Από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο… «Καζάν - Καζάν»
Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στηνΑθήνα είναι μια πρώτη τάξεως ευκαιρία προκειμένου να μπουν σε νέες ράγες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος με την στάση που ακολούθησε στον πόλεμο στην Γάζα, έχει γίνει το «μαύρο πρόβατο» στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά το πρόσφατο ταξίδι στο Βερολίνο. Η Άγκυρα βλέπει την χώρα μας ως το τελευταίο παράθυρο προς την δύση και θα συνεχίσει να το κρατάει ανοιχτό, όσο εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το βαρύ κλίμα στην Ευρώπη εναντίον της. Άλλωστε σε λίγες ημέρες, στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ήθελε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο με την Ελλάδα.
Δύσκολα θα υπάρξουν εκπλήξεις από την επίσκεψη Ερντογάν ο οποίος μετά από έξι χρόνια επιστρέφει στην Αθήνα με το κλίμα να είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με το 2017 και τις επιθέσεις που είχε εξαπολύσει ενώπιον του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα με το που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της έντασης φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο, εντούτοις η στρατηγική που ακολούθησε η ελληνική πλευρά ανάγκασαν τον Τούρκο πρόεδρο να αλλάξει ρότα.
Η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων, οι συμμαχίες με χώρες την νοτιοανατολικής Μεσογείου και η θωράκιση των άμυνας της χώρας σε αέρα και θάλασσα ήταν ορισμένες από τις κινήσεις του πρωθυπουργού που έφεραν σε δύσκολη θέση τον Ταγίπ Ερντογάν. «Κλειδί» για την ενίσχυση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και των δυτικών Βαλκανίων αποτέλεσε η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο. Η άφιξη του Τζο Μπάϊντεν άλλαξε άρδην το κλίμα με την Τουρκία, καθώς μέχρι εκείνη την στιγμή οι προσωπικές σχέσεις που είχε αναπτύξει ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν είχαν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, με τα Rafale, τα F16, τις φρεγάτες Belharra προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα που δέχονταν την μία άρνηση μετά την άλλη από το κογκρέσο για την προμήθεια σαράντα F16.
Ο πρωθυπουργός με την τακτική που ακολούθησε έχει καταφέρει να φέρει στα μέτρα του τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος από το «Μητσοτάκης γιοκ» πέρασε στο καζάν – καζάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της αλλαγής στάσης της Άγκυρας κρατάει μικρό καλάθι. Είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικός καθώς γνωρίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος και μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή στην τακτική των προκλήσεων.
Σαφώς στόχος και των δύο πλευρών είναι η διατήρηση του θετικού κλίματος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την πεντάωρη παραμονή της τουρκικής αποστολής στην χώρα μας, ενώ τα ζητήματα που προκαλούν εντάσεις δεν θα βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων. Αν και τα θέματα που θα συνεργαστούν Αθήνα και Άγκυρα είναι χαμηλής πολιτικής, ωστόσο δίνεται μεγάλη έμφαση στο ζήτημα του μεταναστευτικού το οποίο έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία κατάλαβε έστω μετά από χρόνια - με τις ανεπιτυχείς προσπάθειες στον Έβρο και στο Αιγαίο - πως θα πρέπει να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο κρίσιμο αυτό ζήτημα και να σταματήσει να κάνει πλάτες στους διακινητές. Η κίνηση αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την μείωση των μεταναστευτικών ροών αλλά και την επιστροφή παράτυπων μεταναστών που βρίσκονταν στην χώρα μας και η Τουρκία αρνιόνταν μέση σήμερα να τους δεχθεί στο έδαφός της.