Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την προστασία επενδυτών κρυπτονομισμάτων
Με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση μέτρων για τη λειτουργία και την εποπτεία της αγοράς.
![ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/6461883.jpg?crop=2048,1267,1,0)
Διατάξεις που θα αφορούν στις βελτιωμένες ρυθμίσεις ,που ήδη ανακοινώθηκαν, για την υπαγωγή επιπλέον οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των χρεών τους ,την ενίσχυση του Χρηματιστηρίου και τη θέσπιση αυστηρότερου πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, πριν την κατάθεσή του για ψήφιση στη Βουλή. Αναλυτικά τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου παρουσιάστηκαν το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη , τη γενική γραμματέα Χρηματοπιστωτικού τομέα και διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση και τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής Γιώργο Χριστόπουλο.
Ειδικά οι διατάξεις του σχεδίου νόμου για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων ,την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο για την απόκτηση ρευστότητας με την παροχή έκπτωσης δαπανών και την θεσμική ενίσχυση της εποπτείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα για τους κατόχους ομολόγων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης από 15% σε 5%.
Για τα κρυπτονομίσματα οι διατάξεις στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών θεσπίζουν αυστηρούς κανόνες για την προστασία των επενδυτών, ενισχύοντας τη διαφάνεια και επιβάλλοντας αυστηρότερους ελέγχους για την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων. Με διάταξη στο σχέδιο νόμου θεσπίζεται ποινική διάταξη για παράνομες συναλλαγές ,ενώ η εποπτεία των κρυπτο-αγορών θα ανατεθεί είτε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης εντός του 2025 θα προβλεφθεί νομοθετικά και η φορολόγησή τους.
Τέλος όσον αφορά τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέου μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού , το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει παρεμβάσεις, που ,όπως ανακοινώθηκαν, προβλέπουν:
- Διπλασιάζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό όσοι οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 10.000 ευρώ σε δημόσιο, τράπεζες και servicers υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλές τους δεν υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ.
- Οι πιστωτές υποχρεούνται να υποβάλλουν πρόταση ρύθμισης των χρεών σε οφειλέτες τους τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τον πλειστηριασμό.
- Διευρύνονται οι προθεσμίες για την ένταξη ευάλωτων νοικοκυριών στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.