Αστεροειδής όσο ο Πύργος του Άιφελ θα περάσει «ξυστά» από τη Γη - Τι λένε οι επιστήμονες
Το φαινόμενο συμβαίνει μία φορά στα 5 με 10 χιλιάδες χρόνια. Η ερευνητική αποστολή που είναι υπό σχεδιασμό.
Ένας αστεροειδής που έχει το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ θα περάσει σε απόσταση «αναπνοής» από τη Γη, σε ένα γεγονός που μέχρι πρόσφατα, όπως αναφέρει ο Guardian, οι επιστήμονες φοβόντουσαν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφική σύγκρουση.
Τώρα οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν πλέον την επερχόμενη «επίσκεψη» του αστεροειδή Άποφις, ως μία πολύ σημαντική ευκαιρία για έρευνα.
Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος RAMSES θα συναντηθεί με τον αστεροειδή για να μελετήσει πώς η γήινη βαρύτητα επηρεάζει τη συμπεριφορά του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).
Η Ταχεία Αποστολή Άποφις για την Ασφάλεια στο Διάστημα (RAMSES) προβλέπει ένα «ραντεβού», αν και σε μεγάλη απόσταση, με τον αστεροειδή που έχει διάμετρο περίπου 375 μέτρα. Ο Άποφις θα περάσει από απόσταση 32.000 χιλιομέτρων από τη Γη στις 13 Απριλίου 2029 και θα είναι για λίγο ορατός με γυμνό μάτι από την Ευρώπη, την Αφρική και ορισμένες περιοχές της Ασίας.
Οι αστρονόμοι αποκλείουν κάθε πιθανότητα να πέσει ο αστεροειδής αυτός στη Γη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Όμως θα πλησιάσει πολύ κοντά στον πλανήτη, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο γεγονός αφού συμβαίνει μία φορά κάθε 5-10.000 χρόνια.
Το διαστημικό σκάφος RAMSES θα εκτοξευθεί τον Απρίλιο του 2028 για να είναι παρόν στο «ραντεβού» του με τον αστεροειδή τον Φεβρουάριο του 2029, δύο μήνες προτού να πλησιάσει στο εγγύτερο σημείο του ως προς τη Γη. Τα όργανα θα μελετήσουν μεταξύ άλλων το σχήμα και την επιφάνειά του αλλά κυρίως πώς τον επηρεάζει η γήινη έλξη.
«Έχουμε ακόμη πάρα πολλά πράγματα να μάθουμε για τους αστεροειδείς», σημείωσε ο Πατρίκ Μισέλ, ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) του Αστεροσκοπείου της Κυανής Ακτής και ειδικός σε αυτά τα ουράνια σώματα.
Η επίσημη απόφαση για την έναρξη της αποστολής αναμένεται ότι θα ληφθεί από το συμβούλιο της ESA τον Νοέμβριο του 2025.