Χαμόγελα αλλά και επαγρύπνηση για τις δηλώσεις Τραμπ για Μητσοτάκη: Οι δασμοί και το «win-win»
Η Αθήνα εξακολουθεί να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα - Διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή απάντηση στον Τραμπ.

Ικανοποίηση αλλά και επαγρύπνηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τόνισε πως συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.
«Συμφωνώ. Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μπορεί να γίνει συμφωνία με οποιονδήποτε από αυτούς (σ.σ. της ΕΕ). Θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα, όσα χαμόγελα κι αν «έσκασαν» στην Αθήνα για τις θετικές δηλώσεις του Τραμπ για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο προβληματισμός παραμένει για τις συνέπειες που θα έχουν στη χώρα οι σαρωτικοί δασμοί που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ακόμα κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ένα βήμα πίσω χθες, Τετάρτη (9/4) με το «πάγωμα» των περισσότερων από τους οριζόντιους δασμούς που έχει θέσει σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, η ανησυχία παραμένει για τις οικονομικές συνέπειες εφόσον γίνουν τελικά πράξη.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή απάντηση
Μάλιστα, η Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε στενή επαφή με τις Βρυξέλλες, παρακολουθώντας τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ευρωπαϊκή απάντηση στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, προετοιμάζοντας παράλληλα και τις κινήσεις της σε εθνικό επίπεδο, ώστε να προστατευθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις δηλώσεις του στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Breitbart και στον δημοσιογράφο Μάθιου Μπόιλ -τις οποίες σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ-ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι «υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα (σ.σ. σχετικά με προγενέστερους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο), τα οποία, ούτως ή άλλως, ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ».
«Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και ένα ελληνικό μήνυμα. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας "win-win" λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί. Πιστεύω ότι, στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και πρέπει να βρούμε μία λύση», τόνισε ερωτηθείς για το μήνυμα που μπορεί να στείλει στον πρόεδρο των ΗΠΑ».