Απίστευτο βίντεο: Γιγάντιο «θαλάσσιο αγγούρι» φλερτάρει με κάμερα στον βυθό της θάλασσας!
Όχι μόνο δεν φοβήθηκε αλλά κινήθηκε και προς το μέρος της - Δύτες καταγράφουν την στιγμή
Πιθανόν να ακούτε για πρώτη φορά αυτή την ορολογία και όμως είναι πραγματικότητα ότι υπάρχουν τα λεγόμενα «θαλάσσια αγγούρια» τα οποία όμως δεν είναι ούτε φυτά ούτε λαχανικά!
Τα ολοθούρια ή αλλιώς «αγγούρια της θάλασσας», όπως συνηθίζονται να λέγονται ανήκουν στην οικογένεια των θαλάσσιων εχινόδερμων με μακρύ σώμα και ειδικά στην Ασία θεωρούνται ακριβός αλλά ιδανικός μεζές για την αρθρίτιδα.
Ένα τέτοιο, λοιπόν, θαλάσσιο αγγούρι εντοπίστηκε σε θάλασσα στις Φιλιππίνες και το ίδιο μόλις αντιλήφθηκε την κάμερα όχι μόνο δεν φοβήθηκε αλλά κινήθηκε προς τα εκεί, με τους δύτες να καταγράφουν την στιγμή.
Πουν ζουν και γιατί είναι ακριβά;
Ζουν στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων και σε κοραλλιογενείς υφάλους. Σε είδη που διαβιούν στο πέλαγος, συνήθως ο σκελετός απουσιάζει. Μπορούν να αναπλάθουν μέρη του σώματός τους, τα οποία μερικές φορές αποκόπτουν για λόγους άμυνας. Ζουν μοναχικά και τρέφονται με ζωικές ή φυτικές ουσίες, τις οποίες βρίσκουν στη λάσπη του βυθού. Το σώμα τους είναι κυλινδρικό ως σκωληκοειδές. Έχουν μαλακό δέρμα και παχύ, με μικρά πλακίδια από ασβεστόλιθο.
Η αλίευση του είδους που βρίσκεται υπό εξαφάνιση δεν είναι παράνομη, όμως έχουν εντοπιστεί παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας για εξαγωγή σε χώρες της Ευρώπης και αλλού.
Και μπορεί η όψη του να μην είναι τόσο ελκυστική, όμως θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα στην Ασία, κυρίως στην Κίνα και την Ιαπωνία, με σχεδόν 1.250 είδη να συναντώνται σε όλο τον κόσμο.
Το ιαπωνικό ολοθούριο (namako) θεωρείται το πιο ποιοτικό, με την τιμή του να αγγίζει ή να ξεπερνά και τα 3.500 δολάρια το κιλό. Βρίσκεται στο μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Ασίας αλλά και σε επιλεγμένα ντελικατέσεν σε όλο τον κόσμο.