Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα σε ζήτηση για... πολυτελείς κατοικίες
Οι ρεαλιστικές απαιτήσεις και η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων οδηγούν σε νέα άνοδο, σύμφωνα με την Greece Sotheby’s International Realt.
Σημαντικά αυξημένος εμφανίζεται ο όγκος συναλλαγών στις πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με την αξία των πωλήσεων να παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 90%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Ταυτόχρονα, στα δύο πρώτα τρίμηνα της οικονομικής χρήσης η ζήτηση ενισχύθηκε κατά περίπου 11%, ενώ ο αριθμός των υποδείξεων παρέμεινε στα επίπεδα της ίδιας περιόδου στο 2023.
Σύμφωνα με τον μεσιτικό οίκο Greece Sotheby’s International Realty, που εξειδικεύεται στον κλάδο των πολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα, τα δεδομένα αυτά αποτελούν φυσική προσαρμογή των πωλητών σε ρεαλιστικότερες αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου τους, ενώ σηματοδοτούν και μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο έτη, περίοδο κατά την οποία οι αγοραστές ήταν αρκετά διστακτικοί εν μέσω ευρύτερης γεωπολιτικής και μακροοικονομικής αβεβαιότητας.
Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των προσδοκιών των αγοραστών διαδραμάτισε η θεαματική υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφεραν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε για πρώτη φορά σε υψηλά τριαντακονταετίας, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.
Ακολουθώντας τις τάσεις των προηγούμενων ετών, την πρώτη θέση στη ζήτηση καταλαμβάνει η αγορά των ΗΠΑ, κινούμενη στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρήσης.
Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι στη δεύτερη θέση σκαρφαλώνει η εσωτερική ζήτηση από την ελληνική αγορά, αφήνοντας στην τρίτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο. Το δε ποσοστό αύξησης του ενδιαφέροντος από Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο, που άγγιξε το 67%, ενώ το αντίστοιχο για τη Μεγάλη Βρετανία κυμάνθηκε στο +24%.
Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η γαλλική αγορά, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα ζήτησης με το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ζήτηση από τη γερμανική αγορά σημείωσε σημαντική κάμψη της τάξης του 23%, λόγω της μεγάλης κρίσης που ταλανίζει την αγορά του real estate στη χώρα εδώ και μια διετία με ιστορικά χαμηλούς δείκτες καταναλωτικής διάθεσης.