Debate ΠΑΣΟΚ: Τα είχε όλα αλλά όχι καθαρό νικητή - Όσα έγιναν στο πλατό της ΕΡΤ ανάμεσα στους «έξι»
Συντροφικά ...μαχαιρώματα, μετά τηλεοπτικού διαλόγου με θετικό ισοζύγιο για τη διαδικασία. Το debate του ΠΑΣΟΚ τα είχε όλα αλλά δεν έβγαλε καθαρό νικητή. Πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ η τηλεμαχία.
«Όλοι εναντίον όλων», ή μήπως ... «είμαστε όμως, μια ωραία ατμόσφαιρα», ως είχε και η αξεπέραστη ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου σε πασίγνωστη ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;
Ο λόγος για το χθεσινό debate μεταξύ των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται ότι έστω και στο «παρά πέντε» της εκλογικής διαδικασίας, ξύπνησε μέσα τους το «σκληρό ροκ». Η διαδικασία ήταν «ζωντανή», είχε παλμό, διακοπές εκτός συμφωνημένου πλαισίου και σίγουρα αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση και για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει μπροστά του εσωκομματικές κάλπες.
Ανδρουλάκης, Δούκας: Ξέφυγε η κόντρα λόγω... Ερντογάν
Με τις κόντρες να πολλαπλασιάζονται όσο ξεδιπλωνόταν η διαδικασία, θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει αυτή μεταξύ των κ.κ. Ανδρουλάκη και Δούκα επί προσωπικού, στην εκπνοή της τηλεμαχίας.
Για υποτίμηση όσων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια κατηγόρησε τον δήμαρχο Αθηναίων ο Νίκος Ανδρουλάκης, περιγράφοντάς τον ως τον πλέον ευνοημένο της στρατηγικής που εκείνος χάραξε και υποστηρίζοντας πως χωρίς αυτήν, δε θα είχε εκλεγεί δήμαρχος, θέση για την οποία εκείνος τον πρότεινε.
Του επιτέθηκε δε, καταλογίζοντάς του ότι συνηθίζει να αναφέρεται σε προσωπικότητες όπως ο Μιτεράν ή και ο Ερντογάν ακόμα, που δεν έχουν όμως καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη δική του προσπάθεια να είναι και πρόεδρος του κόμματος και δήμαρχος Αθηναίων. «Ήμουν στο ΠΑΣΟΚ και δούλευα», απάντησε ο Χάρης Δούκας, δηλώνοντας ότι δεν του αρέσει η λέξη «ευνοημένος». Στην αναφορά του κ.Ανδρουλάκη δε, ότι εκείνος τον πρότεινε, απάντησε ότι «στις συσκέψεις τότε έλεγαν αν είμαι τρελός να αναλάβω, κι όμως ανέλαβα».
Όσο για τις αναφορές του σε προσωπικότητες από την ΕΕ που ενώ ήταν δήμαρχοι, διεκδίκησαν άλλες θέσεις, έκανε λόγο για ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο, που μπορεί να βρει εφαρμογή και στην Ελλάδα, και περνώντας στην αντεπίθεση, ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν έθεσε στο παρελθόν ανάλογο θέμα στην υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη το 2017. «Ο κ.Καμίνης ήταν στο τέλος της θητείας του, ενώ εσύ στην αρχή», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, θυμίζοντας ότι τους πρώτους μήνες κιόλας της θητείας του ως δήμαρχος, διεκδίκησε την ΚΕΔΕ και τώρα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
«Στην ΚΕΔΕ κατέβηκα γιατί δεν είχες φτιάξει τομέα Αυτοδιοίκησης», ήταν η ‘πληρωμένη απάντηση’ του Χάρη Δούκα, που άκουσε τον Νίκο Ανδρουλάκη λίγο μετά να του λέει ότι «δεν είσαι Μιτεράν και ευτυχώς για όλους μας δεν είσαι και Ερντογάν». Ως ‘απρέπεια’ περιέγραψε ο κ.Δούκας τη σύγκριση και μόνο με τέτοιου τύπου καθεστώτα...
