Ασφάλιστρα Υγείας: Μπαλάκι ευθυνών και έρευνα για καρτέλ στην σκιά εξοντωτικών αυξήσεων έως και 20%
Σοβαρές αναταράξεις προκαλούν οι μεγάλες ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και η ταυτόχρονη διακοπή συμβολαίων από χιλιάδες ασφαλισμένους που δεν μπορούν να καλύψουν το υπέρογκο κόστος.
Κλυδωνισμούς στην ασφαλιστική αγορά αλλά και σε πολιτικό επίπεδο προκαλούν οι ραγδαίες αυξήσεις 14%-20% κατά περίπτωση στα ιδιωτικά συμβόλαια Υγείας. Στην σκιά των μεγάλων αντιδράσεων, έχει συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη, αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το κόστος της ιδιωτικής υγείας.
Mιλώντας στο Action24, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος, δήλωσε, ότι «προφανώς το ζήτημα μας απασχολεί πάρα πολύ, συλλογικά ως κυβέρνηση. Προφανώς υπάρχουν πολύ υψηλές αυξήσεις στις τιμές στα ασφάλιστρα που πληρώνουμε τους τελευταίους μήνες και προφανώς θα πρέπει και θα το κάνουμε, θα επεξεργαστούμε και επεξεργαζόμαστε ήδη ένα σχέδιο προκειμένου να το παρουσιάσουμε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να ρυθμίσουμε και να παρέμβουμε με έναν τρόπο δίκαιο στο κομμάτι αυτό».
Διακόπτουν τα συμβόλαια λόγω των αυξήσεων
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τρεις στους πέντε ασφαλισµένους (από περίπου 1.000.000 συμβόλαια Υγείας) προχωρούν σε διακοπή των συμβολαίων, με τις ασφαλιστικές να βρίσκονται… στα κάγκελα και να χρεώνουν το κόστος στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ σε πολιτικό επίπεδο αναμένονται πρωτοβουλίες στη Βουλή µε βάση και τις καταγγελίες της ΕΚΠΟΙΖΩ
Σύμφωνα με τους νέους τιμοκαταλόγους των ασφαλιστικών, τα ασφάλιστρα υγείας αυξήθηκαν κατά 15% με 20% για ισόβια διάρκεια και κατά 8% -κατά μέσο όρο- των ετήσιων ανανεούμενων συμβολαίων νοσοκομειακών καλύψεων για το 2025. Εξαιτίας της μεγάλης αποχώρησης των ασφαλισμένων κάποιες από τις ασφαλιστικές εταιρείες χορηγούν ακόμη bonus στους ασφαλιστές τους αν κατορθώσουν να πείσουν τους κατόχους των ισοβίων ασφαλιστικών συμβολαίων νοσοκομειακών καλύψεων να τα μετατρέψουν σε ετησίως ανανεούμενα.
Τα ισόβια συμβόλαια
Σ΄ αυτόν ακριβώς τον στόχο αποβλέπουν και οι υπέρογκες αυξήσεις των ισόβιων συμβολαίων, να εξαναγκαστούν δηλαδή οι κάτοχοι τους να αλλάξουν τον τύπο του συμβολαίου. Πρόκειται για περίπου 260.000 συμβόλαια από το σύνολο των περίπου 950.000 συμβολαίων νοσοκομειακής κάλυψης.
Μπαλάκι οι ευθύνες των αυξήσεων
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με ανακοίνωση της υπεραμύνεται των αυξήσεων , επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι οι ίδιες οι εταιρείες που διαμορφώνουν τις δαπάνες Υγείας, αλλά τις πληρώνουν. Αναφέρει, μάλιστα, ότι το ασφάλιστρο που πληρώνει ο καταναλωτής διαμορφώνεται από τις αποζημιώσεις Υγείας σε ποσοστό :
- 71,5%, τα έξοδα λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας
- 13,4%, τον φόρο ασφαλίστρων
- 15% και το περιθώριο κέρδους των εταιρειών το οποίο είναι μειωμένο κατά 12,9%.
Παραδέχεται επίσης ότι από το 2022, µε την έξοδο από την πανδηµία, και μετά παρατηρείται σημαντική αύξηση 14%-14,6% στο καθαρό κόστος κάλυψης Υγείας, αλλά επισημαίνει ότι αυτό προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την επιβάρυνση του ΦΠΑ 24% στις κλινικές. Ο φόρος αυτός αποτελεί σχεδόν το 20% του κόστους που πληρώνουν οι πολίτες σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.
Η ΕΑΕΕ ζητά την επανεξέταση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας, καθώς και την επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων Υγείας από τον φόρο 15% σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Βέβαια, αποδίδει τις αυξήσεις στα «καρτέλ» που λειτουργούν στον χώρο της Υγείας, όταν οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν π.χ. για επεμβάσεις χολής και σκωληκοειδίτιδας τιμές Ελβετίας στα ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία.
Συγκεκριµένα:
Η επέμβαση χολής σε ιδιωτικά νοσοκομεία:
- 7.713 ευρώ στην Ελλάδα
- 7.948 ευρώ στην Ελβετία
- 3.510 ευρώ στην Ισπανία
- 6.508 ευρώ στην Γερμανία
η επέμβαση σκωληκοειδίτιδας στοιχίζει :
- 6.860 ευρώ στην Ελλάδα
- 6.992 ευρώ στην Ελβετία
- 2.136 ευρώ στην Ισπανία
- 3.796 ευρώ στη Γερμανία
Τσουνάμι αντιδράσεων
Στην σκιά των έντονων αντιδράσεων που προκαλούν οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ), οι οποίοι έθεσαν το θέμα των υψηλών αποζημιώσεων που καταβάλλουν κάθε χρόνο και του αυξανόμενου κόστους των ιατρικών υπηρεσιών.
Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της αλλαγής της μεθοδολογίας του ενιαίου δείκτη υγείας που καταρτίζει το ΙΟΒΕ ώστε να συμπεριλάβει και τις αποζημιώσεις όλων των νοσοκομειακών προγραμμάτων –όχι μόνο των ισόβιων προγραμμάτων– και να γίνει έτσι πιο αντιπροσωπευτικός ως προς το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης του ΙΟΒΕ καταγράφει το κόστος των αποζημιώσεων μόνο για τα ισόβια ασφαλιστήρια προγράμματα, τα οποία με βάση τα στοιχεία του 2023 εκτινάχθηκαν κατά 14% συμπαρασύροντας σε ανάλογη αύξηση και τα ασφάλιστρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης , σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων προανήγγειλε την παρέμβαση της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι: «Εδώ και κάποιους μήνες επεξεργάζεται ένα σχέδιο το αρμόδιο Υπουργείο. Όταν έχουμε κάτι, το οποίο μπορεί να ανακοινωθεί -και δεν θα αργήσουμε θεωρώ- θα έχουμε και σχετικές απαντήσεις από την Κυβέρνηση. Είναι δεδομένο, όμως, ότι υπάρχει συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο όλοι το εντοπίζουμε και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Το θέμα έχει προσλάβει πολιτικές διαστάσεις με το ΠΑΣΟΚ να έχει προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία για το προσεχές διάστημα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς δήλωσε τα εξής: «Στις 23 Δεκεμβρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήγγειλε πρωτοβουλίες για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας, που οδηγούν τους ασφαλισμένους σε μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες ακυρώσεις συμβολαίων».
Ήδη το θέμα των υπερβολικών ανατιμήσεων κάθε χρόνο -για πάνω από 50% στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων- έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου- έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. «Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας αφορούν 250.000 ασφαλισμένους στην ιδιωτική ασφάλιση», αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ο ίδιος κάνει λόγο για πρακτικές ολιγοπωλίου στο χώρο της ιδιωτικής υγείας από 2-3 μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία με αποτέλεσμα τα νοσήλια στην Ελλάδα να είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα ζητά να αλλάξει ο νόμος 4738/2020 που δίνει το δικαίωμα στις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξάνουν τα ασφάλιστρα τους στο ύψος του τιμαρίθμου που ανακοινώνει ο ΙΟΒΕ. Πρόκειται για νόμο που επιτρέπει στις ασφαλιστικές να διαμορφώνουν το ύψος των αυξήσεων στα ασφάλιστρα με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη ο οποίος καταρτίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία που οι ίδιες προσκομίζουν για το ύψος των αποζημιώσεων που κατέβαλαν.
Έρευνα για καρτέλ στον κλάδο υγείας
Από τον Ιούλιο του 2023 η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε προειδοποιήσει στην ενδιάμεση έκθεση της για την παροχή των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και συναφών υπηρεσιών ασφάλισης στην Ελλάδα, πως η καθετοποίηση των παρόχων υπηρεσιών υγείας, μέσω της εξάπλωσής τους στις όμορες αγορές υπηρεσιών ασφάλισης υγείας θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την ελληνική αγορά. Είχε δε εστιάσει ειδικά στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC Capital Partners, η οποία παράλληλα ελέγχει και τον όμιλο Hellenic Healthcare Group (HHG), ο οποίος έχει ηγετική θέση στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας καθώς διαχειρίζεται μεταξύ άλλων τα ιδιωτικά νοσοκομεία Υγεία, Μετροπολιταν. Μητέρα και Λητώ.