Δένδιας: «Συμμαχία αρχών το ΝΑΤΟ» - Αιχμές κατά Τουρκίας που παραλίγο να τινάξει στον αέρα άσκηση
«Συμμαχία αρχών το ΝΑΤΟ και άλλη προσέγγιση δεν υπάρχει και δε συγχωρείται» είπε ο Νίκος Δένδιας κατά της Τουρκίας από το αρχηγείο της συμμαχίας.
Οξείες αιχμές κατά της Τουρκίας από το στρατηγείο της βορειοατλαντικής συμμαχίας άφησε ο Νίκος Δένδιας κατηγορώντας την για ασυγχώρητη συμπεριφορά. «Το ΝΑΤΟ είναι πάντα μια συμμαχία αξιών και όλες οι νατοϊκές ασκήσεις σχεδιάζονται με απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών μελών. 'Αλλος τρόπος και άλλη προσέγγιση δεν υπάρχει και δε συγχωρείται», δήλωσε ο Υπουργός 'Αμυνας, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου την Τρίτη (12/2) συνεδρίασε η Ομάδα Επαφής για την 'Αμυνα της Ουκρανίας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στην Τουρκία, έπειτα από τις κλιμακούμενες προκλήσεις από την γείτονα χώρα σε μια σειρά ζητημάτων, από την υπονόμευση της ΝΑΤΟϊκής άσκησης Steadfast, μέχρι τις παρενοχλήσεις από τουρκική κορβέτα σε ερευνητικό σκάφος πόντισης καλωδίων βόρεια της Κρήτης.
Προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εθνικής Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι στην Ομάδα Επαφής για την 'Αμυνα της Ουκρανίας θα προεδρεύσει ο 'Αγγλος Υπουργός 'Αμυνας, Τζον Χιλ και όχι ο Αμερικανός ομόλογός του.
Ο Ν. Δένδιας σημείωσε, επίσης, ότι στο σημερινό και αυριανό Συμβούλιο Υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ θα παρίσταται ο νέος Αμερικανός Υπουργός, Πιτ Χέγκσεθ. «Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τις θέσεις του» και «έχει μεγάλη σημασία να δούμε τις θέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στο θέμα της Ουκρανίας», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Το παρασκήνιο πίσω από τα «καρφιά» Δένδια στην Τουρκία
Η αυστηρή τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά της γείτονος δεν είναι «πυροτέχνημα», καθώς κρύβει μεγάλο παρασκήνιο. Η Τουρκία επιμένει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο και προσπαθεί να δημιουργήσει νομικά τετελεσμένα αξιώνοντας να μην καταθέτει στην Ελλάδα σχέδια πτήσης μαχητικών αεροσκαφών της για τη συμμετοχή σε ασκήσεις της συμμαχίας, αξιώνοντας αυτά να κατατίθενται στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Επίσης η Άγκυρα με διάφορα νομικά τερτίπια προσπαθεί να ακυρώσει τους αρχικούς σχεδιασμούς των ασκήσεων θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσει τετελεσμένα απέναντι στην Ελλάδα.
Με αυτή τη λογική κινήθηκε και στην προσπάθεια να υπονομεύσει την πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ, Steadfast Dart 2025 που φιλοξενούν Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Η Τουρκία σκοπίμως και καθυστερημένα επιχείρησε να στείλει εγγράφως τις αντιρρήσεις της για το σχεδιασμό απαιτώντας υποχωρήσεις από την Αθήνα σε καίρια ζητήματα που χαρακτηρίζονται «κόκκινες γραμμές».Αντιρρήσεις που για την Ελλάδα ήταν κόκκινες γραμμές. Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας αφορούσαν ζητήματα που εάν γίνονταν αποδεκτά θα έθεταν σε αμφισβήτηση την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα οι αντιρρήσεις της Άγκυρας εστιάζονταν στα θέματα της υποβολής σχεδίων πτήσης στο FIR Αθηνών, της αναγνώρισης της περιοχής δικαιοδοσίας Έρευνας και Διάσωσης και τη χρήση θεσμοποιημένων συχνοτήτων επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Η παρέμβαση Δένδια
Καταλυτική για την παράκαμψη των τουρκικών παζαριών και τερτιπιών ήταν η παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος και έδωσε εντολή η Ελλάδα να υποβάλει ενστάσεις και η άσκηση να διεξαχθεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό που είχε γίνει αποδεκτός από όλους τους συμμετέχοντες. Διαμήνυε δε ότι σε αντίθεση περίπτωση η Ελλάδα θα ζητούσε την ακύρωση της Steadfast Dart 2025, παρότι είναι μία από τις φιλοξενούσες χώρες.
Οι ελληνικές θέσεις υποβλήθηκαν άμεσα, το βράδυ της Κυριακής από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στο στρατηγείο της Νάπολης που έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό της άσκησης. Το θέμα έληξε μετά από τις σχετικές διαβουλεύσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (10/2) και είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει τελικά η επίμαχη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Steadfast Dart 2025.
Οι τουρκικές πιέσεις στη Ramstein
Η Τουρκία ακολουθεί σταθερά την γραμμή να ζητά να μην καταθέτει σχέδια πτήσης όταν εισέρχεται στο FIR Αθηνών, για να αμφισβητήσει και την περιοχή ευθύνης της Ελλάδας για την διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Το Φθινόπωρο του 2024 όταν η Ελλάδα ανέλαβε την φιλοξενία της ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής άσκησης «RAMSTEIN FLAG 24» η Τουρκία χρησιμοποίησε τα ίδια μέσα προκειμένου να δημιουργήσει δεδικασμένο και να .να μην αναγνωρίσει μια σειρά από ζητήματα Κυριαρχίας και Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Ελλάδας που αφορούν τους κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας εντός του FIR Aθηνών και την υποχρέωση κατάθεσης Σχεδίων Πτήσης, τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και το δικαίωμα της Ελλάδας στην Έρευνα και Διάσωση εντός του FIR Aθηνών. Η κίνησή της αυτή δεν έγινε και τότε δεκτή από την συμμαχία και οδήγησε τελικά τους γείτονες στην ακύρωση της συμμετοχής τους στην μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ.