Αστυνομικός Βουλής: Η «σκοτεινή» διαδρομή των γνωριμιών του με πολιτικά πρόσωπα - Γιατί παρέμενε
Πολλά και σοβαρότατα ερωτήματα εγείρει η ανατριχιαστική υπόθεση με τον αστυνομικό που κατηγορείται για βιασμό και άγρια κακοποίηση παιδιών και συζύγου.
Καθημερινά σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για την δράση του αστυνομικού, που υπηρετούσε στην Βουλή μέχρι τη σύλληψή του για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και της -επίσης αστυνομικού- συζύγου του. Δεν υπάρχει ρεπορτάζ που να μπορεί να περιγράψει με λεπτομέρειες τις φρικιαστικές πληροφορίες που υπάρχουν για το τι συνέβαινε επί χρόνια πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός ζευγαριού αστυνομικών που ζούσαν στο διαμέρισμά τους με τα πέντε παιδιά που έχουν αποκτήσει.
Είναι από τις ελάχιστες φορές που τέτοιες πληροφορίες δεν μεταδίδονται και δεν γράφονται. Το κατηγορητήριο για τον 45χρονο είναι βαρύ, με τον δικηγόρο του ωστόσο να αναφέρει ότι αρνείται τις κατηγορίες και ότι ζητά ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη της συζύγου του.
Τα γεγονότα ως τώρα μαρτυρούν ότι η ελληνική κοινωνία θα παρακολουθήσει άλλη μία τραγωδία από εκείνες που συνήθως δεν αντέχει κανείς να τις δει στη λεπτομέρειά τους. Τα γεγονότα όμως ως τώρα μαρτυρούν και κάτι άλλο: ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που γνώριζαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο αστυνομικό. Υπήρχαν πειθαρχικά παραπτώματα από το 2002, καταγγελίες για επιθετική συμπεριφορά στη συνέχεια αλλά και μετέπειτα γνώση σε αρκετούς από το Σώμα ότι κακοποιούσε τη σύζυγό του.
Η μετάθεση στη Βουλή
Στη Βουλή μετατέθηκε, παρόλα αυτά, το 2019 και παρέμεινε εκεί ως τη σύλληψή του. Τα ερωτήματα ασφαλώς αφορούν και τη διαδικασία στις υπηρεσίες της Βουλής εφόσον επρόκειτο για ένστολο που είχε πειθαρχικά παραπτώματα - κάτι το οποίο δεν επιτρέπει τη συγκεκριμένη μετάθεση.
Πρωτίστως όμως, αφορούν τις διαδικασίες στην Ελληνική Αστυνομία. Η έρευνα που διατάχθηκε πιθανώς να δώσει κάποιες απαντήσεις ωστόσο το περιστατικό για την ΕΛ.ΑΣ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο. Υπήρξαν και άλλα περιστατικά όπως αυτό των Αγίων Αναργύρων αλλά και προγενέστερα που μαζί με τη συμπεριφορά κάποιων συγκεκριμένων ενστόλων (γυναικοκτονία Ζακύνθου) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα «καμπανάκια» είναι πολλά ώστε να επανεξεταστούν διαδικασίες, κανονισμοί και υπηρεσίες στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.
Οι γνωριμίες με πολιτικά πρόσωπα
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συχνά ο αστυνομικός της Βουλής επικαλούνταν τις γνωριμίες του με πολιτικά πρόσωπα - επίσης διακινούνται φωτογραφίες του με κάποιους από αυτούς. Εννοείται πως μία φωτογραφία δεν ενοχοποιεί απολύτως κανέναν και πολύ περισσότερο δεν συνάγεται ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί παρείχαν κάλυψη σε τέτοιου είδους πράξεις.
Η φρίκη περιγράφεται μόνο στα απολύτως απαραίτητα: O ίδιος φέρεται να βίαζε τα παιδιά του και να ανάγκαζε τον γιο του να προβαίνει σε σεξουαλικές πράξεις με τη μητέρα του αλλά και τις ανήλικες αδελφές του. Η μητέρα, αστυνομικός και αυτή, κυοφορεί το έκτο παιδί της και τώρα αναζητείται έλεγχος για το αν ο πατέρας είναι ο αστυνομικός ή ο γιος της.
Το αγόρι δεν έχει μιλήσει ή επιβεβαιώσει τα παραπάνω και ζητά επίμονα τον πατέρα του. Τα κορίτσια έχουν περιγράψει τις παραπάνω φρικαλεότητες. Η ίδια η μητέρα, μέσω του δικηγόρου της, ισχυρίζεται πως όλες αυτές τις πράξεις τις έκανε με τη βία από τον σύζυγό της, ο οποίος τους κακοποιούσε όλους.
Στο σχολείο
Καμπανάκια είχαν χτυπήσει και μάλιστα ηχηρά και στο σχολείο των παιδιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα εκ των κοριτσιών είχε περιγράψει σε έκθεση τις φρικαλεότητες που ζούσε στο σπίτι.
Το γεγονός που φέρεται να συνέβη πριν από περίπου δύο χρόνια, είχε οδηγήσει μάλιστα σε έλεγχο της υπόθεσης τόσο από την σχολική κοινότητα όσο και από την πρωτοβάθμια διεύθυνση. Εκεί η μητέρα από την οποία ζητήθηκαν εξηγήσεις δήλωσε ότι επρόκειτο για φαντασιώσεις του παιδιού.
Το σημαντικό όμως και εκεί είναι οτι υπάρχουν μαρτυρίες πως έγινε παρέμβαση από αστυνομικό τμήμα να μην ασχοληθούν άλλο με την υπόθεση καθώς είχε επιληφθεί η αστυνομία!
Τα ερωτήματα
Τα σοβαρά ερωτήματα για τον αστυνομικό της Βουλής:
- Πόσες και ποιες παραβάσεις είχαν γραφτεί μέσα στον φάκελό του από τη στιγμή που στην υπηρεσία ήταν γνωστά τα προβλήματα της συμπεριφοράς του;
- Ποιες ποινές του επιβλήθηκαν;
- Γιατί δεν αποτάχθηκε από το Σώμα;
- Υπήρξε κάποιο «πολιτικό χέρι» που τον «φύτεψε» στη Βουλή και στη συνέχεια τον κάλυπτε;
- Πόσο καιρό ήταν γνωστή η υπόθεση του αστυνομικού στους διαδρόμους της Βουλής και εντός της ΕΛ.ΑΣ;
- Υπάρχει και τηρείται ο κανονισμός της Βουλής που γράφει ότι εάν ένας προς μετάθεση αστυνομικός έχει πειθαρχικό παράπτωμα δεν επιτρέπεται να αναλάβει υπηρεσία εκεί;
- Σκέφτηκε κανείς ότι ο άνθρωπος αυτός που του αφαιρέθηκε η άδεια οπλοφορίας λόγω κινδύνου μπορούσε να προκαλέσει άλλα σοβαρά προβλήματα στο χώρο που βρίσκονται αξιωματούχοι της χώρας;
- Τι έγινε από πλευράς φρουραρχείου Βουλής μετά την απόφαση για την αφαίρεση της κατοχής όπλου από τον συγκεκριμένο αστυνομικό;
- Τέθηκαν σε γνώση του Προέδρου της Βουλής πληροφορίες για το φάκελο του συγκεκριμένου αστυνομικού και αν όχι γιατί;
- Πού οδήγησε η έρευνα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την έκθεση του κοριτσιού με περιγραφές για την φρίκη στο σπίτι;
- Υπήρξε παρέμβαση από αστυνομικό τμήμα της ανατολικής Αττικής να μην ασχοληθεί η σχολική διεύθυνση με την υπόθεση;
- Εάν υπήρξε παρέμβαση γιατί δεν καταγγέλθηκε και που οδήγησε η έρευνα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης;
- Eξετάστηκε το παιδί από ειδικούς ψυχολόγους όπως απαιτούσε η περίσταση και αν όχι γιατί;
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, ο αστυνομικός - «τέρας» δεν είχε ποινικό παρελθόν που θα δικαιολογούσε την απόταξή του από το Σώμα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν και πλέον ακουμπούν και τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο ίδιος διατείνεται πως τα ψυχομετρικά τεστ, τα οποία καλούνται να περάσουν οι αστυνομικοί είναι υψηλής απαίτησης, σύγχρονα και για κάποιες υπηρεσίες, αντίστοιχα με αυτά των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πώς λοιπόν τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του πέρασαν αυτά τα τεστ; Δεν υπάρχει ευθύνη των ιατρών - ψυχολόγων που εξέτασαν το ζευγάρι; Τί συνέβη πραγματικά στη Βουλή;
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αστυνομικός υπηρετούσε στη Βουλή από τον Ιανουάριο του 2019 και είχε περάσει από την έγκριση του προηγούμενου φρούραρχου. Όταν ανέλαβε Πρόεδρος του Σώματος ο Κώστας Τασούλας, οι αστυνομικοί που άρχισαν να τοποθετούνται στη Βουλή πέρασαν όλοι από τα απαραίτητα τεστ. Ουδείς ωστόσο ασχολήθηκε με την περίπτωση του συγκεκριμένου καθώς όλοι αδιαφόρησαν για τα όσα ακούγονταν για τον ίδιο και την κακοποιητική του συμπεριφορά για πράξεις που είχαν τελεστεί πριν από πολλά χρόνια.
Η στιγμή της σύλληψης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε για τον αστυνομικό τη Δευτέρα στις 18 Δεκεμβρίου στις 19:50 το απόγευμα.
Η καταγγελία που έφθασε στο γραφείο του αφορούσε αρχικά χειροδικία προς τη σύζυγό του. Ο αστυνομικός που εκείνη την ώρα βρισκόταν στη Βουλή αμέσως συνελήφθη και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της φρίκης.