Αποκαλυπτική έρευνα: H «αμφιλεγόμενη» κετογονική δίαιτα «σαμποτάρει» την καρδιά
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι, αναζητούν πληροφορίες για την κετογονική δίαιτα (keto diet). H κετογονική δίαιτα ή Κέτωση είναι μια φυσική διεργασία του οργανισμού μας και πιο συγκεκριμένα μια διεργασία του μεταβολισμού.
Κέτωση λέμε ότι συμβαίνει, όταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουμε φάει ή όταν η διατροφή μας είναι πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αν και πασίγνωστη για το γρήγορο αδυνάτισμα, νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς η συγκεκριμένη δίαιτα δεν είναι και τόσο «αθώα» όσο νομίζαμε, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι υπεύθυνη για καρδιαγγειακά προβλήματα.
Πώς λειτουργεί η κετογονική δίαιτα;
Όταν το σώμα έχει εξαντλήσει το γλυκογόνο στο συκώτι, παράγει κετόνες και χρησιμοποιεί ενέργεια από το λίπος που είναι αποθηκευμένο στα λιποκύτταρα, εφόσον βέβαια προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε.
Η κετογονική δίαιτα συνήθως περιλαμβάνει περιορισμό της πρόσληψης υδατανθράκων σε 20-50 γραμμάρια την ημέρα, ενώ αυξάνει την κατανάλωση υγιεινών λιπών, όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους και λιπαρά κρέατα. Η υψηλή πρόσληψη λιπαρών βοηθά στην παροχή κορεσμού, γεγονός που μπορεί να κάνει τη διατροφή πιο εύκολη μακροπρόθεσμα.
Τα τρόφιμα που επιτρέπονται στην κετογονική διατροφή περιλαμβάνουν κρέατα, ψάρια, αυγά, μη αμυλούχα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, υγιεινά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλούς υδατάνθρακες.
Νέα έρευνα συνδέει τη δίαιτα Κέτο με καρδιαγγειακά προβλήματα
Η κετογονική δίαιτα θεωρείται επισφαλής για άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Μαρτίου 2024 του Current Problems in Cardiology.
Η μελέτη βασίστηκε τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με το πώς οι δίαιτες κετο-κατανάλωσης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ενώ η δίαιτα μπορεί να μειώσει δραματικά τη λιπώδη μάζα και το βάρος βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για οποιοδήποτε μακροπρόθεσμο όφελος.
Οι κετογονικές δίαιτες φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, αλλά αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης που φράζει τις αρτηρίες. Όσον αφορά τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, τα παρατηρούμενα βραχυπρόθεσμα οφέλη εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.
Οι ακραίοι περιορισμοί των υδατανθράκων της δίαιτας μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυλλώδους χόρτου. Όμως η βιταμίνη Κ σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει το αντιπηκτικό φάρμακο βαρφαρίνη που λαμβάνουν ορισμένοι καρδιοπαθείς.
Και τα φάρμακα που είναι γνωστά ως αναστολείς SGLT-2, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη και της καρδιακής ανεπάρκειας, μπορεί να είναι ασυμβίβαστα με τη δίαιτα κέτο, σύμφωνα με την ανασκόπηση.