Ασφάλιστρα υγείας: Το κυβερνητικό σχέδιο για να μπει κόφτης στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης μπαίνουν ο δείκτης του ΙΟΒΕ αλλά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο στη σκιά των ραγδαίων αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας και του μπαράζ αντιδράσεων. Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης μπαίνουν τόσα τα ασφαλιστήρια όσο και οι χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων που φαίνεται να πυροδοτούν μια νέα εστία πληθωριστικών πιέσεων.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό τέθηκαν όλες οι παράμετροι των παρεμβάσεων, με την κυβέρνηση να προκρίνει προς ώρας την προσπάθεια αναπροσαρμογής του δείκτη του ΙΟΒΕ βάση του οποίου καθορίζονται τα νέα και παλαιά ασφαλιστήρια υγείας. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει και η καθετοποίηση στον κλάδο ιδιωτικής υγείας με τη συγκέντρωση υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό εκκινούν έλεγχοι με τη συνδρομή της Επιτροπής Ανταγωνισμού τόσο στον κλάδο της ασφάλισης όσο και της ιδιωτικής υγείας προκειμένου να διαπιστωθεί αν και εφόσον υπάρχει καρτέλ που οδήγησε σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και αισχροκέρδεια.
Το μήνυμα που εκπέμφθηκε από τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και οι συναρμόδιοι υπουργοί είναι ότι αναμένεται από τις εταιρείες του κλάδου να «συμμορφωθούν άμεσα, εισάγοντας μικρότερες αυξήσεις». Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση θα επιβάλει πλαφόν αύξησης στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ενώ θα προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα σε περίπτωση που οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ευθυγραμμιστούν με τη συγκεκριμένη οδηγία.
Την βεντάλια των μέτρων αναμένεται να ξεδιπλώσει ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής θα απαντήσει σε σχετική ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη στη Βουλή, και αναμένεται να εξαγγείλει την κατάργηση του δείκτη του ΙΟΒΕ με τον οποίο ετησίως αυξάνονται τα συμβόλαια που αφορούν τη δια βίου ασφάλιση.
Εγκαταλείπουν τα ασφαλιστήρια υγείας
Με τις απότομες και αδικαιολόγητες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας που επιβάλλουν μονομερώς οι ασφαλιστικές εταιρείες να αγγίζουν το 14% μόνο για το 2024, ολοένα και περισσότεροι είναι οι πολίτες οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις ισόβιες ασφαλίσεις υγείας. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, το 2011 τα μακροχρόνια συμβόλαια υγείας άγγιζαν τις 711.000, το 2017 τις 424.000 ενώ το 2023 ο αριθμός αυτός έπεσε στις 278.000.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνολικά 964.000 πολίτες με ισόβια και ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια να είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.
Την ίδια στιγμή η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) προχώρησε ουσιαστικά σε παραδοχή των εξοντωτικών αυξήσεων στα ασφάλιστρα Υγείας καθώς σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως το ζήτημα απασχολεί και την Ένωση, υποστηρίζοντας ωστόσο πως «οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν δημιουργούν, ούτε διαμορφώνουν οι ίδιες τις δαπάνες υγείας. Τις πληρώνουν. Πληρώνουν το κόστος της περίθαλψης, που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι τους κυρίως από τους ιδιώτες παρόχους υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ιατρούς), μέσω των ασφαλίστρων που συγκεντρώνουν»
Στο στόχαστρο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία
Άμεση λύση στο πρόβλημα που αφορά σε 250.000 ασφαλισμένους στην ιδιωτική ασφάλιση ζητά και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζοντας μάλιστα στο Flash.gr πως οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα μπορούν να επηρεάσουν και το μέλλον όλου του ασφαλιστικού κλάδου.
«Εκτιμώ ότι κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες θα ήθελαν πολύ να απαλλαγούν από παλιά συμβόλαια, που ήταν σαφώς πιο ευνοϊκά για τους πελάτες τους, ενώ 2-3 ιδιωτικά νοσοκομεία ελέγχουν ουσιαστικά όλο το κομμάτι της ιδιωτικής υγείας. Η θέση του ΕΕΑ είναι ότι πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαροι κανόνες, όπως πχ τιμολόγηση στα πρότυπα του ΕΟΠΥΥ, ώστε να ξέρουν από την πρώτη στιγμή οι ασφαλισμένοι τις επιβαρύνσεις που θα έχουν και να μη χρειαστεί να καταφεύγουν όλοι στη δημόσια υγεία η οποία όπως ξέρουμε όλοι αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα».