Αυτό είναι το σχέδιο του Μαξίμου για τον ελληνικό σιδηρόδρομο: «Αυτός που κάνει χαβαλέ θα φεύγει»
Αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση γίνεται το νομοσχέδιο Κυρανάκη που αλλάζει τα πάντα στον σιδηρόδρομο.

Το ρολόι της κυβέρνησης δείχνει την ώρα του πρώτου χτυπήματος στο λεγόμενο βαθύ κράτος, ενώ ήδη στο υψηλότερο επίπεδο το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει με ανεβασμένα ντεσιμπέλ αυστηρά μηνύματα για το νέο δόγμα στη δημόσια διοίκηση.
Αιχμή του δόρατος αποτελεί η παρέμβαση στον ΟΣΕ, με το νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο υπουργός, Αναπληρωτής Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, και το οποίο θα επικυρωθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως εγκαίρως έχει γράψει ο Flash.gr, στους ελληνικούς σιδηρόδρομους θα εφαρμοστεί το μοντέλο ΔΕΗ, για την κάλυψη των κενών σε προσωπικό, υλικοτεχνική και τεχνολογική υποδομή.
Σε πρώτο πλάνο είναι η κάλυψη των 2.000 οργανικών με προσλήψεις που θα γίνονται fast-track, ενώ μετά από αξιολόγηση με βάση τα πρωτόκολλα του ΓΕΑ, θα τίθενται εξίσου ταχύτατα εκτός οργανισμού οι υπάλληλοι που αποτυγχάνουν, σε αυτήν. Ειδικά για το σκέλος των απολύσεων, πρόθεση της κυβέρνησης, είναι να ξεκαθαρίσει, δια του αρμόδιου υπουργού, ότι αφενός δεν έχει σκοπό να ισοπεδώσει ή να γενικεύσει. Από την άλλη όμως το σήμα που στέλνεται προς πάσα κατεύθυνση είναι εξίσου σαφές: «Αυτός που κάνει χαβαλέ θα φεύγει, θα απολυθεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο ασφάλειας».
Το πρόγραμμα ακριβούς εντοπισμού και τα... βαγόνια-φαντάσματα
Εκτός από την πλήρη λειτουργία συστήματος αυτόματης πέδησης, ενεργοποιείται και το ψηφιακό εργαλείο ακριβούς εντοπισμού του τρένου. Μάλιστα τα προηγούμενα 24ωρα έγινε και το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο πλήρους λειτουργίας του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου αμαξοστοιχιών (European Train Control System) στη γραμμή Οινόη – Τιθορέα. Η δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη, σε τηλεδιοικούμενα τμήματα σιδηροδρομικής γραμμής.
Από την άλλη και με φόντο τα έντονα σενάρια που αναπτύχθηκαν μετά την τραγωδία στα Τέμπη, για βαγόνια-φαντάσματα, με τη βοήθεια κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης θα γίνεται online διασταύρωση, από όλα τα σημεία διέλευσης των αμαξοστοιχιών, του αριθμού των δηλωθέντων βαγονιών, πριν από την αναχώρηση. Η εγκατάσταση του ETCS επί του σιδηροδρόμου (παρατρόχιο υλικό) έχει προχωρήσει σημαντικά στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη και με τα έργα αποκατάστασης του Daniel στη Θεσσαλία που υπογράφονται εντός της ημέρας, θα ολοκληρωθεί ένα πολύ κρίσιμο μέρος του δικτύου.
Σε πρώτο πλάνο είναι και η ανασυγκρότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, η οποία με βάση τον σχεδιασμό, θα ενισχυθεί με νέα τεχνολογικά μέσα και ανθρώπινους πόρους, να ανέβει ο βαθμός αποτελεσματικότητας στη λειτουργία της. Όπως και στον νέο ΟΣΕ, έτσι και στη ΡΑΣ, η στελέχωση θα γίνει με fast track διορισμούς, για να καλυφθούν οι θέσεις με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να οριστεί και η νέα διοίκηση, καθώς η θητεία της προηγούμενης έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, αυξάνοντας και την πολιτική πίεση προς την αντιπολίτευση, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, τη θεσμική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο δημόσιο, ανεβάζει και τους τόνους και σε αυτό το μέτωπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Παιδείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι: «Ειδικά για την κατηγορία εκείνων των εκπαιδευτικών που αρνούνται επί της αρχής να αξιολογηθούν, η θέση μας είναι ξεκάθαρη και η κατεύθυνση που έχω δώσει στο Υπουργείο πολύ σαφής: εάν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης».
Εντός της εβδομάδας μάλιστα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη, παρουσιάζεται και το ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των κρατικών υπηρεσιών από τους πολίτες.