O Kατρίνης έκανε την έκπληξη και «έπαιξε» επιθετικά
Πώς θα συνδυάσει και τα δύο, θέλησε να μάθει για τον κ.Δούκα από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης, που τον ρώτησε πώς σκοπεύει να οργώνει την χώρα ως πρόεδρος και ταυτόχρονα να λύνει τα προβλήματα της δύσκολης καθημερινότητας των Αθηναίων.
«Ήσουν πρόεδρος της ΚΟ όταν ο Νίκος (σ.σ. Ανδρουλάκης) ήταν στις Βρυξέλλες και δεν τα έθετες τόσο παθιασμένα», ήταν η απάντηση του Χάρη Δούκα, που επέμεινε πάντως ότι το ‘εγώ’ έχει τελειώσει και πως το ‘εμείς’ κάνει τη διαφορά. «Δεν έχεις επίγνωση του ρόλου και των απαιτήσεων της θέσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», ανταπάντησε ο κ.Κατρίνης, δείχνοντας ...κατανόηση για την απειρία του και το γεγονός ότι δεν έχει μπει στη βάσανο των βουλευτικών εκλογών ποτέ, αλλά και κατηγορώντας τον ότι λέει ψέματα στος πολίτες. «Λέω πάντα την αλήθεια», απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων, θυμίζοντας ότι πήρε 14% στην Αθήνα όπου το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε 7% «και μετά όλοι μαζί πήραμε 56%», όπως συνέχισε, για να εξηγήσει ότι βγαίνοντας μπροστά χωρίς καν να είναι στο δημοτικό συμβούλιο, έγινε δήμαρχος.
Σε διασταυρούμενα «πυρά» η Διαμαντοπούλου
Επική ήταν και η αντιπαράθεση του Παύλου Γερουλάνου με την Άννα Διαμαντοπούλου, όταν της είπε πως λείπει 12 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και τις μάχες του κόμματος, για να ρωτήσει αμέσως μετά, πώς ελπίζει τώρα να εμπνεύσει εκείνους να την ακολουθήσουν.
Στην απάντησή της η Άννα Διαμαντοπούλου θύμισε πως άλλα στελέχη που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ πήγαν στη ΝΔ και άλλα στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι έφτιαξαν δικό τους κόμμα, αλλά για εκείνη αν ρωτηθεί οποιοσδήποτε πολίτης, θα απαντήσει ότι είναι ΠΑΣΟΚ. Αποστροφή πάντως, που έδωσε το δικαίωμα στον Χάρη Δούκα λίγο αργότερα να της θυμίσει ότι έφτιαξε την «Ώρα Αποφάσεων» άλλοτε, μαζί με τους κ.κ. Ραγκούση και Φλωρίδη, που μπορεί να μην ήταν κόμμα, ήταν όμως πολιτική κίνηση.
«Μαχαιρώματα» στον πληθυντικό...
Εκτός ορίων βγήκε το “beef” μεταξύ Άννας Διαμαντοπούλου και Μιχάλη Κατρίνη, όταν ο τελευταίος ρώτησε την πρώην υπουργό αν έχει κάνει αυτοκριτική για τη στάση της στην επιχείρηση συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών ή του επιτελικού κράτους, το οποίο στο ΠΑΣΟΚ βάφτισαν ‘επιτελικό παρακράτος’.
«Κάνεις μεγάλο λάθος», ήταν η πρώτη αντίδραση της πρώην υπουργού, που θύμισε ότι υπάρχουν πληθώρα δηλώσεών της ακόμα και ανηρτημένες στο Facebook, για το πώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί και να αποδώσει ευθύνες στον πρώην υπουργό και τις υπηρεσίες για τα Τέμπη.
Λίγο αργότερα, με τους δύο να ...ξεχνούν ακόμα και την όποια οικειότητα θα επέβαλε η συνύπαρξή τους στο ίδιο κόμμα, άρχισαν να μιλούν στον πληθυντικό, με την Άννα Διαμαντοπούλου μάλιστα να κατηγορεί ευθέως πλέον τον βουλευτή Ηλείας του κόμματος, ότι όχι μόνο δεν την παρακολουθεί, αλλά διαστρεβλώνει τις θέσεις της, όπως κάνει από την αρχή της προεκλογικής περιόδου...
