλώσουν τις χρεώσεις οι οποίες είναι εξωπραγματικές. Δεν το λέω εγώ, το λέει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Κάνουν πρωταθλητισμό στις χρεώσεις, και από αυτές κ. Χατζηνικολάου, τα έσοδα των τραπεζών είναι 2 δισ., όταν για τον ΕΝΦΙΑ, τα έσοδα είναι 2,5 δισ.. Τι λέω λοιπόν; Μπορούμε να χαμηλώσουμε αυτές τις υπέρογκες χρεώσεις, για να αναπνεύσει ο κόσμος. Αντί να δίνουν μερίσματα, να τα δώσουν στους μικρούς και τους μικρομεσαίους με χρηματοδοτήσεις σε δάνεια για να στηρίξουν τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, που αυτήν τη στιγμή ασφυκτιά. Νομίζω είναι μια προσέγγιση προοδευτική, που έχει να κάνει, ακριβώς, με μια αναδιανομή. Και αυτό το πιστεύω βαθιά και θα παλέψω πάρα πολύ από όποια θέση και εάν βρίσκομαι».
Ολοκληρώνοντας, απάντησε στους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Τσίπρα για να ενώσει το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτά είναι ακραία πράγματα, ακραία ψέματα και ακραία λάσπη. Είμαι σε επικοινωνία με τον εαυτό μου. Όποιος ψηφίσει Χάρη Δούκα, βγαίνει Χάρης Δούκας. Και ο Χάρης Δούκας ήταν πάντα ΠΑΣΟΚ, μια ζωή ΠΑΣΟΚ»