Kοκκύτης «χτυπά» Τσεχία: Μήνυση σε δήμαρχο επειδή μπήκε στη Βουλή χωρίς μάσκα
Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από κοκκύτη στην Τσεχία από τις αρχές του 2024, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1960, με 810 κρούσματα αυτού του πολύ μεταδοτικού αναπνευστικού νοσήματος να έχουν καταγραφεί αυτήν την εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.
Το κρατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανέφερε στον ιστότοπό του ότι 3.084 κρούσματα κοκκύτη καταγράφηκαν από την 1η Ιανουαρίου. «Η νόσος επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες», υπογραμμίζει το Ινστιτούτο, διευκρινίζοντας πως οι έφηβοι είναι η πλέον πληγείσα κατηγορία.
Από κοκκύτη, ο οποίος μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό, προσβλήθηκε μέχρι και ο δήμαρχος της Πράγας Μπόχουσλαβ Σβόμποντα, ηλικίας 80 ετών, ο οποίος δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι ανάρρωσε από την ασθένεια τις τελευταίες ημέρες.
Ο δήμαρχος, ο οποίος είναι επίσης γυναικολόγος, παρέστη την Τετάρτη σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση χωρίς να φοράει μάσκα, γεγονός που οδήγησε το Πράσινο Κόμμα, το οποίο δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, να καταθέσει μήνυση σε βάρος του για διασπορά μιας μολυσματικής νόσου.
Από την πλευρά του, ο Ματίας Φόσουμ, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας στο υπουργείο Υγείας της χώρας, δήλωσε πως η νόσος φαίνεται να έχει φθάσει στην επιδημιολογική της κορύφωση. «Οι επόμενες εβδομάδες θα μας δείξουν πού πραγματικά βρισκόμαστε», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο κοκκύτης «χτυπά» τους εφήβους λόγω μη εμβολιασμού
Η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Πάβλα Σβρτσίνοβα εξήγησε πως οι έφηβοι είναι η πλέον πληγείσα ηλικιακή ομάδα, καθώς οι γονείς τους αγνόησαν τις συστάσεις να τους χορηγηθεί μια αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κοκκύτη στην ηλικία των 10-11 ετών.
«Η προηγούμενη γενιά εμβολιάστηκε κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας της και η ανοσία μειώνεται», συμπλήρωσε η αξιωματούχος.
Ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη είναι υποχρεωτικός στην Τσεχία, με πληθυσμό 10,8 εκατομμύρια κατοίκους, όμως η προστασία που παρέχει το εμβόλιο δεν παραμένει για μια ολόκληρη ζωή και χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Επιπλέον, ορισμένοι αρνούνται να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με τον Φόσουμ, οι γειτονικές χώρες βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με μια επιδημία κοκκύτη. Στη Σλοβακία, η Αρχή Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε 123 κρούσματα κοκκύτη στα τέλη του Φεβρουαρίου.
Τον Ιανουάριο, σερβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τον θάνατο τουλάχιστον 4 παιδιών σε μια επιδημία στο Βελιγράδι, την οποία γιατροί απέδωσαν στη μείωση του ποσοστού εμβολιασμού.
Κοκκύτης: Έμφαση στις εγκύους
Ο κοκκύτης καταγράφει διεθνώς εξάρσεις κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών», αναφέρει από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ.
Με στόχο την προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο από κοκκύτη, απαιτείται έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων. Οι επαναληπτικές δόσεις, ως βασικό μέτρο πρόληψης, αφορούν τόσο παιδιά όσο και ενήλικες.
Ιδιαίτερη έμφαση όμως δίνουν οι ειδικοί στον εμβολιασμό όλων των εγκύων και των λεχωΐδων που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο εμβολιασμός κατά την κύηση κατά προτίμηση γίνεται από την 27η έως την 36η εβδομάδα.
Τα στοιχεία δείχνουν πως ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη σε αυτή την ομάδα είναι χαμηλά. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρσι σε περίπου 500 γυναίκες, έδειξε ότι μόλις το 16,8% εξ αυτών είχαν εμβολιαστεί κατά της νόσου κατά την εγκυμοσύνη.
Παράλληλα, βέβαια, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός και όλων των μελών της οικογένειας που έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επαφή.
Επίσης, ο ΕΟΔΥ ζητά από τους επαγγελματίες υγείας να είναι σε εγρήγορση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης εργαστηριακής επιβεβαίωσης της διάγνωσης του κοκκύτη όπως και η έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.
«Υπενθυμίζεται ότι όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κοκκύτη χρήζουν αντιμικροβιακής αγωγής ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό».