Ανησυχούν οι χριστιανοί της Συρίας - Θέλουν να προστατευτεί η ταυτότητα και οι ελευθερίες τους
Τι λέει η ειδική απεσταλμένη για τη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.
Καθώς η Συρία αρχίζει να ανακάμπτει από 50 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης από την οικογένεια Άσαντ, ένας διεθνής απεσταλμένος υπογραμμίζει ότι οι χριστιανοί και άλλες θρησκευτικές ομάδες αναμένουν ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους θα διατηρηθούν στο πλαίσιο μιας νέας συνταγματικής διευθέτησης.
Η Σαλίνα Σάμπος, ανώτερη Κύπρια διπλωμάτης και νεοδιορισθείσα ειδική απεσταλμένη για τη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στη Συρία εξέφρασαν ένα «ισχυρό αίσθημα πατριωτισμού» και είναι πλέον «ελεύθεροι να ελπίζουν» ότι η χώρα τους θα είναι πιο περιεκτική και ένα σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας.
Πολλοί Σύροι χριστιανοί, οι οποίοι αποτελούσαν το 10% του πληθυσμού πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, είτε εγκατέλειψαν τη χώρα είτε υποστήριξαν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ από φόβο για τους ισλαμιστές αντάρτες.
Η προσωρινή κυβέρνηση προέτρεψε τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών φατριών της χώρας και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων της. Τα τρία τέταρτα των 23 εκατομμυρίων πολιτών της Συρίας είναι σουνίτες, το ένα δέκατο είναι αλαουίτες και οι υπόλοιποι είναι ένα μείγμα χριστιανών, ισμαηλιτών σιιτών και δρούζων.
Η Σάμπος δήλωσε ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας παραμένει ρευστή και ως εκ τούτου έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών ομάδων σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων τους υπό οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση. «Μιλάμε για θρησκευτικούς ηγέτες, αλλά και για μια κοινωνία των πολιτών που θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις σε μια συνταγματική διαδικασία που θα είναι χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε η Κύπρια διπλωμάτης σε συνέντευξή της στο Associated Press. «Πρόκειται για ανθρώπους που αισθάνονται πολύ έντονα για τη χώρα. Πρόκειται για πατριώτες», πρόσθεσε. «Και είναι ανακουφισμένοι που έχουμε φύγει από το βίαιο καθεστώς. Ανησυχούν αλλά ελπίζουν».
Η Σάμπος δήλωσε ότι τα πρώτα σημάδια από τη μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας είναι ενθαρρυντικά, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν. «Η ηγεσία μιλάει τα πράγματα με το όνομά τους. Ελπίζουμε ... ότι θα περπατήσουν και στα πόδια τους», δήλωσε.
Επισκέψεις σε Λίβανο και Συρία
Η διπλωμάτης επισκέφθηκε τόσο τον Λίβανο όσο και τη Συρία επί τρεις ημέρες νωρίτερα αυτόν τον μήνα για συνομιλίες με χριστιανούς ηγέτες από Ορθόδοξες, Μαρωνιτικές, Αρμενικές και ευαγγελικές κοινότητες. Ήταν το πρώτο της ταξίδι υπό το νέο της ρόλο για να αποκτήσει μια σαφέστερη κατανόηση των ελπίδων και των προσδοκιών των διαφόρων θρησκευτικών ομάδων των δύο χωρών.
«Η διατήρηση της ταυτότητας αυτών των κοινοτήτων, χριστιανικών και άλλων, στο πλαίσιο της Συρίας και πέραν αυτής, είτε στο Ιράκ, είτε οπουδήποτε αλλού, είναι απαραίτητη ... για τη μείωση της τοξικότητας και απαραίτητη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής και την ασφάλεια των εταίρων μας γενικότερα», δήλωσε η Σάμπος.
Ο διορισμός της εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη να λειτουργήσει η Μεγαλόνησος ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το πλησιέστερο μέλος του μπλοκ στην περιοχή. Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με άλλες ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες στη Μέση Ανατολή και φιλοξενεί Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες χριστιανούς. Η κα Σάμπος δήλωσε ότι αξιωματούχοι τόσο στη Συρία όσο και στο Λίβανο εξέφρασαν ευγνωμοσύνη για τη συμμετοχή της Κύπρου.