Ανδρουλάκης: Απέναντί του το «όλον ΠΑΣΟΚ» - Όσα έγιναν στην 8ωρη μάχη της Χαριλάου Τρικούπη
Θρυαλλίδα εξελίξεων για το ΠΑΣΟΚ η απειλή Ανδρουλάκη για διαγραφές. Στην Κεντρική Επιτροπή το τελικό ξεκαθάρισμα και η απάντηση για τις κάλπες
Αυξάνονται και πληθύνονται όσοι ζητούν εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τη χθεσινή, οκτάωρη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην Χαριλάου Τρικούπη.
Η ηγεσία, πάλι, άκουσε, μέτρησε και …παρέπεμψε για αποφάσεις επί του οδικού χάρτη για το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) πιθανότατα στις 30 Ιουνίου.
Φαίνεται ότι η τελευταία συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, όταν μίλησε ευθέως για διαγραφές, είχε το τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που ίσως επιδίωκε. Αντί να καταπνίξει τις φωνές των διαφωνούντων, γύρισε μπούμερανγκ στον πρόεδρο.
Θέλουν κάλπες εντός του 2024 - Αιφνιδίασε ο Σκανδαλίδης
Στην οκτάωρη συνεδρίαση των δύο κομματικών οργάνων, τουλάχιστον εννέα μέλη τους έθεσαν ευθέως θέμα εκλογών. «Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου, αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, με δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, με εκλογή ηγεσίας από τη βάση», ήταν τα λόγια του συνήθως μετριοπαθούς Κώστα Σκανδαλίδη
. «Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Μανώλη Χριστοδουλάκη, που έθεσε επίσης θέμα συντεταγμένης διαδικασίας εκλογής προέδρου, τοποθετώντας μάλιστα την εκλογική διαδικασία στο φθινόπωρο και ζητώντας μετέπειτα, συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων.
Ως «αντιθεσμική και τοξική» περιέγραψε τη συνέντευξη Ανδρουλάκη, η Νάντια Γιαννακοπούλου, υποστηρίζοντας ότι «με συνωμοσιολογίες, φραστικές επιθέσεις, ανθρωποφαγία και απειλές διαγραφών, το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει μπροστά». Αντ’ αυτού, η βουλευτής του κόμματος υποστήριξε ότι «η συζήτηση για τα πολιτικά συμπεράσματα θα πρέπει να οδηγήσει σε εκλογές, σε εύλογο χρόνο, δηλαδή το φθινόπωρο».
Μία «κάλπη αναγέννησης», ζήτησε από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος, τονίζοντας πως όσο νωρίτερα και με συμμετοχή στηθεί αυτή, τόσο το καλύτερο. Να υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο για τις εκλογές, ζήτησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στο πλαίσιο της δημόσιας τοποθέτησής του υπέρ της διεξαγωγής εσωκομματικών εκλογών μέσα στο 2024.
Σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του Νίκου Ανδρουλάκη, αν και …αλλαγμένη, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Πέτρος Ευθυμίου, υποστηρίζοντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ότι «δεν υπάρχουν τυχοδιώκτες και πράκτορες». Ο ίδιος κάλεσε τον πρόεδρο να επιδιώξει να αναβαπτιστεί στην λαϊκή εντολή. «Να πάμε σε κάλπες για αξιολόγηση προσώπων και πολιτικών», είπε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, που ζήτησε ακόμα να ληφθούν πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να καταθέσει ένα πλήρες και σφιχτό χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνει έστω ενδεικτικά και την ημερομηνία των εκλογών, φέρεται ειπών ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
Πρώτα πολιτική διαδικασία και μετά εκλογές...
Εκλογές, αλλά σε δεύτερο χρόνο, αφού προηγηθεί μία πολιτική διαδικασία, ζήτησε ο Στέφανος Παραστατίδης. «Το ζήτημα ηγεσίας έχει τεθεί. Ακόμα και με τον λάθος τρόπο. Δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Ούτε μπορούμε να συρόμαστε», είπε μεταξύ πολλών άλλων, τονίζοντας όμως ότι «καμία εκλογική διαδικασία, εφόσον δεν προηγηθεί μία πολιτική διαδικασία, δε θα μας βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο. Ο ίδιος μάλιστα, μίλησε για μία ανοιχτή, κομματική συνδιάσκεψη, ενδεχομένως μετά από αντίστοιχες περιφερειακές, όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια για το μέλλον του κόμματος και της χώρας, κάθε ενδιαφερόμενος θα παρουσιάσει το δικό του πολιτικό σχέδιο και αυτού θα ακολουθήσει η προσφυγή στη λαϊκή νομιμοποίηση.
Κριτική αλλά χωρίς... κάλπες
Η κριτική πάντως, δεν έλειψε και από στελέχη που δεν μίλησαν ευθέως για εκλογές. Ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον κόμμα εξουσίας, και ο ίδιος δε συμβιβάζεται με ένα κόμμα του 13%-15%, μίλησε ο Μιχάλης Κατρίνης, ενώ για αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών, των στόχων και των επιθυμιών τους, μίλησε ο Παύλος Χρηστίδης, που πάντως περιέγραψε την ανασυγκρότηση της παράταξης ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». «Aν χτυπήσει η πόρτα και δείτε να μπαίνει ο Κιμ, μην παραξενευτείτε», είπε ο Φίλιππος Σαχινίδης, προσθέτοντας σε ειρωνικό τόνο ότι μάλλον θα έχει πάει για να πάρει ιδέες για το πώς να διοικήσει το Εργατικό Κόμμα Βόρειας Κορέας χωρίς εύρυθμη λειτουργία κομματικών οργάνων…
Ενωτική παρέμβαση από Παπανδρέου
Ξεκάθαρη θέση στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη πήρε ο Μανώλης Χνάρης, που υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ηττηθεί, αλλά ηττάται μόνο από τις συμπεριφορές στελεχών του, όπως άλλωστε και ο Δημήτρης Μάντζος που σημείωσε ότι «διαχειριζόμαστε μία ήττα ενώ δεν χάσαμε», τονίζοντας την ανάγκη η συζήτηση να γίνεται στα όργανα του κόμματος και όχι στα κανάλια.
Ιδιαιτέρως ενωτικός εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου που υποστήριξε ότι όλους τους ενώνει η ίδια αγωνία, τονίζοντας την ανάγκη «να μπορέσουμε να ενώσουμε και να ηγεμονεύσουμε στον χώρο της Κεντροαριστεράς». Σε κάθε περίπτωση, ότι θα προσπαθήσει η πρότασή του προς την ΚΠΕ να είναι όσο πιο ενωτική γίνεται, καλύπτοντας όσα ακούστηκαν χθες, δεσμεύθηκε στη δευτερολογία του ο Νίκος Ανδρουλάκης o oποίος πάντως απαντώντας στις σκληρές κατηγορίες για τη λειτουργία των κομματικών οργάνων έκανε λόγο για «Πόντιους Πιλάτους» που δεν μίλησαν σε καμία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ούτε για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ούτε και για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια...
«Χτύπησε» την ώρα της συνεδρίασης ο Δούκας
Την ώρα πάντως, που τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ συνεδρίαζαν, λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, πήγαινε ένα βήμα παραπέρα στις συζητήσεις που τον θέλουν να ενδιαφέρεται για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Θέλω ο χώρος στον οποίο πάντα ανήκω, θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για αυτό», έλεγε με νόημα…