Διαψεύδει η ιταλική κυβέρνηση πως παρακολουθούσε δημοσιογράφους μέσω WhatsApp
Το WhatsApp ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή πως είχε αντιληφθεί και μπλοκάρει μία κατασκοπευτική απόπειρα εκ μέρους της Paragon Solutions.
Διέψευσε το βράδυ της Τετάρτης η ιταλική κυβέρνηση πως χρησιμοποίησε κατασκοπευτικό λογισμικό της εταιρείας Paragon Solutions για να παρακολουθήσει δημοσιογράφους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Figaro και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κυβέρνηση σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε «αποκλείει πως τα άτομα που προστατεύονται από το νόμο, των δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένων, έγιναν αντικείμενα ελέγχου εκ μέρους των υπηρεσιών Πληροφοριών και άρα από την κυβέρνηση».
Το WhatsApp-μία από τις πλατφόρμες της Meta (Facebook, Instagram)- ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή πως είχε αντιληφθεί και μπλοκάρει μία κατασκοπευτική απόπειρα εκ μέρους της Paragon Solutions, η οποία είχε θέσει στο στόχαστρο περίπου 90 χρήστες, ανάμεσά τους δημοσιογράφους και εκπροσώπους ΜΚΟ. Η απόπειρα που εμποδίστηκε απ' το WhatsApp έγινε μέσω εγγράφων σε μορφή pdf που ήταν παγιδευμένα και εστάλησαν σε ομάδες συζήτησης στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων με το κατασκοπευτικό λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.
«Ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα»
Η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά πως πρόκειται για ένα ζήτημα «ιδιαιτέρως σοβαρό» και γι΄ αυτό ανέθεσε στην Εθνική Υπηρεσία για την Κυβερνοασφάλεια να διεξάγει έρευνα. Η Υπηρεσία επικοινώνησε με το νομικό γραφείο που εκπροσωπεί το WhatsApp το οποίο επιβεβαίωσε πως οκτώ τηλεφωνικές συσκευές είχαν παγιδευθεί με το λογισμικό στην Ιταλία, αρνήθηκε, όμως, να αποκαλύψει σε ποιους ανήκαν οι συσκευές για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητας. Το γραφείο αποκάλυψε, ωστόσο, πως οι χρήστες είχαν ενημερωθεί απευθείας από την πλατφόρμα του WhatsUp.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι υπόλοιπες παγιδευμένες τηλεφωνικές συσκευές είχαν κωδικούς κλήσης από Βέλγιο, Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία. Το ένα από τα επτά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν στην Ιταλία, ο Λούκα Καζαρίνι, επικεφαλής της ανθρωπιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mediterranea Saving Humans, μίλησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica και επιβεβαίωσε πως ειδοποιήθηκε απευθείας από την πλατφόρμα του WhatsApp.
Η ιταλική εφημερίδα Il Giornale αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα πως «επιβεβαιώνεται και στην Ιταλία η είδηση που πρώτος ο Guardian μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα». Η εφημερίδα-που λέει πως χρησιμοποιήθηκε το εξαιρετικά εξελιγμένο λογισμικό Graphite που εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας που παρουσιάζουν πλατφόρμες όπως το WhatsUp- γράφει πως εκτός από τον Καζαρίνι, στόχος ήταν και ο διευθυντής της διαδικτυακής εφημερίδας Fanpage Φραντσέσκο Καντσελάτο. Σε όλους τους στόχους παρακολούθησης υποδείχθηκε από τη Meta να αλλάξουν τηλεφωνικές συσκευές. «Ποιος κατασκοπεύει τον επικεφαλής μιας ΜΚΟ και τον διευθυντή μιας διαδικτυακής εφημερίδας;», γράφει η Il Giornale. Το θέμα ξεσήκωσε αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, στην αντιπολίτευση. «Κατασκοπεύουν αυτούς που σώζουν ζωές και γλιτώνουν τους μετανάστες από βασανιστήρια», λένε εκπρόσωποι της συμμαχίας των Πρασίνων και της Αριστεράς ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) έχει ζητήσει ήδη την διενέργεια κοινοβουλευτικής έρευνας και απειλεί την κυβέρνηση με ολομέτωπη επίθεση στη Βουλή.
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου