Ανατροπή: Η συστηματική χρήση κάνναβης ωφελεί, ελάχιστα, τον εγκέφαλο
Ερευνητές από τη Δανία βρήκαν ότι η μακροχρόνια χρήση κάνναβης προκαλεί λιγότερη μείωση του δείκτη IQ σε μεγαλύτερη ηλικία.
Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι η χρήση κάνναβης είχε αρνητική επίδραση στη μνήμη, μειώνοντας την ικανότητα διατήρησης και ανάκλησης πληροφοριών. Το πώς, ωστόσο, επιδρά η κάνναβη σε βάθος χρόνου ήταν λιγότερο γνωστό. Μια ανάλυση δεδομένων 5.000 ανδρών για 44 χρόνια αμφισβητεί την πεποίθηση ότι η κάνναβη κάνει κακό στον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι συστηματικοί χρήστες κάνναβης παρουσίασαν λιγότερη γνωστική εξασθένηση από τους μη χρήστες.
Το αλκοόλ και το κάπνισμα συνδέονται με γνωστική εξασθένιση
Τα δεδομένα αυτά έρχονται σε αντίθεση και με όσα έχουν βρεθεί για τη συστηματική χρήση καπνού και αλκοόλ. Και τα δύο αυτά προϊόντα έχουν συσχετιστεί με ταχύτερη γνωστική εξασθένηση σε μεγαλύτερη ηλικία.
Αν και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες (τα δεδομένα αφορούσαν μόνο άντρες από τη Δανία), τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με βάση το τεστ ευφυΐας που χρησιμοποιεί η Δανία για τη στράτευση των νέων από 18 έως 26 ετών. Ένα σύνολο 5.162 ατόμων ξαναέκανε το τεστ σε ηλικία περίπου 64 ετών.
Περίπου το 40% δήλωσε ότι έχει δοκιμάσει κάνναβη τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 10% ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε συστηματικά (2 φορές την εβδομάδα) για λιγότερο από μία δεκαετία. Περίπου το 12% ήταν συστηματικοί χρήστες για μια δεκαετία ή περισσότερο. Οι ερευνητές στάθμισαν τα δεδομένα για διαφορές στο επίπεδο μόρφωσης, τα πρότυπα χρήσης καπνού και αλκοόλ, και βρέθηκε ότι οι χρήστες έχουν λιγότερη γνωστική εξασθένηση από τους μη χρήστες.
Λιγότερη μείωση του IQ παρουσίασαν οι χρήστες
Για τη μελέτη εξετάστηκε ο δείκτης ευφυΐας IQ, στην αρχή της χρήσης και μετά από δεκαετίες. Διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες παρουσίασαν λιγότερη μείωση του IQ κατά 1,3 μονάδες. Παράλληλα, η ανάλυση των δεδομένων που δημοσιεύεται στο Brain and Behavior έδειξε ότι η ηλικία έναρξης και η συχνότητα χρήσης δεν σχετίζονται με τη γνωστική εξασθένηση. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση κάνναβης μπορεί να ωφελήσει έστω και λίγο την πνευματική υγεία. Επίσης από την έρευνα προέκυψε ότι η ηλικία έναρξης δεν επηρεάζει με κάποιον τρόπο τη γνωστική εξασθένηση σε βάθος χρόνου, ενώ η συχνότητα της χρήσης (περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα) δεν σχετίζεται με μεγαλύτερη εξασθένηση.
Τα δεδομένα από τη Δανία συμφωνούν με μερικές ακόμα μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες χώρες. Μια μελέτη του 2016 στην Αυστραλία δεν βρήκε σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της γνωστικής εξασθένησης σε μεσήλικες άντρες και γυναίκες.
Στη μελέτη των Δανών, το 92% των χρηστών δεν είχε χρησιμοποιήσει κάνναβη έναν χρόνο πριν την επανάληψη του τεστ ευφυΐας, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να μην αφορούν αυτούς που συνεχίζουν τη χρήση σε μεγαλύτερη ηλικία.
Η κάνναβη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ναρκωτικά στον κόσμο, αλλά επειδή απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες, οι επιστήμονες δεν μπορούν να μελετήσουν αναλυτικά τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη χρήση της. Έρευνες σαν και αυτές μπορεί να βοηθήσουν στην κατανόηση των επιπτώσεων από τη χρήση κάνναβης και να ληφθούν μέτρα προστασίας.