Απόφαση-σταθμός από Άρειο Πάγο: Υπεύθυνος ο δήμος για τραυματισμό πεζού από χαλασμένο πεζοδρόμιο
Τι μπορεί να διεκδικήσει ο πεζός από τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο εφόσον τραυματιστεί σε φθαρμένο πεζοδρόμιο.
Σε μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση προχώρησε ο Άρειος Πάγος, με βάση την οποία, σε περίπτωση τραυματισμού πεζού, από χαλασμένο ή φθαρμένο πεζοδρόμιο, ευθύνονται ποινικά οι αρμόδιοι δημοτικοί άρχοντες (δήμαρχος ή αντιδήμαρχος), πλέον της αστικής ευθύνης που έχουν προς τον τραυματισμένο για την καταβολή των εξόδων περίθαλψης, για χρηματική αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης κ.λπ.
Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε επί συγκεκριμένης υπόθεσης που αφορούσε ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία σκόνταψε και τραυματίστηκε, ενώ βάδιζε σε πεζοδρόμιο που είχε αποκολλημένες, φθαρμένες και υπερυψωμένες πλάκες.
Ο Άρειος Πάγος απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους αναιρετικούς ισχυρισμούς αντιδημάρχου, ο οποίος προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο, για να αναιρέσει την εις βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.
Σύμφωνα με την απόφαση, «ο δήμος έχει ευθύνη για τον τραυματισμό της ηλικιωμένης, διότι τα όργανά του δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή του ατυχήματος, καθώς όφειλαν να προβούν σε επισκευή των πλακών του πεζοδρομίου και σε τοποθέτηση ειδικής σήμανσης στο σημείο για την ενημέρωση των πεζών (χρηστών του πεζοδρομίου)».
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «το γεγονός ότι υπόχρεοι για την επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων είναι οι παρόδιοι ιδιοκτήτες δεν αναιρεί την υποχρέωση των δημοτικών οργάνων (της επίβλεψης και του ελέγχου της κατάστασης των πεζοδρομίων και της λήψης των κατάλληλων μέτρων για τη συντήρηση και επιδιόρθωση αυτών), ούτε μεταθέτει την υποχρέωση αυτή σε ιδιώτες ή σε άλλα όργανα, γιατί η υποχρέωση αυτή περιλαμβάνεται στα θέματα που ανάγονται στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων και αφορά την ομαλή κυκλοφορία των πεζών σε κοινόχρηστους χώρους και την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών που κάνουν χρήση των πεζοδρομίων».
Κωνσταντέλλος στο Action 24: «Αν αποδεικνύεται, υπάρχει ποινική ευθύνη του δημάρχου»
Μιλώντας για το ζήτημα στο Action 24, ο Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, τόνισε:
«Αυτό ήταν κάτι γνωστό σε εμάς. Όταν πολίτες τραυματίζονται από χαλασμένο οδόστρωμα ή πεζοδρόμιο, έρχονται με τα απαραίτητα έγγραφα και λαμβάνουν αποζημίωση».
«Βέβαια, σύμφωνα με παλιό νόμο, την κατασκευή του πεζοδρομίου πρέπει να την κάνει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ή του καταστήματος, στο οποίο μπροστά βρίσκεται το πεζοδρόμιο», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, σημείωσε:
«Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία απόφαση. Μιλάμε για την ποινική ευθύνη που υπάρχει, η οποία αποδεικνύεται με αντικειμενικούς τρόπους».
«Δηλαδή, αν πραγματικά σε ένα πεζοδρόμιο έχει υπάρξει σωρεία αιτημάτων για ανακατασκευή και ο Δήμος δεν έχει ανταποκριθεί, εκεί υπάρχει αντικειμενικά ποινική ευθύνη του Δημάρχου ή του αντιδημάρχου και στη συνέχεια των τεχνικών υπηρεσιών», υπογράμμισε.