Διάγγελμα Μακρόν: «Θα ολοκληρώσω τη θητεία μου» - Τις επόμενες μέρες ο νέος πρωθυπουργός
Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας μέχρι το 2027.
Χωρίς ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού ολοκλήρωσε το τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό ο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου, στη σκιά της βαθιάς κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, μετά την πρόταση μομφής που ψηφίστηκε εναντίον του Μισέλ Μπαρνιέ και την παραίτηση του Γάλλου πρωθυπουργού.
Ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές το καλοκαίρι. Παραδέχτηκε ότι «είναι δική του ευθύνη» το γεγονός ότι η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ήταν μια απόφαση που δεν έγινε κατανοητή από τους πολιτικούς παράγοντες. «Σήμερα στην Εθνοσυνέλευση δεν υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία, για αυτό χρειάζεται μια νέα πολιτική μέθοδος», είπε.
Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να εκτελέσει πλήρως τη θητεία του ως πρόεδρος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και θα παραμείνει μέχρι το 2027.
«Η εντολή που μου δώσατε είναι για 5 χρόνια και θα την ασκήσω μέχρι το τέλος», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της 10λεπτης ομιλίας του, προσθέτοντας ότι θα ορίσει νέο πρωθυπουργό τις «επόμενες ημέρες».
Η προτεραιότητα του νέου πρωθυπουργού θα είναι να περάσει ο προϋπολογισμός, τόνισε ο Μακρόν. Όπως είπε, στις αρχές του επόμενου έτους, η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον νέο προϋπολογισμό που πρέπει να εγκριθεί ώστε «να υλοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις».
Ο πρόεδρος κατηγόρησε την Ακροδεξιά και την Αριστερά ότι «συμμάχησαν σε ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο» και ανέτρεψαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ.
«Οι βουλευτές που ανέτρεψαν την κυβέρνηση σκέφτονται μόνο τη προοπτική νέων προεδρικών εκλογών. Θα ολοκληρώσω την πλήρη θητεία μου ως πρόεδρος» και «ποτέ δεν θα επιρρίψω τις δικές μου ευθύνες σε άλλους», υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ακόμα, ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Μισέλ Μπαρνιέ.
«Γρίφος» η επόμενη μέρα
To μείζον ερώτημα που πλανάται στη Γαλλία είναι ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα αντικαταστήσει τον Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στηριχθεί.
Τύπος και αναλυτές εκτιμούν πως ο Γάλλος πρόεδρος θα δώσει σήμερα απάντηση στο ερώτημα αυτό, χωρίς ωστόσο να είναι κανείς βέβαιος ότι η απάντηση που θα δώσει θα είναι βιώσιμη, δηλαδή θα αποκλείει την πτώση της νέας κυβέρνησης μετά από μια νέα πρόταση μομφής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποκλείεται να προτείνει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης που θα στηρίζεται, είτε στον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, είτε στην Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μακρόν, ενόψει του διαγγέλματος, συναντήθηκε σήμερα με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και τη Γερουσίας, αλλά και με τον φίλα προσκείμενο στην παράταξη του, κεντρώο πολιτικό Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος είναι ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που πιθανολογούνται για την θέση του πρωθυπουργού.
Το πρωί ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε επίσης με τον Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος υπέρβαλε και τυπικά την παραίτησή του, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Χωρισμένη στα «δύο» η Αριστερά
Εμφανής είναι πλέον η διάσταση απόψεων στον χώρο της αριστεράς ως προς το τι μέλλει γενέσθαι μετά την υπερψήφιση, από κοινού με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, της πρότασης μορφής που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Σοσιαλιστές και οι Οικολόγοι, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές η παράταξη Μακρόν συνεργάστηκε με τα κόμματα της αριστεράς κατά της ακροδεξιάς, πρότειναν, με επιστολή τους στον Γάλλο πρόεδρο, τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης που θα βασίζεται στο «δημοκρατικό τόξο» και που θα έχει, μετά από κοινή πολιτική συμφωνία, πρωθυπουργό ένα πολιτικό πρόσωπο από τον χώρο της αριστεράς, η οποία ως γνωστόν ήλθε πρώτη σε έδρες μετά το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιουλίου.
Σημειώνεται πως το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει 66 βουλευτές, επι συνόλου 577, χωρίς τις ψήφους των οποίων η πρόταση μομφης κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ δεν θα είχε υπερψηφιστεί.