Dark web: Η «σκοτεινή αγορά» που πουλάει τα πάντα
Dark web: Η «σκοτεινή αγορά» που πουλάει τα πάντα. Από ανθρώπους μέχρι και πλαστά έγγραφα με τα στοιχεία μας! Οι κίνδυνοι και τα μέτρα προστασίας.
«Όπλα, ναρκωτικά, εγκληματικές οργανώσεις, παιδική πορνογραφία ακόμα και εμπόριο ανθρώπων! Το «σκοτεινό διαδίκτυο», διεθνώς «dark web», κρύβει κάθε νοσηρή δραστηριότητα στα παράνομα «δωμάτια» του. Ένας κυβερνοχώρος παγόβουνο, αφού είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το διαδίκτυο που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι και ιδιαίτερα επικίνδυνος, όταν σκοντάψεις σε παράνομα μονοπάτια. Τόσο, που σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάζεται η συνεργασία των διωκτικών αρχών, εντός και εκτός συνόρων, για τον εντοπισμό των δραστών», δηλώνει στο Flash.gr, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας.
«Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο τη χρήση των νέων τεχνολογιών, σε όλες τις εκφάνσεις της. Στο σκοτεινό διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς διάφορες παράνομες αγορές. Έχουμε εξαρθρώσει διάφορες εγκληματικές οργανώσεις και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα. Έχουμε βρει εγκληματίες που χρησιμοποίησαν το σκοτεινό διαδίκτυο, σε μεγάλες επιχειρήσεις που έγιναν με τη συμμετοχή πολλών χωρών, και έχουμε κλείσει τέτοιες αγορές.
Η δράση αφορούσε πορνογραφία ανηλίκων, απάτες αλλά ένα μεγάλο μέρος των εγκληματιών που χρησιμοποιούν το σκοτεινό διαδίκτυο, το χρησιμοποιούν για να κάνουν επιθέσεις πληροφοριακών συστημάτων.»
-Μπορεί να βρει κάποιος όπλα, για παράδειγμα;
Ναι. Στο σκοτεινό διαδίκτυο όταν εισέλθεις, μπορείς να μπεις σε διάφορες αγορές».
Ο ρόλος του σκοτεινού διαδικτύου στη διευκόλυνση του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών είναι καλά εδραιωμένος. Οι αγοραστές και οι πωλητές μπορούν να συναλλάσσονται ανώνυμα, χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα μια ακμάζουσα υπόγεια αγορά. Επιπλέον, τα πλαστά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων:
- των πλαστών διαβατηρίων,
- των αδειών οδήγησης,
- των τραπεζογραμματίων και άλλων εγγράφων, είναι διαθέσιμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν αυτά τα πλαστά έγγραφα για απάτη ταυτότητας και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που παρέχει η πλατφόρμα. Τα κλεμμένα δεδομένα, επίσης, αποτελούν ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εμπόρευμα. Προσωπικά δεδομένα, διαπιστευτήρια σύνδεσης, στοιχεία πιστωτικών καρτών και αρχεία υγειονομικής περίθαλψης είναι μεταξύ των τύπων δεδομένων που είναι άμεσα διαθέσιμα. Τέτοια δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλοπή ταυτότητας, απάτη και άλλους κακόβουλους σκοπούς.
Το λογισμικό που κρύβει τα ίχνη των διαδικτυακών εγκλημάτων
«Το «Dark Web» είναι ένα τμήμα του World Wide Web που δεν είναι προσβάσιμο μέσω των κανονικών περιηγητών (web browsers) και δεν χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό. Αυτό το μέρος του Διαδικτύου χαρακτηρίζεται από την ανωνυμία και την κρυπτογραφία. Οι ιστοσελίδες του δεν είναι ευρέως διαθέσιμες και δεν εμφανίζονται καν, στις κανονικές μηχανές αναζήτησης. Για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε αυτές, χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ειδικό λογισμικό περιήγησης, το οποίο κρύβει την πραγματική ταυτότητα και τοποθεσία του χρήστη. Και μπορεί μεν να προσφέρει "στέγη" στην πληροφόρηση, σε χώρες που δεν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, κατά βάση όμως προσφέρει "καταφύγιο" σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπου τα μέλη διαφόρων ομάδων επικοινωνούν, οργανώνουν και διαπράττουν τελικά, διαδικτυακά εγκλήματα. («Crime as a service»).
