Αστεροειδής με κατεύθυνση τη Γη άλλαξε πορεία - Οι νέες εκτιμήσεις της NASA για πρόσκρουση στη Σελήνη
Η πρόσκρουση θα δώσει στους επιστήμες μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει ο δορυφόρος της Γης.

Νέες εκτιμήσεις για την πορεία του αστεροειδούς 2024 YR4 ο οποίος μέχρι πριν από λίγες ημέρες κατευθυνόταν προς της Γη έδωσε στο φως της δημοσιότητας η NASA.
Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, οι πιθανότητες να προσκρούσει στη Γη είναι σχεδόν μηδαμινές ενώ όπως όλα δείχνουν έχει πάρει πορεία προς τη Σελήνη. Η πρόσκρουση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2032 με τις πιθανότητες που δίνουν οι επιστήμονες να έχουν πλέον υπερδιπλασιαστεί από 1,7% σε 3,8%. Ο υπολογισμός αυτός βασίστηκε σε πληροφορίες που προήλθαν από τηλεσκόπια συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.
«Υπάρχει ακόμη 96,2% πιθανότητα ο αστεροειδής να χτυπήσει τη Σελήνη», ανέφερε η NASA σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι ακόμα κι αν όντως γίνει η πρόσκρουση, δεν θα άλλαζε την τροχιά της.
Οι υπέρυθρες παρατηρήσεις του Webb βοήθησαν επίσης στο να περιοριστεί η εκτίμηση του μεγέθους του αστεροειδούς. Πλέον εικάζεται ότι είναι μεταξύ 53-67 μέτρων - περίπου στο μέγεθος ενός κτιρίου 10 ορόφων.
Ο 2024 YR4 εντοπίστηκε για πρώτη φορά μέσω ενός τηλεσκοπίου τον περασμένο Δεκέμβριο από την έρημο της Χιλής, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, υπάρχουν δεκάδες άλλα αντικείμενα που έχουν περάσει «ξυστά» από τη Γη παρά από τη Σελήνη.
Είναι πιθανό ότι άλλοι, αν και πολύ μικρότεροι, έχουν χτυπήσει ή καεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας ενώ άλλοι έχουν περάσει τελείως απαρατήρητοι.
Μια σεληνιακή πρόσκρουση, αν και εξαιρετικά απίθανη, θα μπορούσε να προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία για την επιστημονική κοινότητα να παρατηρήσει μια πραγματική σύγκρουση και να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο ενδέχεται να αντιδράσει ο δορυφόρος της Γης, η Σελήνη.
Ο καθηγητής Mark Burchell, καθηγητής Διαστημικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, ανέφερε στο περιοδικό New Scientist ότι ένα χτύπημα στη Σελήνη θα ήταν «ένα μεγάλο πείραμα και μια τέλεια ευκαιρία. Τα τηλεσκόπια θα το έβλεπαν σίγουρα, ενώ ο καθένας θα μπορούσε να το δε μόνο με ένα ζευγάρι κιάλια».
Το τηλεσκόπιο Webb αναμένεται να κάνει νέα αξιολόγηση για την πορεία του αστεροειδούς τον επόμενο μήνα για περαιτέρω ανάλυση και συλλογή πληροφοριών.