Βαλτιμόρη: Ανησυχίες για προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά το δυστύχημα
Ανησυχίες εκφράζουν οι ειδικοί, σε έρευνα του BBC, για σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μετά τη σύγκρουση ενός πλοίου-κοντέινερ στη γέφυρα της Βαλτιμόρης.
Το πλοίο, που ονομάζεται, Dali, χτύπησε σε μία κολόνα της γέφυρας, Francis Scott Key, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Αυτό είχε ως συνέπεια να κλείσει το λιμάνι της Βαλτιμόρης, ένατο μεγαλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το σημαντικότερο για την εξαγωγή αυτοκινήτων.
Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η κυκλοφορία μέσω του λιμανιού -από το οποίο πέρυσι διακινήθηκαν περισσότεροι από 47 εκατομμύρια τόνοι ξένων προϊόντων- θα ανασταλεί «μέχρι νεοτέρας». Ειδικοί στο παγκόσμιο εμπόριο λένε στο BBC ότι το κλείσιμο του λιμανιού θα έχει «αλυσιδωτές συνέπειες στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού».
«Πάνω από 750.000 αυτοκίνητα και οχήματα διακινήθηκαν από το λιμάνι της Βαλτιμόρης πέρυσι», είπε ο Marco Forgione στο βρετανικό δίκτυο, εξηγώντας ότι αφορά μεγάλες αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες, από τη General Motors και τη Ford έως την Jaguar Land Rover, τη Nissan, τη Fiat και την Audi.
Και πρόσθεσε ότι «επιπλέον, η Βαλτιμόρη είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου –LNG- και αυτό θα έχει συνέπειες και για τη Μεγάλη Βρετανία και για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως εξήγησε, από το λιμάνι της Βαλτιμόρης αναχωρούν περίπου 500 χιλιάδες τόνοι LNG κάθε μήνα, οπότε οι συνέπειες του ατυχήματος θα είναι σημαντικές και θα φανούν πριν το λιμάνι αρχίσει να λειτουργεία ξανά κανονικά.
Όσον αφορά την κίνηση, με το συγκεκριμένο λιμάνι σχετίζονται άμεσα περίπου 15.000 θέσεις εργασίας και έμμεσα άλλες 140.000.
Μετά το ατύχημα, ο Δανέζικος κολοσσός της ναυτιλίας, η εταιρεία Maersk, η οποία είχε ναυλώσει το πλοίο, Dali, ανακοίνωσε ότι θα «σταματήσει να χρησιμοποιεί το λιμάνι της Βαλτιμόρης για το επόμενο διάστημα».
Αρκετές εταιρείες επίσης προειδοποίησαν του πελάτες τους για τα προβλήματα στις αποστολές που θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα.
Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα κινήσει γη και ουρανό για ξανανοίξει το λιμάνι και να ξαναχτίσει τη γέφυρα όσο το δυνατόν πιο σύντομα», ωστόσο διευκρίνισε ότι θα χρειαστεί «κάποιο διάστημα» για να επανέλθει η κανονικότητα.