Οι παράνομες αγορές ή αλλιώς marketplaces όπως αναφέρονται διεθνώς, ευδοκιμούν στις σκιές του σκοτεινού ιστού, όπου οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εμπλέκονται στην αγορά και πώληση ενός ευρέος φάσματος παράνομων αγαθών και υπηρεσιών. Πώς όμως επικοινωνούν όλοι αυτοί και συνεργάζονται; Μέσω φόρουμ και chatrooms. Εκεί, στις κρυφές γωνιές του Διαδικτύου που παρέχουν έναν αθέατο χώρο, συζητούν τακτικές, μοιράζονται γνώσεις και συνεργάζονται σε εγκληματικές δραστηριότητες. Γι αυτό και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας. Αν περιηγείστε στο σκοτεινό διαδίκτυο και πέσετε θύμα με κάποιο τρόπο, θα είναι δύσκολο να βοηθήσουν οι αρχές», μας λέει ο κ. Παπακώστας.
«Υπάρχουν χώρες οι οποίες φιλοξενούν servers χωρίς να διατηρούν πάρα πολλά στοιχεία. Κυρίως τρίτες χώρες. Ουσιαστικά είναι ένας χώρος που μας παρέχει ανωνυμία και έλλειψη εποπτείας, δεν είναι εύκολη η ανίχνευση στοιχείων σε περίπτωση μιας παραβατικής συμπεριφοράς και αυτός είναι ο κίνδυνος για τους πολίτες. Λέει κάποιος για παράδειγμα, ότι θα χρησιμοποιήσω το σκοτεινό διαδίκτυο για να μη με βρίσκουν εύκολα. Ναι, αλλά αν εκεί πέσεις θύμα οποιασδήποτε παράνομης πράξης, θα είναι δύσκολη και η διερεύνηση του περιστατικού προς όφελός σου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο που περιηγούμαι και που καταχωρώ τα στοιχεία μου.
-Συνεπώς, είναι δύσκολος ο εντοπισμός των δραστών;
Γενικότερα, το έγκλημα στο διαδίκτυο απαιτεί ειδικές έρευνες και οι ερευνητές πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις. Η εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων επιτυγχάνεται και μέσα από τη διεθνή συνεργασία. Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη η διερεύνηση τέτοιων περιστατικών, αλλά δεν είναι αδύνατη».
Τι πρέπει να προσέχουν όσοι θέλουν να γνωρίσουν τη «σκοτεινή» πλευρά του διαδικτύου
Παρόλο που όπως αναφέρθηκε το περιεχόμενο του darkweb δεν είναι απαραίτητα παράνομο ή ακατάλληλο, αφού σε κάποιες περιπτώσεις λογοκρισίας εξασφαλίζει την ενημέρωση, καλό θα ήταν η χρήση του να αποφεύγεται καθώς αφενός υπάρχουν αρκετές παγίδες και αφετέρου δεν προσφέρει προστιθέμενη αξία. Μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν και να προσέχουν όλοι κατά τη χρήση του Dark Web, αλλά και του Διαδικτύου όπως είναι γνωστό στην πλειοψηφία των χρηστών του, είναι τα ακόλουθα:
1. Ανωνυμία και ιδιωτικότητα: Το Dark Web προσφέρει ανωνυμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές. Οι χρήστες, πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία της προστασίας των προσωπικών τους πληροφοριών και να μην αποκαλύπτουν ταυτότητα ή προσωπικές πληροφορίες σε άγνωστους.
2. Κυβερνοασφάλεια: Το Dark Web είναι γεμάτο κυβερνοεγκληματίες και κακόβουλο λογισμικό. Όσοι το επισκέπτονται, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν περιηγούνται εκεί και να αποφεύγουν να κατεβάσουν ή να ανοίξουν ανεπιθύμητα αρχεία.
3. Περιεχόμενο: Το Dark Web περιλαμβάνει σε μεγάλη έκταση αμφιλεγόμενο και παράνομο περιεχόμενο, όπως πορνογραφία, ναρκωτικά, εμπόριο ανθρώπων και προτροπές σε βία. Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να είναι ενήμεροι και να αποφεύγουν τέτοιο περιεχόμενο.
4. Επικοινωνία: Κανείς και κυρίως οι ανήλικοι, δεν πρέπει να επικοινωνούν με άγνωστους στο Dark Web. Οι άνθρωποι εκεί μπορεί να είναι επικίνδυνοι και να προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν ως ανυποψίαστα υποψήφια θύματα.
5. Επίβλεψη: Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή ή τη συσκευή τους, για πρόσβαση στο διαδίκτυο υπό την επίβλεψη των γονέων ή κηδεμόνων, ιδίως όταν πρόκειται για μικρότερες ηλικίες.
Είναι σημαντικό, μας λένε από τη Δίωξη, να μιλάμε με τα παιδιά μας για τους κινδύνους του Dark Web, όπως και του «clear web», του καθαρού διαδικτύου που χρησιμοποιούμε όλοι και να τα εκπαιδεύουμε στην ασφαλή χρήση του. Η εποπτεία και η επικοινωνία είναι τα κλειδιά για να προστατευθούν από ενδεχόμενους κινδύνους.