Διακοπές με αυτοκίνητο; Τι δεν πρέπει να βάζετε στο πορτ-μπαγκάζ
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, πολλοί είναι αυτοί φορτώνουν το αυτοκίνητο κυριολεκτικά μέχρι τον ουρανό.
Βαλίτσες, φουσκωτά στρώματα παραλίας, ομπρέλα, καρεκλάκια, φορητό ψυγειάκι και ένας ατελείωτος αριθμός παιχνιδιών. Αυτά είναι τα τυπικά «μπαγκάζια» ενός ζευγαριού, μιας παρέας ή μιας οικογένειας που φορτώνει στο αυτοκίνητό της πριν φύγει για διακοπές.
Για να φτάσουν, ωστόσο, οι ταξιδιώτες με ασφάλεια στον προορισμό τους, δεν αρκούν μόνο τα αυτονόητα, όπως η τήρηση των ορίων ταχύτητας και η μη κατανάλωση αλκοόλ, πριν οδηγήσουν, αλλά και η σωστή φόρτωση των αποσκευών, όπως ορίζει ο ΚΟΚ , αλλά και ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου.
Ας δούμε, λοιπόν, τι απαγορεύεται να μεταφέρουμε με το αυτοκίνητό μας.
Τι απαγορεύεται να βάλεις στο πόρτ παγκάζ
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περιλαμβάνει μια μεγάλη λίστα από όρια και απαγορεύσεις για τα αντικείμενα που μπορεί να μεταφέρει κανείς με το όχημά του.
Η πρώτη παράμετρος έχει να κάνει με το βάρος του μεταφερόμενου φορτίου, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 32 του Κ.Ο.Κ. το μικτό βάρος του οχήματος, μετά τη φόρτωσή του, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει εκείνο που έχει οριστεί από τον κατασκευαστή.
Το συγκεκριμένο βάρος αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και υπολογίζεται βάσει του αριθμού των επιβατών και του ωφέλιμου χώρου για τις αποσκευές.
Προϋποθέσεις θέτει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και για τα υπερβολικά μακρυά αντικείμενα που μπορεί να θέλει να μεταφέρει κανείς με το ΙΧ του.
Συγκεκριμένα, το μεταφερόμενο φορτίο θα πρέπει να μην προεξέχει από το πίσω τμήμα του οχήματος άνω του 30% του συνολικού μήκους του αμαξώματος. Αν ωστόσο, θέλετε να μεταφέρετε κάτι πιο μακρύ, θα πρέπει να έχετε, νωρίτερα, ζητήσει άδεια από την αρμόδια υπηρεσία.
Οι οδηγοί που τοποθετούν ογκώδη αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ του οχήματος, με αποτέλεσμα αυτό να μην κλείνει κανονικά, θα πρέπει να προσέχουν καθώς αυτά δεν θα πρέπει να ακουμπούν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να προκύπτει φθορά του οδοστρώματος ή/και δημιουργείται κίνδυνος για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.
Επίσης, στο χώρο αποσκευών απαγορεύεται να μπουν καύσιμα. Αν κάποιος θέλει να μεταφέρει καύσιμα, θα πρέπει να το κάνει με ειδικά δοχεία, μεταλλικά ή πλαστικά, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Παράλληλα, τα δοχεία καυσίμων θα πρέπει να είναι στον εσωτερικό χώρο του αμαξώματος του ΙΧ και ο οδηγός να κινείται με μικρή ταχύτητα, προκειμένου να μην υπάρξει πιθανότητα ανατροπής τους.
Τέλος, στο χώρο αποσκευών του ΙΧ αυτοκινήτου απαγορεύεται να βάλει κανείς το κατοικίδιό του αν θέλει να το μεταφέρει κάπου. Για τα κατοικίδια προβλέπεται ότι θα πρέπει να μπαίνουν σε ειδικό κουτί μεταφοράς στον χώρο για τα πόδια του συνοδηγού, είτε με ειδική ζώνη στο κάθισμα που συγκρατεί το ζώο στη θέση του.
Σε περίπτωση παράβασης, το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 80 ευρώ, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και το βαθμό επικινδυνότητας η Τροχαία μπορεί να αφαιρέσει και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.