Αποταμίευση: Η απλή αλλά «θαυματουργή» στρατηγική για να πάρετε «ανάσα» στα οικονομικά σας
Εάν η αποταμίευση σάς μοιάζει... όνειρο απατηλό, η μέθοδος «kakeibo» έρχεται να αλλάξει το σκεπτικό σας.
Εάν είστε λάτρης του TikTok, δεν γίνεται να μην έχει πέσει στην αντίληψη σας η «θεωρία του Οκτωβρίου» (October Theory) που επί της ουσίας σας λέει ότι ο Οκτώβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για πιο φιλόδοξα και γεμάτα ενθουσιασμό νέα ξεκινήματα, κάτι δηλαδή σαν την προσωπική σας «Πρωτοχρονιά».
Άν λοιπόν μέσα στους μακροπρόθεσμους στόχους σας είναι και η αποταμίευση όπως και ο περιορισμός της σπατάλης «δίχως αύριο» τότε πάρτε ένα σημειωματάριο και ένα στυλό και πάμε να δούμε την ιαπωνική μέθοδο «Kakeibo» ή αλλιώς το «οικιακό λογιστικό σας βιβλίο» που υπόσχεται να αλλάξει τις μέχρι πρότινος οικονομικές σας συνήθειες.
Ουσιαστικά, αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την τήρηση ημερολογίου όπου θα καταγράφετε όλα τα έσοδα και έξοδά σας. Με τον τρόπο αυτόν θα είστε περισσότερο προσεκτικοί με τις δαπάνες σας. Με την τήρηση αυτού του ημερολογίου, εσείς, ο καταναλωτής, θα γίνετε πιο προσεκτικός σε κάθε αγορά που κάνετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε περισσότερο στους στόχους σας παρά σε παρορμητικές αγορές.
Πώς δουλεύει η μέθοδος «Kakeibo»;
Το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή κάθε αρχή του μήνα των εσόδων σας και των προβλεπόμενων δαπανών σας, μαζί με τους στόχους αποταμίευσης. Καθώς ξοδεύετε χρήματα κατά τη διάρκεια του μήνα, θα κρατάτε ένα είδος ημερολογίου όπου θα παρακολουθείτε κάθε δεκάρα που ξοδεύετε.
Στο τέλος του μήνα, μπορείτε να επανεξετάσετε το ημερολόγιό σας για να δείτε την πρόοδο που κάνατε ως προς τους στόχους αποταμίευσης και εάν τους τηρήσατε. Αυτή η περίοδος αναστοχασμού μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τον μηνιαίο προϋπολογισμό ή τις συμπεριφορές σας ανάλογα με τις ανάγκες του επόμενου μήνα.
Η ιστορία της μεθόδου «Kakeibo»
Το Kakeibo εφευρέθηκε το 1904 από τη Hani Motoko, η οποία συχνά αναφέρεται ως η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος της Ιαπωνίας. Σχεδίασε αυτό το σύστημα για αρχάριους, συγκεκριμένα για τις νοικοκυρές για να παρακολουθούν τα έξοδα του νοικοκυριού τους.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, πρέπει να κάνεte στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις πριν σπαταλήσετε τα χρήματά σας σε μη απαραίτητα αντικείμενα όπως και σε πράγματα που αγοράζετε παρορμητικά, χωρίς ουσιαστικά να τα χρειάζεστε.
Οι ερωτήσεις είναι:
- Μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό το αντικείμενο;
- Με βάση την οικονομική μου κατάσταση, μπορώ να το αντέξω οικονομικά;
- Θα το χρησιμοποιήσω πραγματικά;
- Έχω τον απαραίτητο χώρο γι' αυτό;
- Πώς το βρήκα εξ αρχής; (Το είδα σε ένα περιοδικό; Το είδα σε ένα κατάστημα;)
- Ποια είναι η συναισθηματική μου κατάσταση γενικά σήμερα; (Είμαι ήρεμος, αγχωμένος, αισθάνομαι άσχημα;)
- Πώς αισθάνομαι σχετικά με την αγορά μου; (Χαρούμενος; Ενθουσιασμένος; Αδιάφορος; Και πόσο θα διαρκέσει αυτό το συναίσθημα;).
Πώς να ξοδεύετε πιο προσεκτικά τα χρήματά σας, σύμφωνα με την μέθοδο «Kakeibo»
- Άφησε το αντικείμενο για 24 ώρες. Αυτό αναδεικνύει κατά πόσο το θέλεις ή το χρειάζεσαι πραγματικά. Αν εξακολουθείς να το σκέφτεσαι την επόμενη μέρα, τότε αγόρασέ το.
- Να ελέγχεις τακτικά το υπόλοιπο του τραπεζικού σου λογαριασμού. Ο έλεγχος του υπολοίπου σου θα σε βοηθήσει να νιώσεις ότι έχεις περισσότερο τον έλεγχο των οικονομικών σου, επειδή φέρνει στο επίκεντρο το πόσα χρήματα έχεις για να ξοδέψεις.
- Να ξοδεύεις με μετρητά. Η φυσική παράδοση μετρητών αντί για την άσκοπη χρήση της κάρτας, σε κάνει να έχεις μεγαλύτερη επίγνωση του τι και πόσο ξοδεύεις.