Απαρχαιωμένα τα ψυχομετρικά τεστ στην ΕΛΑΣ: «Ψυχολογική εκτίμηση γίνεται μία φορά στα 15-20 χρόνια»
Ο ψυχίατρος και πρώην διευθυντής υγειονομικού της ΕΛΑΣ, Αντώνης Κασιμάτης, τονίζει ότι τα ψυχομετρικά τεστ που γίνονται στην Αστυνομία δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.
Η αποκάλυψη για τα απαρχαιωμένα και αστεία ψυχομετρικά τεστ στα οποία υποβάλλονται οι ένστολοι προκειμένου να κριθεί αν είναι κατάλληλοι να υπηρετήσουν είναι σοκαριστική. Ακόμη πιο σοκαριστικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια της πολυετούς υπηρεσίας τους, οι ένστολοι καλούνται να περάσουν από εκτίμηση καταλληλότητας δια ζώσης μόλις μία φορά στα 15-20 χρόνια, ένα θέμα που έχει έρθει στην επιφάνεια με αφορμή τα όσα φρικιαστικά έχουν γίνει γνωστά για την άρρωστη δράση του αστυνομικού της Βουλής, που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση της οικογένειάς του.
«Φυσικά γίνεται εκτίμηση διά ζώσης. Το κακό είναι ότι γίνεται με βάση τις δυνατότητες που έχουμε σε ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή μία φορά στα 15-20 χρόνια. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν 65.000 άνθρωποι, θα εξετάσετε 2.000 τον χρόνο;», δηλώνει στο Action 24 και την εκπομπή «Action Τώρα» o ψυχίατρος και πρώην διευθυντής υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ., Αντώνης Κασιμάτης.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «το ότι πήραμε ψυχολόγους στο Σώμα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πιεστεί για να μπουν σε επιτροπές και να κάνουν μία δουλειά που δεν είναι δουλειά για την οποία εκπαιδεύτηκαν. Η δουλειά της αξιολόγησης δεν ανήκει σε ψυχολόγους, ανήκει σε ψυχιάτρους. Και μάλιστα σε επιτροπές ψυχιάτρων, για να μην κινδυνεύουν όλοι τους στον βαθμό που είναι δυνατόν».
Παράλληλα αναφέρει ότι «ακόμα και αυτό που κάνουμε με τον έλεγχο καταλληλότητας τόσο πρόχειρα και τόσο εύκολα, είναι αδύνατον να οδηγήσει στο παραμικρό "καθάρισμα". Για να αλλάξει το Σώμα, είναι τεράστιος ο αριθμός των ανθρώπων που θα πρέπει να μην έχουν οπλισμό. Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της καταλληλότητας ξεκινά από μικρά και βασικά πράγματα. Τα τεστ είναι απλά ένα εργαλείο. Η πληροφόρηση για τον γιατρό που θα εξετάσει, είναι ότι αυτός που έρχεται να τον δει έχει για παράδειγμα μία καταγγελία πριν από πέντε χρόνια για κακοποίηση ζώου ή ότι έχει μια καταγγελία ότι πλακώθηκε με έναν ταξιτζή για ασήμαντο λόγο ή για μια θέση πάρκινγκ. Αυτές οι μικρές παραβατικότητες είναι που θα οδηγήσουν να εκτιμήσουμε ότι η ιστορία του παρελθόντος είναι κάτι που θα επαναληφθεί στο μέλλον».
«Το τεστ είναι ο τρόπος να μεταφερθεί το βάρος της διάγνωσης»
Συγκεκριμένα για την υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής, σχολίασε ότι: «Αν εφαρμόζαμε τους νόμους και τα πρωτόκολλα, όπως ισχύουν, αυτός ο άνθρωπος που το 2008 πήρε για πρώτη φορά μία διάγνωση για ψυχική ασθένεια, θα έπρεπε υποχρεωτικά να είναι σε άδεια για 24 μήνες, όχι για 4. Και μετά από αυτή την άδεια να μπει σε υπηρεσία γραφείου χωρίς οπλισμό. Αυτό είναι που κάνουμε όλα τα χρόνια με όλους. Δεν απενεργοποιεί τον κίνδυνο, γιατί ο άνθρωπος που παραμένει σε υπηρεσία γραφείου είναι το ίδιο επικίνδυνος με τον άνθρωπο που είχε τον οπλισμό. Η επικινδυνότητα του ανθρώπου δεν σταματάει επειδή του αφαιρείς τον οπλισμό. Μπορεί κάλλιστα να σου βγάλει ένα μάτι εξορίσσοντάς το με το δάχτυλό του».
Σύμφωνα με τον Αντώνη Κασιμάτη «έχουμε εστιάσει στα ψυχομετρικά τεστ γιατί αυτό που απασχολεί όλους μας είναι η αξιολόγηση των ανθρώπων που φέρουν όπλο και μας υπηρετούν. Έχουμε φύγει από το θέμα της αξιολόγησης, που είναι το θέμα ουσίας. Τα τεστ είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ειδικός συμβουλευτικά για να διαμορφώσει τη διαγνωστική του γνώμη. Τα ψυχομετρικά τεστ είναι ουσιαστικά ένας μηχανισμός άλλοθι που χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη -όχι μόνο από εμάς- ίσα ίσα για να μετακινήσει το βάρος της υπογραφής ενός ανθρώπου, ο οποίος αν έκανε τη δουλειά μόνος του θα είχε εκτεθεί σε τρομερούς κινδύνους. Γιατί μην ξεχνάτε ότι η επιθετικότητα των ανθρώπων στους οποίους αφαιρείται ο οπλισμός είναι τεράστια και θα κατευθυνθεί κάπου. Το τεστ είναι ένας πολύ εύσχημος τρόπος για να μεταφερθεί ο βάρος της διάγνωσης κάπου αλλού και όχι στο πρόσωπο του κρίνοντος».
Ο πρώην διευθυντής υγειονομικού της ΕΛΑΣ χαρακτήρισε παιδαριώδεις τις ερωτήσεις: «Οι ερωτήσεις είναι παιδαριώδεις και φυσικά είναι πάρα πολύ εύκολες για να μπορούν να απαντηθούν από τον καθένα που ελέγχεται και εξετάζεται. Αυτό το τεστ χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, πάνω από 70 χρόνια. Όλα αυτά συναξιολογούνται από αλγόριθμους που συνοδεύουν το τεστ. Δεν έχει σημασία η απάντηση σε κάθε συγκεκριμένη ερώτηση, αλλά ο συνολικός συνδυασμός τους».
«Αυτά τα παιδιά μετατρέπονται στα αυριανά περιστατικά»
Ο κ. Κασιμάτης εξάλλου επέστησε την προσοχή για την ψυχική υγεία των παιδιών, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα: «Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει με τα παιδιά. Εκείνο που ξέρω είναι ότι οι προνοιακές δομές για τα παιδιά είναι πολύ περιορισμένες. Αυτά τα παιδιά είναι δεδομένο ότι δεν θα ξεπεράσουν ποτέ ό,τι έχουν ζήσει. Τα ψυχικά τραύματα θα διαιωνίζονται διαγενεακά. Και το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Αυτά τα παιδιά γύρω μας μετατρέπονται στα αυριανά περιστατικά με τα οποία θα ασχοληθούμε όλοι».