Αυτά είναι τα 3 παιχνίδια που βελτιώνουν τη μνήμη και ενεργοποιούν τον εγκέφαλο
Έρευνες έχουν δείξει ότι η μνήμη μας μπορεί να βελτιωθεί μέσα από τα παιχνίδια.
Η καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας πρέπει να υποστηρίζεται διαρκώς, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε, με διάφορες τρόπους που έχουν σκοπό να βελτιώσουν τη μνήμη και να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά μας.
Ένας απλός και διασκεδαστικός τρόπος είναι τα παιχνίδια, τα οποία μας κρατούν σε εγρήγορση, βελτιώνουν τα αντανακλαστικά μας και διεγείρουν τις νευρικές οδούς προάγοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να λαμβάνει ερεθίσματα, να αλλάζει και να μαθαίνει.
«Η ενασχόληση με γνωστικές προκλήσεις μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία και ενδεχομένως να καθυστερήσει την παρακμή της μνήμης», υποστηρίζει ο Ντάκαρι Κουίνμπι, καθηγητής της ψυχιατρικής κλινικής στο USC Keck School of Medicine.
Όπως μάλιστα, αναφέρει το σκάκι, τα σταυρόλεξα και τα παιχνίδια με κάρτες βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των παιχνιδιών που εξασκούν τον εγκέφαλο, βοηθώντας τον να ανακτήσει πρόσφατες μνήμες.
1. Σκάκι
Το σκάκι αναπτύσσει τη στρατηγική μας σκέψη και βοήθα το μυαλό να εξασκηθεί στην επίλυση προβλημάτων. Στο σκάκι πρέπει όχι μόνο να να θυμόμαστε τους κανόνες, αλλά να παρακολουθούμε συνεχώς τις θέσεις των δικών μας πιονιών αλλά και αυτές του αντίπαλου, θέτοντας το μυαλό μας σε εγρήγορση.
2. Σταυρόλεξα
Τα σταυρόλεξα είναι αρκετά απαιτητικά. Η συνεχόμενη αμφιβολία και οι απορίες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της λύσης τους, συμβάλλουν στην «προπόνηση» του εγκεφάλου. Μία μελέτη του 2022, επιβεβαίωσε πως τα σταυρόλεξα είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση της μνήμης, διότι τα συνεχόμενα αιτήματα που απευθύνεις στον εγκέφαλο τον κρατούν σε εγρήγορση. Καθώς ψάχνουμε γράμματα και λέξεις, πολλά τμήματα του εγκεφάλου συνεργάζονται και δημιουργούνται νέες συνδέσεις.
3. Παιχνίδια με κάρτες
Τα παιχνίδια με κάρτες δεν είναι μόνο διασκεδαστικά αλλά ενισχύουν τη μνήμη, απαιτώντας από τους παίκτες να θυμούνται ποιες κάρτες έχουν ήδη παιχτεί και να μαντέψουν πιθανές κάρτες που κρατούν οι υπόλοιποι. Όλη αυτή η διαδικασία, ωθεί τον εγκέφαλο να βρίσκεται σε μια διαρκή επεξεργασία και διερεύνηση, ώστε να καταφέρει να λύσει τους γρίφους και να φτάσει στη νίκη.