«Χρυσά τα πορτοκάλια» στα 2,5 ευρώ - «Αδικαιολόγητη η τιμή» λένε οι παραγωγοί
Πονοκέφαλο προκαλούν στους καταναλωτές οι φετινές τιμές στα πορτοκάλια που φαίνεται να καλπάζουν λόγω ακρίβειας, μειωμένης παραγωγής και κλιματικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, το πορτοκάλι έφευγε από το χωράφι το 2022 με 18 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος, ένα κιλό πορτοκάλι κοστίζει 35 λεπτά. Στη συνέχεια, το προϊόν φτάνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τιμή που αγγίζει ακόμα και τα 2,50 ευρώ το κιλό.
Ειδικότερα στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, η χονδρική τιμής της ποικιλίας Βαλέντσια στις 2/11 άγγιζε τα 1,7 ευρώ/κιλό καταγράφοντας αύξηση από πέρυσι 142,8%! Αντίστοιχα η τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 2,07 έως 2,25 ευρώ το κιλό.
Αυτό το κόστος, σύμφωνα με καλλιεργητή που μίλησε στην κάμερα του Open, είναι «αδικαιολόγητο». «Τα σούπερ μάρκετ ανεβάζουν παρά πολύ την τιμή», δήλωσε ενώ οι παραγωγοί θεωρούν ότι τις αυξήσεις δημιουργούν οι μεσάζοντες.
Αντίστοιχο πρόβλημα εντοπίζεται και στον χυμό πορτοκαλιού που πωλείται ως εξής:
-Ιδιωτικής ετικέτας: 0.69€ 0.75€
-Επώνυμος χυμός (1lt): 1.85€ 3.17€
-Επώνυμος χυμός (1.5lt) 2.24€ 2.84€
Την ίδια ώρα, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που πορτοκάλια καταλήγουν στις χωματερές απλά επειδή η τιμή που δίνουν οι μεσάζοντες δεν συμφέρει ή γιατί είναι πανάκριβα τα εργατικά ενώ παράλληλα όταν υπάρχει καλή τιμή παρατηρείται το φαινόμενο να κόβονται πρόωρα τα πορτοκάλια.
«Πέρυσι οι πρώτες κοπές για τις Ναβαλίνες ξεκίνησαν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Φέτος όμως έχει αρχίσει η διακίνηση πράσινων και ανώριμων και ατυποποίητων πορτοκαλιών. Αυξημένη ζήτηση για πορτοκάλια, καταγγελίες για κοπές μη ώριμων Ναβαλίνων», γράφει ο «ΑγροΤύπος». Είναι άλλος ένας τομέας που οι εμπλεκόμενοι ζητούν να υπάρχει έλεγχος.
Από την πλευρά τους συνεταιριστές της εκτιμούν ότι πρόκειται για «πρόσκαιρο γεγονός που παρατηρείται κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο – αρχές Νοεμβρίου, λόγω της προσφοράς μόνο εισαγόμενων πορτοκαλιών και της εγχώριας, όψιμης, ποικιλίας Βαλέντσια, η οποία ολοκλήρωσε την εμπορική της πορεία για φέτος με την εμφάνιση της ναβαλίνας».
Η Ελλάδα εισάγει 9.143 τόνοι ετησίως από:
- Βραζιλία
- Ολλανδία
- Βέλγιο
- Ιταλία
Το πρόβλημα πάντως με τις τιμές στα πορτοκάλια είναι διεθνές.
Ενδεικτικά οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού αυξήθηκαν στα υψηλότερα από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται μελλοντικά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη το 1966. Ο λόγος για αυτήν την άνοδο ήταν οι περιορισμένες προοπτικές παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και το Μεξικό, που ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν.
Το συμβόλαιο του Ιανουαρίου για παγωμένο συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού (FCOJ) στο Intercontinental Exchange έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 4,17 $ ανά λίβρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πριν πέσει ξανά στα 3,83 $ ανά λίβρα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ είναι η χαμηλότερη εδώ και «πάνω από 100 χρόνια», όπως δήλωσε στους Financial Times ο Μάθιου Τζόινερ, διευθύνων σύμβουλος της Florida Citrus Mutual, μιας εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί σχεδόν 2.000 καλλιεργητές.
Οι τιμές αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται μελλοντικά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη το 1966, καθώς η προοπτική για περιορισμένη παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και το Μεξικό εκτόξευσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν.
Το συμβόλαιο του Ιανουαρίου για παγωμένο συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού (FCOJ) στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο (ICE) έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 4,17 δολαρίων ανά λίβρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πριν υποχωρήσει στα 3,83 δολάρια ανά λίβρα. Το συμβόλαιο αυξήθηκε συνολικά κατά 90% φέτος. «Περιστασιακά, αυτές οι αγορές ξεπερνούν τις πιο τρελές προσδοκίες μας. Προέβλεψε κανείς χυμό πορτοκαλιού στα 4 δολάρια; Το δυναμικό κέρδους από αυτό το εμπόριο είναι εκπληκτικό» έγραψε ο Ντέιβ Ράιτερ από την με Reiter Capital Investments LLC στο X (πρώην Twitter) αναφερόμενος στα κέρδη ορισμένων επενδυτών. Πέρα από το κερδοσκοπικό παιχνίδι ωστόσο, υπάρχουν και τα γεγονότα, όπως οι άσχημες καιρικές συνθήκες και μια βακτηριακή ασθένεια που ονομάζεται πρασίνισμα και έχει οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή στους τρεις κύριους καλλιεργητές, το Μεξικό, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Η παραγωγή της Φλόριντα έχει επίσης πληγεί από τους καταστροφικούς τυφώνες τα τελευταία χρόνια.