Αποκάλυψη New York Times: Με κρυμμένη βόμβα δολοφονήθηκε ο Χανίγια - Στην Ντόχα η σορός του
Βόμβα που μπήκε λαθραία στον ξενώνα της Τεχεράνης πριν από μήνες σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, σύμφωνα με τους New York Times. Στην Ντόχα του Κατάρ έφθασε η σορός του.
Στην Ντόχα του Κατάρ έφθασε το απόγευμα της Πέμπτης (1/8) η σορός του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ο οποίος αναμένεται να ταφεί αύριο μετά από προσευχές στο τέμενος Ιμάμ Μοχάμαντ μπεν 'Αμπντελ Ουαχάμπ, το μεγαλύτερο της πρωτεύουσας
Είχαν τοποθετήσει τη βόμβα μήνες πριν
Με βόμβα που είχε τοποθετηθεί κρυφά στο δωμάτιο που διέμενε ο Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη φαίνεται ότι έγινε η δολοφονία του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς. Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη επτά πηγές από τη Μέση Ανατολή, το Ιράν και τις ΗΠΑ.
Το δημοσίευμα – βόμβα εφόσον επιβεβαιωθεί ανατρέπει όλα τα δεδομένα και εκθέτει ανεπανόρθωτα τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν, κυρίως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης αποδεικνύοντας ότι το Ισραήλ μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να επιχειρήσει, μέσω της Μοσάντ, ακόμα και στην καρδιά του ορκισμένου εχθρού της του Ιράν.
Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, η δολοφονία του Χανίγια έγινε με βόμβα που είχε κρυφτεί στο δωμάτιό του ίσως και δύο μήνες νωρίτερα! Αρχικά είχαν ακουστεί εκτιμήσεις για πλήγμα με πύραυλο, πυρομαχικά ακριβείας που ρίφθηκαν από κάποιο από τα «αόρατα» μαχητικά F-35Ι που κατέχει το Ισραήλ, ακόμα και με κάποιο αντιαρματικό SPIKE ή javelin. Ωστόσο, η χειρουργική ακρίβεια, καθώς η έκρηξη κατέστρεψε μόνο το δωμάτιο τυο Χανίγια και κυρίως το γεγονός ότι δεν υπέστη το κτίριο άλλες ζημιές σημαίνει ότι η έκρηξη έγινε στο εσωτερικό του κτιρίου και ήταν πολύ μιρκής ισχύος.
Οι New York Times κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα συνθέτοντας τις πληροφορίες από επτά πηγές, μεταξύ αυτών δυο Ιρανούς και έναν Αμερικανό αξιωματούχο.
Καμία ασφάλεια στον ξενώνα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η βόμβα είχε κρυφτεί πριν από περίπου δύο μήνες στον ξενώνα, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής. Ο ξενώνας διευθύνεται και προστατεύεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος, γνωστό ως Νεσχάτ, σε μια ακριβή γειτονιά της βόρειας Τεχεράνης.
Ο Χανίγια βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Ιράν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου Μασούντα Πεζεσκιάν. Η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, είπαν οι πέντε αξιωματούχοι, μόλις επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν μέσα στο δωμάτιό του στον ξενώνα. Από την έκρηξη σκοτώθηκε και ένας σωματοφύλακας που φρουρούσε τον Χανίγια.
Η έκρηξη ταρακούνησε το κτίριο, έσπασε μερικά παράθυρα και προκάλεσε τη μερική κατάρρευση ενός εξωτερικού τοίχου, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς αξιωματούχους, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που ενημερώθηκαν για το περιστατικό. Τέτοιες ζημιές ήταν επίσης εμφανείς σε μια φωτογραφία του κτιρίου που κοινοποιήθηκε στους New York Times.
Ο κ. Χανίγια, ο οποίος είχε ηγηθεί του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Κατάρ, είχε μείνει στον ξενώνα αρκετές φορές όταν επισκέφθηκε την Τεχεράνη, σύμφωνα με αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής. Όλοι οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μοιραστούν ευαίσθητες λεπτομέρειες σχετικά με τη δολοφονία.
Ιρανοί αξιωματούχοι και η Χαμάς δήλωσαν την Τετάρτη ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τη δολοφονία, μια εκτίμηση στην οποία κατέληξαν και αρκετοί αμερικανοί αξιωματούχοι που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η δολοφονία απείλησε να προκαλέσει ένα ακόμη κύμα βίας στη Μέση Ανατολή και να ανατρέψει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Ο Χανίγια ήταν διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.
Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει δημόσια την ευθύνη για τη δολοφονία, αλλά οι ισραηλινοί αξιωματούχοι πληροφοριών ενημέρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης αμέσως μετά, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν λάβει εκ των προτέρων γνώση για το σχέδιο δολοφονίας.
Τις ώρες μετά τη δολοφονία, οι εικασίες επικεντρώθηκαν αμέσως στην πιθανότητα ότι το Ισραήλ είχε σκοτώσει τον Χανίγια με πυραυλικό χτύπημα, πιθανώς από drone ή αεροπλάνο, παρόμοιο με το πώς το Ισραήλ είχε εκτοξεύσει έναν πύραυλο σε μια στρατιωτική βάση στο Ισφαχάν τον Απρίλιο.
Η Μοσάντ έχει ισχυρό δίκτυο πληροφοριών στο Ιράν
Αυτή η θεωρία πυραύλων έθεσε ερωτήματα σχετικά με το πώς το Ισραήλ θα μπορούσε να αποφύγει ξανά τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας για να εκτελέσει μια τέτοια θρασύτατη αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα.
Όπως αποδεικνύεται, οι δολοφόνοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν ένα διαφορετικό είδος κενού στην άμυνα του Ιράν: ένα χάσμα στην ασφάλεια ενός υποτιθέμενου αυστηρά φυλασσόμενου συγκροτήματος που επέτρεψε να τοποθετηθεί μια βόμβα και να παραμείνει κρυμμένη για πολλές εβδομάδες πριν τελικά γίνει πυροδοτήθηκε.
Μια τέτοια παραβίαση, είπαν τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, ήταν μια καταστροφική αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών και της ασφάλειας του Ιράν και μια τεράστια στιγμή αμηχανίας για τους Φρουρούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν το συγκρότημα για μυστικές συναντήσεις και φιλοξενία επιφανών προσκεκλημένων όπως ο Χανίγια.
Το πώς ήταν κρυμμένη η βόμβα στον ξενώνα παρέμεινε ασαφές. Οι αξιωματούχοι της Μέσης Ανατολής δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός για τη δολοφονία κράτησε μήνες και απαιτούσε εκτεταμένη επιτήρηση του συγκροτήματος. Οι δύο Ιρανοί αξιωματούχοι που περιέγραψαν τη φύση της δολοφονίας δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν πώς και πότε τοποθετήθηκαν τα εκρηκτικά στο δωμάτιο.
Εκτεθειμένοι οι Φρουροί της Επανάστασης
Στο Ιράν, η μέθοδος της δολοφονίας ήταν αντικείμενο φημών και διαφωνιών. Το Πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim, το μέσο ενημέρωσης των Φρουρών, ανέφερε ότι μάρτυρες είπαν ότι ένα αντικείμενο σαν πύραυλος χτύπησε το παράθυρο του δωματίου του κ. Χανίγιε και εξερράγη.
Ωστόσο, οι δύο Ιρανοί αξιωματούχοι, τα μέλη των Φρουρών που ενημερώθηκαν για την επίθεση, επιβεβαίωσαν ότι η έκρηξη έγινε μέσα στο δωμάτιο του Χανίγια και είπαν ότι η αρχική έρευνα έδειξε ότι τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί εκεί κάποια στιγμή νωρίτερα.
Περιέγραψαν την ακρίβεια και την πολυπλοκότητα της επίθεσης ως παρόμοια στην τακτική με το τηλεκατευθυνόμενο με τεχνητή νοημοσύνη ρομποτικό όπλο που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να δολοφονήσει τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα του Ιράν Μοζέν Φακριζαντέχ το 2020.
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις δολοφονίας εκτός της χώρας πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο από τη Μοσάντ, την εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας. Ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η υπηρεσία του ήταν «υποχρεωμένη» να κυνηγήσει τους ηγέτες της Χαμάς, της ομάδας πίσω από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
«Θα πάρει χρόνο, όπως χρειάστηκε μετά τη σφαγή στο Μόναχο, αλλά θα τους πιάσουμε όπου κι αν βρίσκονται», είπε ο κ. Μπαρνέα, αναφερόμενος στη δολοφονία Ισραηλινών αθλητών από τρομοκράτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.