Αυτός είναι ο κροίσος που «ξέφυγε» από τους δασμούς του Τραμπ - Πόσο αυξήθηκε η περιουσία του
Ο Γουόρεν Μπάφετ και η κληρονόμος της L'Oreal SA, Francoise Bettencourt Meyers είναι οι μόνοι που είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται παρά τους δασμούς Τραμπ.

Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που έμεινε αλώβητος από τον πρόσφατο πόλεμο με τους υπέρογκους δασμούς του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, οι κροίσος φαίνεται να έχει αυξήσει τον πλούτο του κατά τη διάρκεια μιας συνεχόμενης καθίζησης στο χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, η καθαρή περιουσία του Buffett έχει αυξηθεί κατά 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος στα 153,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συμβαίνει παρά την πτώση 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 2 Απριλίου, όταν η καθαρή θέση του επενδυτή με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.
Ο 94χρονος Μπάφετ είναι πλέον ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ένας από τους δύο μόνο από τους 20 κορυφαίους στη λίστα που έχουν προσθέσει στον πλούτο τους φέτος. Η άλλη είναι η κληρονόμος της L'Oreal SA, Francoise Bettencourt Meyers, η οποία κέρδισε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια και βρίσκεται στο Νο. 19 της κατάταξης του Bloomberg.

Η κίνηση ματ που απέδωσε...έξτρα πλούτο
Ωστόσο ο Μπάφετ έμοιαζε ότι είχε προβλέψει την ύφεση της αγοράς κι απλώς περίμενε... Η Berkshire πούλησε 134 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές το 2024 -όταν η bull αγορά εξακολουθούσε να βρίσκεται στα καλύτερά της- και στο τέλος της χρονιάς βρέθηκε να κάθεται σε ένα «μαξιλάρι» ρεκόρ 334 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από ένα χρόνο νωρίτερα και ξεπερνά τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου μετοχών της, που αγγίζει τα 272 δισ. δολάρια.
Ο διάσημος επενδυτής παραπονιόταν εδώ και χρόνια ότι οι αποτιμήσεις ήταν πολύ υψηλές και καθυστέρησε να χρησιμοποιήσει τα μετρητά του σε μεγάλες εξαγορές λόγω έλλειψης ευκαιριών, όπως σημειώνει το Fortune.
Το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών της Berkshire είναι σε βραχυπρόθεσμα γραμμάτια του Δημοσίου, τα οποία όχι μόνο προσφέρουν προστασία από την καταιγίδα, αλλά παρέχουν στον όμιλο ένα καθαρό κέρδος, όπως σημείωσε ο Μπάφετ στην πιο πρόσφατη επιστολή του προς τους μετόχους.
«Μας βοήθησε ένα προβλέψιμο μεγάλο κέρδος στα έσοδα από επενδύσεις καθώς βελτιώθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων και αυξήσαμε σημαντικά τις διακρατήσεις μας σε αυτούς τους βραχυπρόθεσμους τίτλους υψηλής ρευστότητας», επισήμανε τον Φεβρουάριο.
Εκτός από αυτά που αγόρασε, ξεχωρίζουν και αυτά που πούλησε, δεδομένου του κραχ της αγοράς.
Πέρυσι, η Berkshire μείωσε το μερίδιό της στην Apple κατά περίπου δύο τρίτα, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων μετοχών της εταιρείας, αν και ο κολοσσός των iPhone παραμένει η μεγαλύτερη μετοχική συμμετοχή της εταιρείας.
Αυτές οι πωλήσεις μετοχών, που σημειώθηκαν τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους, σημειώθηκαν ενώ η Apple ήταν ακόμα σε άνοδο, με τις μετοχές να κορυφώνονται στα τέλη Δεκεμβρίου.
Αλλά από εκείνη την κορύφωση, η Apple έχει καταρρεύσει κατά 28%, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί στην Κίνα αναμένεται να πλήξουν ιδιαίτερα σκληρά. Αυτό συμβαίνει επειδή η Apple, όπως πολλές εταιρείες τεχνολογίας, βασίζεται στην Κίνα για ανταλλακτικά και κατασκευή.
Εν τω μεταξύ, η Berkshire ξεφορτώνει επίσης μετοχές της Bank of America και της Citigroup. Οι μετοχές και των δύο τραπεζικών κολοσσών έχουν υποχωρήσει περίπου 22% μέχρι στιγμής φέτος.
Ως αποτέλεσμα, η προσωπική περιουσία του Μπάφετ έχει αυξηθεί φέτος, σε αντίθεση με αυτές των αντιπάλων του. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, η περιουσία του αυξήθηκε κατά 12,7 δισ. δολάρια φέτος, φτάνοντας συνολικά τα 155 δισ. δολάρια, τοποθετώντας τον στο Νο. 6 της λίστας και πιάνοντας τον Μπιλ Γκέιτς, του οποίου η περιουσία συρρικνώθηκε κατά 3,38 δισ. δολάρια.
Ο Έλον Μασκ παραμένει στο Νο.1 με 302 δισ. δολάρια, αν και το net worth είναι μειωμένο κατά 130 δισ. δολάρια το 2025, ενώ ακολουθεί ο Τζεφ Μπέζος με 193 δισ. δολάρια, με περιουσία μειωμένη κατά 45,2 δισ. δολάρια.
Πώς σχολίασε ο Μπάφετ τους δασμούς Τραμπ
Όταν ο Τραμπ ενημέρωσε για το σχέδιο των δασμών, ο Μπάφετ βρήκε έναν πιο απλό τρόπο να εξηγήσει πόσο λάθος ήταν η ιδέα, όταν τον ρώτησαν πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομία και τον πληθωρισμό: «Έχουμε μεγάλη εμπειρία με τους δασμούς. Μέχρι ένα βαθμό, είναι πράξη κήρυξης πολέμου. Είναι επιθέσεις στα προϊόντα και με τον καιρό είναι φόρος στα προϊόντα -που πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες, όχι η νεράιδα των δοντιών».
Στα οικονομικά πάντα πρέπει να κάνεις την εξής ερώτηση: και μετά τι;». Ο κόσμος λέει πως ο πληθωρισμός επιμένει, οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται διαρκώς. Υπάρχει κάποιο τέλος σε αυτήν την ιστορία; «Όχι. Οι τιμές θα είναι ακόμα υψηλότερες σε μια δεκαετία από τώρα, όπως και σε μια 20ετια, αλλά και μια 30ετια».
Ποια είναι η άποψη του για όσα γίνονται στην Ουάσινγκτον; «Η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα, αλλά η Ουάσινγκτον είναι η Ουάσινγκτον και το πρόβλημα στην πολιτική είναι πως έχει την τάση να κάνει πολύ μικρούς συμβιβασμούς».