Χανιά: 13χρονη βρέθηκε λιπόθυμη από αλκοόλ σε προαύλιο εκκλησίας
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων, όπου διαγνώστηκε με μέθη και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία της.
Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ νεαρή κοπέλα 13 ετών σε κατάσταση μέθης λόγω κατανάλωσης αλκοόλ.
Αστυνομικοί έφτασαν χθες το βράδυ σε προαύλιο χώρο εκκλησίας που βρίσκεται σε γειτονιά, περιφερειακά της πόλης, όπου εντόπισαν τη 13χρονη, διαπιστώθηκε η κατάσταση της, ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων όπου διαγνώσθηκε με μέθη και νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική χωρίς κίνδυνο για την υγεία της.
Οι αστυνομικές Αρχές ερευνούν τις συνθήκες που οδήγησαν την κοπέλα σε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύτηκε το αλκοόλ.
Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το νοσοκομείο, η 13χρονη είναι καλά στην υγεία της και σήμερα, 25 Οκτωβρίου, θα πάρει εξιτήριο.
Μάστιγα η κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους
Προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα αυξανόμενα περιστατικά οξείας μέθης που παρατηρούνται σε ανήλικους.
Η παιδοψυχολόγος, Χριστίνα Μπογιατζή, καλεσμένη στην εκπομπή «Action Σαββατοκύριακο», το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι τα παιδιά «δυστυχώς μπορεί να ξεκινήσουν να πίνουν από την ηλικία των 12-13 ανάλογα με τα ερεθίσματα που έχουν στο σπίτι».
Όσον αφορά τους λόγους που μπορεί να οδηγηθεί ένας έφηβος στο να πίνει, η ίδια ανέφερε τα ακόλουθα:
«Λείπει η συλλογική σκέψη και συμπεριφορά. Ο καθένας προσπαθεί ατομικά να μην πονάει, να μην σκέφτεται, να μην τον νοιάζει τι γίνεται γύρω του και το αλκοόλ είναι ένας τρόπος.
Οι ενήλικες πρέπει να ψάξουμε γιατί ο 15χρονος δεν αντέχει τον κόσμο που βρίσκεται μέσα του. Η ευθύνη είναι αυτή. Το αλκοόλ είναι ένα εργαλείο μουδιάσματος και συναισθηματικού μουδιάσματος».
Δεν έκρυψε πως στους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν έναν έφηβο να πίνει είναι και ο μιμητισμός, προκειμένου να φαίνεται μεγαλύτερος της ηλικίας του.
«Αν το παίζουν αντράκια επειδή πίνουν από μίμηση των ενηλίκων για να φανούν σα να είναι ενήλικες, τότε βιάζονται να μεγαλώσουν πριν την ώρα τους. Θέλουν να έχουν όλη την εξουσία του ενήλικα χωρίς όμως τις υποχρεώσεις, χωρίς τον ρεαλισμό που έχει ένας ενήλικας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπογιατζή.
Όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία, που έχει η κατανάλωση αλκοόλ, σε τόσο νεαρές ηλικίες, δήλωσε:
«Κινδυνεύει η ζωή του επειδή χάνει τις αισθήσεις του και τον έλεγχο. Η δε αίσθηση του να χάνει τον έλεγχο είναι εθιστική και έτσι μπορεί να νομίσει ο έφηβος ότι είναι ψυχαγωγικός και τον θέλουν στην παρέα.
Τα παιδιά δεν θέλουν να έχουν αυτοεκτίμηση με τη σωστή οδό, αλλά με παρακαμπτήριες οδούς, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ».