Απλησίαστος ο χυμός πορτοκαλιού: Στα ράφια με καπέλο 140% στην τιμή
Κλιματικά ακραία φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές που παράγουν πορτοκάλια όπως και η εξάπλωση μιας ανίατης ασθένειας που έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειες εσπεριδοειδών στη Λατινική Αμερική έχουν οδηγήσει σε μείωση τη παγκόσμια παραγωγή και συνακόλουθα σε εκτίναξη των τιμών του συμπυκνωμένου χυμού στο ράφι.
Όπως τονίζεται στο τελευταίο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς, η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε θετικές αποδόσεις, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στις τιμές του χυμού πορτοκαλιού.
Αναφορικά με τις προοπτικές για το συγκεκριμένο προϊόν, οι ανησυχίες σχετικά με τις μειωμένες καλλιέργειες πορτοκαλιών και συνεπώς τις μειωμένες εξαγωγές χυμού πορτοκαλιού δύναται να διατηρήσουν υψηλά τις τιμές, όμως ο περιορισμός της ζήτησης πιθανά να λειτουργήσει επιβαρυντικά της ανόδου των τιμών του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στην Ελλάδα δεν καλλιεργούμε πορτοκάλια προς χυμοποίηση αλλά πηγαίνει η β΄διαλογή των πορτοκαλιών, ένα 20 με 30%. Η αύξηση στην τιμή φέτος είναι στο 140%. Η τιμή των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση έχει αυξηθεί από τα 8 λεπτά/κιλό το 2023 στα 20 λεπτά φέτος ενώ οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών. Έτσι οι τιμές των χυμών στα ράφια έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία πάνω από 36% από τα 1,2 ευρώ στα 1,64 ευρώ το λίτρο.