Αλαλούμ με τις παιδικές χαρές – Πολλές δεν θα προλάβουν να ανοίξουν για τα Χριστούγεννα
Αιτία είναι η οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις πιστοποιήσεις στις εγκαταστάσεις και την εταιρία που τις εξέδιδε.
Εκτός λειτουργίας! Εκατοντάδες παιδικές χαρές σε όλη τη χώρα αναμένουν το πράσινο φως, μετά την εντολή απόκτησης νέας πιστοποίησης για να επαναλειτουργήσουν. Κι αυτό είναι το πρόβλημα. Απ’ ότι φαίνεται αρκετές από αυτές δεν θα μπορέσουν να υποδεχθούν τους λιλιπούτειους δημότες τους για τα Χριστούγεννα αφού οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, δηλώνει στο Flash.gr o κύριος Στέλιος Μαμαλάκης, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου…
«Εμείς ενώ έχουμε αυτή τη στιγμή για το 80% αυτών, ήδη πιστοποιητικά στα χέρια μας, το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει προκαλεί διάφορες καθυστερήσεις. Γιατί; Γιατί, μετά το βήμα της πιστοποίησης του φορέα, ακολουθεί ένας φάκελος που δημιουργείται κι ένα πρακτικό από μια τριμελή επιτροπή που λέγεται επιτροπή ελέγχου παιδικών χαρών. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν δύο μηχανικοί και ένας αιρετός. Εν προκειμένω σε εμάς, συμμετέχει μια μηχανικός του δήμου, ο αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας που είναι και αυτός μηχανικός, αλλά και μια αρχιτέκτονας από έναν άλλο δήμο εκτός του δικού μας. Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία υπάλληλος, έχει να ελέγξει και να πιστοποιήσει τις παιδικές χαρές του δήμου που ανήκει και στη συνέχεια πρέπει να φύγει από το δήμο της και να κάνει αυτοψία και έλεγχο στις παιδικές χαρές ενός άλλου δήμου. Αυτό δημιουργεί τεράστια χρονικά προβλήματα και κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει άμεσα, μπορεί να κρατήσει δύο μήνες και παραπάνω.
-Συνεπώς τα Χριστούγεννα δεν θα προλάβουν να λειτουργήσουν αυτές οι παιδικές χαρές;
Κάποιες από αυτές όχι, διότι ακολουθεί μετά και τρίτο βήμα. Μετά το πρακτικά που σας είπα, πηγαίνουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο εκδίδει την οριστική πιστοποίηση και δίνει το σήμα. Εκεί δεν υπάρχει καθυστέρηση, πρέπει να το πω αυτό, εκεί μέσα σε μια εβδομάδα, μέσα σε λίγες ημέρες, έρχεται η απάντηση. Το θέμα υπάρχει στο δεύτερο βήμα. Αυτό είναι το πρόβλημα.».
Το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο Γιάννη, ήταν η αφορμή για να υποχρεωθούν οι δήμοι να βάλουν λουκέτο στις παιδικές χαρές. Το θέμα είχε αναδείξει εδώ και ημέρες ο Flash.gr, αποκαλύπτοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Σάββας Χιονίδης με οδηγία του βάζει λουκέτο στις παιδικές χαρές όλης της χώρας.
Η οδηγία που εστάλη στους Δήμους όλης της Ελλάδας, ζητούσε «άμεση απόσυρση όλων των εκθέσεων ελέγχου/πιστοποιητικών» του Φορέα ελέγχου «TARGET HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», καθώς η διαπίστευση που του επέτρεπε να χορηγεί σήματα πιστοποίησης ανακλήθηκε από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Οι δήμοι ακολούθησαν την οδηγία και μια σειρά ζητημάτων ανέκυψε, όπως το κόστος αλλά και το κυριότερο; Η δυσαρέσκεια των δημοτών, τονίζει ο κύριος Μαμαλάκης…
«Βρήκαμε ότι 13 παιδικές χαρές από τις 32 που έχει ο δήμος, είναι πιστοποιημένες –με ενεργή πιστοποίηση- από την εταιρεία αυτή. Όμως από αυτό αυτόματα προέκυψε ένα κενό, διότι το ΕΣΥΔ καλούσε την εταιρεία να κάνει ανάκληση των πιστοποιητικών των παιδικών χαρών κάτι το οποίο όπως καταλαβαίνετε θα ήταν αδύνατον, γιατί η ίδια η εταιρεία είχε προσφύγει κατά του ΕΣΥΔ με ένσταση.
Επίσης, αρχικά, προκύπτει ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με το κόστος. Αυτή τη στιγμή δηλαδή ενώ υπήρχαν πιστοποιημένες παιδικές χαρές, εμείς καλούμαστε ως δήμος να τις επαναπιστοποιήσουμε , γεγονός που σημαίνει ένα πρόσθετο κόστος για κάτι που δεν φέρουμε εμείς καμία ευθύνη. Ευθύνη έχει ο φορέας που έχει πιστοποιήσει την εταιρεία και σήμερα της ανακαλεί την άδειά της.
Δεύτερον, προκύπτει το τεράστιο κοινωνικό θέμα με το κλείσιμο των παιδικών χαρών κι έχει να κάνει με το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς τα παιδιά τους. Θα μου πείτε τι κάνετε εσείς γι αυτό. Εμείς προχωρήσαμε άμεσα στην προσπάθεια επαναπιστοποίησης μέσω άλλου φορέα. Στον επανέλεγχο που έγινε, σε κάποιες εντοπίστηκαν μικροπροβλήματα που θα έπρεπε ν’ αντιμετωπιστούν. Έτσι κι έγινε γι αυτό και προχωρήσαμε στην πιστοποίησή τους. Κάποιες άλλες όμως είχαν μεγαλύτερα προβλήματα. Είμαστε στη φάση που κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να πιστοποιηθούν κι αυτές.»
Κλειστές όλες οι παιδικές χαρές στο Δήμο Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη
Κλειστές είναι στο σύνολό τους οι παιδικές χαρές στο δήμο Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με τα παράπονα των δημοτών να μην λείπουν και τις προσπάθειες της διοίκησης να τρέχουν τις διαδικασίες για να προλάβουν τα Χριστούγεννα, μας λέει ο κύριος Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, δήμαρχος της περιοχής…
«Έχουμε 52 παιδικές χαρές και είναι όλες κλειστές γιατί είχαμε πιστοποιηθεί από την TARGET που όπως ξέρετε έγινε το δυστύχημα στη Χαλκιδική και με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γενικού Γραμματέα , κλείσαμε τις παιδικές χαρές.
- Πότε ακριβώς έκλεισαν; Τέλη Οκτωβρίου;
Όχι, αργότερα, γιατί κάναμε μια διαδικασία κατά την οποία βγάλαμε έκπτωτη την πρώτη εταιρία που τις είχε πιστοποιήσει και κλείσαμε τις παιδικές χαρές προς τα τέλη Νοέμβρη. Ωστόσο είχαμε μηνύματα από τους δημότες μας, γιατί είναι και ημέρες γιορτών και θέλουν να παίξουν τα παιδιά τους. Έτσι είχαμε παράπονα από τους δημότες, αλλά τους εξηγήσαμε και βγάλαμε έγκαιρα τις σχετικές ανακοινώσεις με αποτέλεσμα οι δημότες μας να κατανοήσουν το πρόβλημα.»
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κύριο Μαραγκάκη, οι διαδικασίες στη δική τους περίπτωση έχουν προχωρήσει όπως λέει και δηλώνει αισιόδοξος πως την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσει ν’ ανοίξει και πάλι τις παιδικές χαρές στην περιοχή του.
Ποιες είναι όμως οι απαιτήσεις ασφαλείας που πρέπει τελικά να ελέγχουν οι εταιρείες που παρέχουν τις πιστοποιήσεις; Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από αυτές…
Απαιτήσεις ασφάλειας - Πρότυπα
«1. Στην παιδική χαρά δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα:
α. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι.
β. Τα όργανα, οι κατασκευές και τα υλικά τους πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στη σειρά προτύπων
γ. Οι επιφάνειες πτώσης πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της σειράς προτύπων
2. Ο κατασκευαστής ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ή ο εισαγωγέας ή ο διανομέας που θέτουν σε κυκλοφορία στην αγορά εξοπλισμούς παιδικών χαρών, πρέπει να διαθέτουν για καθένα από αυτούς, πιστοποιητικό συμμόρφωσης που έχει εκδοθεί από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου και πιστοποίησης, με το οποίο αποδεικνύεται η συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις ασφάλειας της σειράς προτύπων.»
Ελέγχονται όμως πάντα όπως πρέπει; Η περίπτωση της Χαλκιδικής ήταν η τραγική εξαίρεση σ’ έναν κανόνα που εξασφαλίζει τον άρτιο έλεγχο για την προστασία των παιδιών μας; Απ’ ότι φαίνεται, δυστυχώς όχι. Ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, θυμάται τη στιγμή που χρειάστηκε να κλείσει έξι παιδικές χαρές που λειτουργούσαν παράνομα…
«Εγώ όταν ανέλαβα τη διοίκηση του δήμου, για την ακρίβεια στις 15 ημέρες που είχα αναλάβει, διαπίστωσα ότι έξι παιδικές χαρές δεν είχαν ποτέ πιστοποίηση και λειτουργούσαν. Αυτό είναι γεγονός. Δεν σκέφτηκα ούτε λεπτό. Τις έκλεισα και τις έξι. Και ο λόγος είναι ένας. Προτεραιότητα έχει η ασφάλεια των παιδιών.»