Αξίζουν τα «super shoes» για τους δρομείς αποστάσεων; - Οφέλη και ενστάσεις
Όταν η αθλήτρια Tigst Assefa, από την Αιθιοπία, έκανε μια εξωπραγματική εμφάνιση στον Μαραθώνιο του Βερολίνου, αφού τερμάτισε σε δύο ώρες, 11 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα, όλα τα βλέμματα έπεσαν πάνω της.
Ήταν μια πρωτοποριακή νίκη όχι μόνο για την Assefa, αλλά και για την Adidas, η εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για τα παπούτσια, που φορούσε κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου.
Δύο εβδομάδες αργότερα πραγματοποιείται άλλο ένα ρεκόρ από μια αντίπαλη μάρκα. Ο 23χρονος Κενυάτης δρομέας, Kelvin Kiptum, φορώντας παπούτσια της εταιρείας Nikes, στο Σικάγο, τερμάτισε σε χρόνο δύο ωρών και 35 δευτερολέπτων – 34 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από το παλιό παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο συμπατριώτης του Eliud Kipchoge, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος δρομέας αποστάσεων όλων των εποχών.
Τα δύο ρεκόρ ενίσχυσαν τη συζήτηση για τα «super shoes» και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αρχίζουν να αλλάζουν τα δεδομένα για την αξία που έχουν και τα οφέλη για τον εκάστοτε αθλητή που θα τα φοράει.
Σήμερα, φοριούνται σχεδόν από όλους τους μαραθωνοδρόμους της ελίτ, τόσο για αγώνες όσο και για προπόνηση, καθώς και από πολλούς περιστασιακούς δρομείς.
Ο προπονητής Peter Thompson, πιστεύει ότι είναι μια σύγχυση, που παραμορφώνει την απόδοση του αθλητή και αφαιρεί την αίσθηση της «φυσικής προόδου» στο τρέξιμο αποστάσεων.
Επίσης, ανέφερε στο CNN: «Οι μάρκες δεν παρακινούνται από το καλύτερο για το άθλημα».
«Τα εμπορικά σήματα παρακινούνται από ό,τι είναι καλύτερο για αυτούς και στη συνέχεια γίνεται πόλεμος επωνυμίας και όχι ανταγωνισμός μεταξύ ατόμων και αθλητών».
Και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή, έχει γίνει πόλεμος παπουτσιών».
Ταχύτητα και ανθεκτικότητα
Ο προπονητής Thompson, ο οποίος έχει βοηθήσει στο παρελθόν εταιρείες όπως η Nike και η Reebok, ώστε να σχεδιάσουν παπούτσια για τρέξιμο, αναφέρεται στις καμπυλωτές πλάκες στα υποδήματα τρεξίματος ως «εξωτερικές συσκευές ανάκρουσης» που παρέχουν «ακόμη μεγαλύτερη πρόωση».
Αυτές οι πλάκες είναι ενσωματωμένες σε χοντρές, ελαφριές σόλες από αφρώδες υλικό που δεν υπερβαίνουν τα 40 χιλιοστά σε ύψος.
Πάρτε το Adizero Adios Pro Evo 1 της Adidas, το οποίο δεν είχε φορεθεί σε αγώνα πριν από το παγκόσμιο ρεκόρ της Assefa και βγήκε σε γενική πώληση για 500 $ περίπου την ίδια περίοδο. Ζυγίζουν μόλις 138 γραμμάρια, έχουν τακούνι πάχους 39 χιλιοστών και παρέχουν στον χρήστη «μεγαλύτερη απόδοση ενέργειας» βελτιώνοντας την οικονομία τρεξίματος, ισχυρίζεται η Adidas.
Η Assefa απέδωσε το παγκόσμιο ρεκόρ της στη «σκληρή δουλειά τον περασμένο χρόνο», αλλά πριν από τον αγώνα είχε χαιρετίσει τα παπούτσια της ως «το πιο ελαφρύ αγωνιστικό παπούτσι που έχω φορέσει ποτέ».
«Το τρέξιμο με αυτά είναι μια απίστευτη εμπειρία», είπε.
Η Adidas είπε στο CNN ότι 521 ζευγάρια του παπουτσιού κυκλοφόρησαν για να συμπέσουν με τον Μαραθώνιο του Βερολίνου και «εξαντλήθηκαν σε λίγα λεπτά».
Σχεδιασμένα μόνο για να φοριούνται για έναν αγώνα μαραθωνίου, η ακριβής μακροζωία των παπουτσιών θα εξαρτηθεί «από τον αθλητή που τα φοράει και τις συνθήκες», είπε η Adidas.
Η σχετικά σύντομη διάρκεια ζωής τους έχει προκαλέσει διαμάχες: η περιβαλλοντική ομάδα The Green Runners είπε ότι το παπούτσι ενθαρρύνει «την αποδοχή ότι η αυξημένη κατανάλωση παπουτσιών είναι καλή», αν και η Adidas απέρριψε την ιδέα ότι είναι προϊόν μιας χρήσης.
Αύξηση τραυματισμών ποδιών και γάμπας
Έχουν ακουστεί απο αθλητές, που φορούν τακτικά τα συγκεκριμένα αθλητικά παπούτσια, πώς υπάρχει αύξηση τραυματισμών ποδιών και γάμπας. Επίσης, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την απόδοση ενός δρομέα κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής.
«Εάν προπονείστε σε αυτά, αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι να μειώσετε την ικανότητα του σώματος να βελτιστοποιήσει τη δική του βιοκινητική ενέργεια», είπε ο Thompson.
«Πολλοί άνθρωποι λένε, καλά, οι άνθρωποι αναρρώνουν πιο γρήγορα από την προπόνηση με τα σούπερ παπούτσια και επομένως μπορούν να κάνουν περισσότερη προπόνηση, καλύτερη προπόνηση», πρόσθεσε.
Ο Thompson είπε, ωστόσο, ότι είναι «μοναχική φωνή» για το πώς το να φοράει σούπερ παπούτσια για αγώνες και προπόνηση θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για τη συνολική απόδοση ενός δρομέα.
«Η σύστασή μου είναι ότι είναι ίσως καλύτερο να προπονείστε με τα φθηνότερα, συμβατικά παπούτσια που είναι διαθέσιμα και στη συνέχεια να αποθηκεύσετε τα σούπερ αιχμές και τα σούπερ παπούτσια σας για τους αγώνες σας και για την περιστασιακή χρονομέτρηση», είπε.
Η World Athletics είπε στο CNN ότι έχει κάνει «τεράστια δουλειά» για να διασφαλίσει ότι οι κανονισμοί της για τα παπούτσια «υποστηρίζουν την καινοτομία αφενός, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η τεχνολογία παπουτσιών δεν δημιουργεί αδικία ή αλλαγή στις αθλητικές επιδόσεις».