Ανατροπή στις δίαιτες: Καταρρέει ο μύθος της πρωτεΐνης; - Γιατί προειδοποιούν οι επιστήμονες
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ανακάλυψαν έναν μοριακό μηχανισμό με τον οποίο η υπερβολική διατροφική πρωτεΐνη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.
Η πρωτεΐνη αυξάνει το αίσθημα κορεσμού περισσότερο από τους υδατάνθρακες ή τα λίπη, οδηγώντας στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζει θετικά ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη.
Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους, βοηθώντας το σώμα να καίει λίπος και όχι μυς. Η πρωτεΐνη επιβραδύνει επίσης την απορρόφηση των υδατανθράκων και βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μειώνει τις αυξομειώσεις της γλυκόζης, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν επιθυμίες για ανθυγιεινά τρόφιμα και υπερφαγία. Έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες να στραφεί κανείς σε σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας.
Κρέας και αυγά συνθέτουν κυρίως τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Καμπανάκι για πιθανούς κινδύνους
Ωστόσο, μια τέτοια διατροφή μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινή όσο πιστεύουμε. Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών στην καθημερινή διατροφή μπορεί να συμβάλει σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η μελέτη παρουσίασε έναν περίπλοκο μοριακό μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων που εμπλέκονται στον σχηματισμό αθηροσκληρωτικής πλάκας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.
Επιπλέον, οι επιστήμονες έδειξαν ότι ένα αμινοξύ - η λευκίνη - φαίνεται να έχει δυσανάλογο ρόλο στην οδήγηση των παθολογικών οδών που συνδέονται με την αθηροσκλήρωση ή τις δύσκαμπτες, σκληρυμένες αρτηρίες.
Η αθηροσκλήρωση είναι μια καρδιακή πάθηση κατά την οποία οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν σημαντικά λόγω της συσσώρευσης πλάκας. Η μελέτη έδειξε ότι οι δίαιτες που περιλαμβάνουν πάνω από το 22% των ημερήσιων θερμίδων από πρωτεΐνες μπορούν να επιταχύνουν τον κίνδυνο αυτής της κατάστασης.
Ανεπιθύμητες συνέπειες για την υγεία
Ο Dr. Babak Razani, ανώτερος και συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, δήλωσε ότι όταν αυξάνουμε την ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή για να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό, διατρέχουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε τις αρτηρίες μας.
Η μελέτη αμφισβητεί περαιτέρω την αντίληψη ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες οδηγεί σε οφέλη για την υγεία, όπως η διατήρηση της μυϊκής μάζας και η απώλεια βάρους. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η πρωτεΐνη από ζωικές πηγές μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες για την υγεία.
Εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το πόση ποσότητα πρωτεΐνης θεωρείται υγιεινή για τον οργανισμό, εξετάζοντας διαιτητικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Ιδιαίτερα για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και αγγειακών διαταραχών, είναι σημαντικό να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με όλα τα θρεπτικά συστατικά, αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στην κατανάλωση πρωτεϊνών.
Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα, όπου οι διατροφολόγοι συστήνουν συχνά τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες για τους πιο άρρωστους ασθενείς για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης.
«Ίσως η τυφλή αύξηση του φορτίου πρωτεΐνης είναι λάθος», είπε ο Razani. «Αντίθετα, είναι σημαντικό να δούμε τη διατροφή στο σύνολό της και να προτείνουμε ισορροπημένα γεύματα που δεν θα επιδεινώσουν ακούσια τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ειδικά σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαταραχών των αγγείων».
Ο Ραζάνι σημειώνει επίσης ότι αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν διαφορές στα επίπεδα λευκίνης μεταξύ δίαιτων εμπλουτισμένων σε φυτικές και ζωικές πρωτεΐνες μπορεί να εξηγούν τις διαφορές στην επίδρασή τους στην καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. «Η δυνατότητα αυτού του τύπου μηχανιστικής έρευνας για ενημέρωση μελλοντικών διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών είναι αρκετά συναρπαστική», είπε.