Αντιπαράθεση η κ.Διαμαντοπούλου είχε και με τον κ.Δούκα όταν μίλησε για συμπόρευση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον δήμο Αθηναίων, με τον δήμαρχο να αντιδρά, μιλώντας για ‘βαθιά προσβλητική’ αναφορά για κάποιον σαν και αυτόν, που ήταν πάντα ΠΑΣΟΚ. Στις αιτιάσεις της πρώην υπουργού πάντως ότι οι απόψεις του δεν συμπίπτουν με εκείνες του ΠΑΣΟΚ και στην αναφορά της ειδικά στη ΔΕΗ, ο κ.Δούκας υπενθύμισε ότι «οι θέσεις μου για τη ΔΕΗ ήταν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί ήμουν Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ».
Γιαννακοπούλου κατά Ανδρουλάκη
Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η επίθεση της Νάντιας Γιαννακοπούλου στον Νίκο Ανδρουλάκη, που όταν θριαμβολογούσε για την πρόταση μομφής του τρίτου κόμματος που έφερε στη θέση του ηττημένου την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι εκείνη θα κατέθετε πρόταση μομφής μετά από το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής και όχι μετά από το πρωτοσέλιδο του Βήματος.
Λίγο μετά, μάλιστα, υποστήριξε ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι» και πως η ίδια μιλά πάντα με ονοματεπώνυμα, κατηγορώντας συγκεκριμένα ΜΜΕ ότι «με εξαφάνισαν όπως ο Στάλιν τον Τρότσκυ». Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι σέβεται και τιμά τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά θα παλεύει μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός της για το δικαίωμα όλων στη διαφορετική άποψη, που είναι και στο DNA του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι όπως τα τελευταία 20 χρόνια, έτσι και πάλι θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για το κόμμα, ακόμα και αν επανεκλεγεί ο κ.Ανδρουλάκης, καλώντας όλους όμως να δεσμευθούν ότι δε θα πάνε και σε λογικές ...αποκλεισμών, την επόμενη μέρα.
Και λίγο πολιτικό ...φλερτ
Υπήρξαν πάντως και οι στιγμές ...αγάπης ή πάντως αναγνώρισης κάποιων πεπραγμένων ή έστω του ... «κοινού εχθρού». Μόνο έτσι εξηγείται το ‘πολιτικό φλερτ’ μεταξύ Χάρη Δούκα και Νάντιας Γιαννακοπούλου όταν θέλησαν να δείξουν ότι επί Ανδρουλάκη (σ.σ. χωρίς πάντως να τον κατονομάσουν) δε λειτουργούσε σωστά το κόμμα, ή πάντως δεν επαρκούσαν οι συνεδριάσεις των οργάνων του.
Ότι δε θα έκανε κάτι διαφορετικό από τον Νίκο Ανδρουλάκη στην υπόθεση των υποκλοπών, απάντησε από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος, όταν ρωτήθηκε σχετικά, πλην του επικοινωνιακού χειρισμού, που έδωσε τότε την εντύπωση ότι επρόκειτο για το μοναδικό ζήτημα επί του οποίου συζητούσαν στο ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που παρήγαγαν σημαντικό άλλο έργο.
Θετικό το ισοζύγιο για τη διαδικασία
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία διαδικασία απολύτως διαφορετική από αυτές που είχαμε ως τώρα στο μυαλό μας, πολύ πιο «ζωντανή» και με παλμό, που αν μη τι άλλο, «κέρδισε τις εντυπώσεις», όσων τουλάχιστον μπήκαν στη διαδικασία να παρακολουθήσουν την τηλεμαχία. Μόνο έτσι εξηγείται το «γκελ» που έκανε σε real time στα social media.
Καθαρός νικητής από την τηλεμαχία δεν υπήρξε κατά κοινή ομολογία. Στις δηλώσεις που έκαναν πάντως και οι «έξι» μετά την τρίωρη διαδικασία συμφώνησαν στην ανάγκη μαζικής συμμετοχής στις κάλπες της 6ης και 13ης Οκτωβρίου.